• BIST 8718.11
  • Altın 2247.714
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1694
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

AB Delegasyonu Başkanı Berger ve beraberindeki 18 büyükelçi, Trabzon’da

AB Delegasyonu Başkanı Berger ve beraberindeki 18 büyükelçi, Trabzon’da
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının organizasyonuyla Trabzon'a gelen Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ve beraberindeki AB'ye...

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının organizasyonuyla Trabzon'a gelen Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ve beraberindeki AB'ye bağlı 18 ülkenin büyükelçisi, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ziyaret etti.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Trabzon'u iki gündür gezebildiğiniz bilgisini edindim. Trabzon, yeşil ve mavinin bütün tonlarını bulunduran bir tabiat kenti olmasının yanı sıra çok önemli eserleri içinde barındıran çok önemli bir kültür ve medeniyet şehri. 5 bin yıllık tarihi olan Trabzon tabi güzelliklerini tarihi güzellikleri ile birleştiren bir şehir" dedi.

Büyükelçi Christian Berger de, "Sayın Başkan bugün bizleri kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyoruz. Dünde harika bir yemekte bizleri misafir ettiniz. İki gündür Trabzon'dayız, eşlerimizle birlikte buradayız. Burada bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu ziyaretlerimizden sonra kendi ülkelerimizin başkentlerine Trabzon'un kesinlikle görülmeye ve ticaret yapılmaya değer bir kent olduğu mesajını memnuniyetle ileteceğiz. Ben tekrar bizleri kabul ettiğiniz için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

AB heyeti Trabzon Valisi Yücel Yavuz'u makamında ziyaret etti

AB heyetinin ziyaretlerinden dolayı Trabzon halkı adına büyükelçilere teşekkür eden Trabzon Valisi Yücel Yavuz, "Trabzon'da sizleri görmekten çok mutlu olduk. Her birinize ve bu programın organizasyonunu sağlayan TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı Christian Berger bizleri ziyaret ettiğinde bu organizasyondan bahsetmişti. Bunun gerçekleştiğini görmek bizleri mutlu etti. Biz 25-28 Mayıs tarihleri arasında "Trabzon Günleri" adı altında Trabzon'u Ankara'ya götürdük. Orada "Trabzon'u yerinde görmelisiniz" dedik. Sizler Trabzon'u yerinde görerek en iyisini yaptınız. Ayrıca ailelerinizle ilimize gelmeniz bizleri ayrıca mutlu etti" şeklinde konuştu.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger ise yaptığı konuşmada, "Sayın Valimize bu geziye desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. İki gündür Trabzon'dayız. Trabzon'un güzelliklerini görmeye eşlerimiz bugün de devam ediyor. Buraya gelmeden önce büyükşehir belediye başkanımızı ziyaret ettik. Belediye başkanımız Trabzon'la ilgili görüşlerini ve güzel fikirlerini bizlerle paylaştı. Sizinde fikirlerinizi dinlemek isteriz. Tekrardan sıcak karşılamanız için teşekkür ediyorum" dedi.

Görüşme sonrasında Vali Yücel Yavuz, AB Delegasyon Başkanı Christian Berger ve büyükelçilere Trabzon telkarisinden yapılma fincan hediye etti.

AB heyeti valilik sonrası TTSO'yu ziyaret etti

Heyet, valilik ziyareti sonrası Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasını (TTSO) ziyaret etti. TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan AB üyesi ülke büyükelçileri ile mini bir toplantı yapıldı. Burada Trabzon'un beklentileri ve tarihi ile ilgili büyükelçilere bilgi veren Hacısalihoğlu, "Tarihsel süreç olarak Trabzon konusunda bilgi vermek istiyorum. Trabzon tarih boyunca bir ticaret merkezi konumu oldu. İpekyolu'nun Karadeniz'e açılan bir kolu. Asya'dan gelen ürünlerin Trabzon limanı üzerinden özellikle Avrupa'nın da gelişmiş sanayi ürünlerinin Trabzon üzerinden Asya'ya hareket ettiği gelişmiş bir ticaret konumunda. Bu özelliğini bugüne kadar sürdürdü ve bundan sonra da sürdürmeye devam edecek. Roma döneminde, Trabzon'da 2 adet liman bulunmaktaydı. Bu limanlardan bir tanesi Kral Adrian tarafından yaptırıldı. Yine aynı dönemde bugün ki serbest bölge stratejisinde olan yapının Roma döneminde Trabzon'da olduğunu söyleyebiliriz. Daha sonra Bizans, Kommenoslar ve Osmanlı döneminde aynı yapı devam etmiştir. Trabzon'un o dönem bakıldığında lojistik merkez konumundaydı. Bu lojistik merkez olma konumu, Trabzon'dan İran bölgesine yapılan tüm lojistik hareketler Trabzon'dan yapıldı. Bu hala önemini korumaktadır. Günümüze baktığımızda Trabzon lojistik merkez olarak bölgede en cazip merkezdir. Geçmişten beri şehrimizde olan limanın bugün yaklaşık kapasitesi 10 milyon ton civarındadır" ifadelerini kullandı.

Sümela Manastırı'nın UNESCO'nun asıl listesine alınması için destek

Hacısalihoğlu, Sümela Manastırı'nın UNESCO'nun asıl listesine alınması için destek istediklerini ifade ederek, "Sümela Manastırı UNESCO da yedek listede beklemektedir. Asıl listeye geçmesini arzu ediyoruz en kısa zamanda. Yine şehirde çok eski tarihi olan surlarımızın, kalelerimizin, merkezi konumda olan Ortahisar Bölgemizin UNESCO'ya girmeleri konusunda desteklerinizi bekliyoruz. Trabzon'da bölgesel turizm mastır planı devam ediyor. Bunu da Avusturya firması ile çalışıyoruz. Kendilerinden çok memnunuz. Diğer ülkülerle de çalışmalarımız olacaktır" diye konuştu.

AB Delegasyonu Başkanı Berger ve beraberindeki 18 büyükelçi, Trabzon’da

AB Delegasyonu Başkanı Berger ve beraberindeki 18 büyükelçi, Trabzon’da

AB Delegasyonu Başkanı Berger ve beraberindeki 18 büyükelçi, Trabzon’da

AB Delegasyonu Başkanı Berger ve beraberindeki 18 büyükelçi, Trabzon’da

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim