• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C

AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yenel: AB ile daha fazla fasıl açılabilir

AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yenel: AB ile daha fazla fasıl açılabilir
AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yenel, 17. faslın 14 Aralık Pazartesi açılacağını belirterek, "Eğer Kıbrıs müzakereleri istediğimiz gibi sonuçlanırsa daha çok fasıl açılabilir" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, AA muhabirine, Türkiye-AB ilişkilerinin uzun zamandır durağan olduğunu anımsatarak, "İlişkiler ne yazık ki istediğimiz hızda gitmiyordu. Hatta ne yazık ki üyelik müzakereleri neredeyse durmuş vaziyetteydi. Ama, bu göç krizi nedeniyle, Türkiye-AB ilişkileri de yeni bir ivme kazandı ve bu çerçevede de Türkiye-AB zirvesi yapıldı. Tarihte ilk kez oldu. Orada birtakım kararlar alındı ve bu çerçevede ilişkilerimiz normalleşti diyebiliriz" diye konuştu.

Ekonomik ve mali politikaları içeren 17. faslın 14 Aralık Pazartesi açılacağını hatırlatan Yenel, "Uzun zamandır açılmayı bekliyordu fakat Fransa'nın engeli vardı. Bu yıl boyunca hazırlıklar yapıldı ve nihayet önümüzdeki hafta açılacak" değerlendirmesinde bulundu.

"Bizim beklentimiz, önümüzdeki aylarda Kıbrıs'ta bir çözüm olması"

Yenel, Türkiye ile AB arasında görüşülen başka fasıllarla ilgili şunları söyledi:

"Diğer bazı fasıllar var ki Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin siyasi nedenlerle kapatmış olduğu fasıllar var. Bunları tek taraflı kapatmışlardı. Bizim beklentimiz, önümüzdeki aylarda Kıbrıs'ta bir çözüm olması. Bu çözüm olana kadar da vakit kaybetmemek gerekiyor. O yüzden de Komisyon gerekli hazırlıkları yapacak. Bu ne demektir? Bu fasıllarda tüm hazırlıklar yapıldıktan sonra siyasi engel de kalktıktan sonra hemen açılabilecek hale gelebilecekler."

"2016 Türkiye-AB ilişkilerinde hareketli bir yıl olacak"

Yenel, 2016 yılının Türkiye-AB ilişkilerinde hareketli bir yıl olacağına işaret ederek, "Kıbrıs görüşmelerinde eğer bir olumlu netice olursa, 2016 yılı çok verimli geçebilir" dedi.

Birçok kişinin Türkiye-AB zirvesinin sonuçlarını eleştirdiğini, verilen vaatlerin yerine getirilmeyeceğini söylediğini ifade eden Yenel, "Komisyon'a, Avrupa Birliği'ne güvenilmez deniyor. Karşılıklı güven meselesi, sıkıntısı var burada. Bizim de üzerimize düşeni yapmamız lazım, Avrupa Birliği'nin de üzerine düşeni yapması lazım. Ben bu çerçevede bu işe olumlu bakıyorum ve tüm eleştirilerin gelecek senenin ortalarından itibaren hepsine tek tek cevap verebileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin son beş yıl içerisinde sadece bir tane fasıl açtığına dikkati çeken Yenel, "Dolayısıyla bu gelişmeler yeniden hareketlendirmeyi gösteriyor. Eğer Kıbrıs müzakereleri istediğimiz gibi sonuçlanırsa o zaman önümüzdeki dönemde çok (fasıl) açılabilir. Çünkü biz hazırız. Bir çok açıdan hazırız. Hazırlıklarımızı zaten yaptık. 5-6 belki daha fazla fasıl açılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim