• BIST 9479.97
  • Altın 2495.131
  • Dolar 32.5981
  • Euro 34.7923
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

AB Bakanı Çelik: AB hiçbir işbirliği ve diyalog mekanizması üretemiyor

AB Bakanı Çelik: AB hiçbir işbirliği ve diyalog mekanizması üretemiyor
AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, "AB, birbirimizle konuşacağımız hiçbir işbirliği ve diyalog mekanizması üretemiyor. Avrupa'nın neye evrileceğini görmek lazım." dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Haber Türk'te katıldığı programda gündemi değerlendirdi.

AB-Türkiye Zirvesi konusuna değinen Çelik, Türkiye'deki halk oylaması ve bazı Avrupa ülkelerindeki seçimlerin, zirvenin bu yılın ilk altı ayında olmasını mümkün kılmadığını, ancak bu zirvenin bu yıl mutlaka yapılması gerektiğini kaydetti.

Çelik, "Bundan sonra nasıl ilerleyeceksek bununla ilgili bu eylem planının çıkması lazım. AB, birbirimizle konuşacağımız hiçbir  işbirliği ve diyalog mekanizması üretemiyor. Bunun bu şekilde gitmeyeceği belli ama neye evrileceğini, öncelikle Avrupa'nın neye evrileceğini görmek lazım. 2017 sonunu gördüğümüzde nasıl bir Avrupa ve AB tablosu üzerinde net bir tutuma kavuşmuş olacağız. Tüm bu tablo her halükarda Türkiye'nin önüne  yeni imkanlar ve kapasiteler çıkaracaktır." diye konuştu.

"İstihbarat örgütlerinin başkanlarının röportaj vermesi diye bir şey olmaz"

Almanya Federal İstihbarat Teşkilatı (BND) Başkanının, "15 Temmuz darbe teşebbüsünün arkasında FETÖ’nün bulunduğuna ikna olmadığına" yönelik açıklamaları hakkında ise Çelik, bir istihbarat başkanının röportaj vermesinin çok garip olduğunu  kaydetti.

Çelik, "Demek ki bu zaman ayarlı bir röportaj. Özellikle verilmiş, belli bir mesaja binaen... Zaten herhangi bir istihbarat başkanının bağlı olduğu bakandan veya başbakandan, o ülkenini sistemine göre nereye bağlıysa, bağımsız olarak röportaj vermesi diye bir şey düşünülemez. Zaten istihbarat örgütlerinin başkanlarının röportaj vermesi diye bir şey olmaz. Onlar adı üstünde biraz geri  planladırlar, daha perde arkasında bulunurlar. Burada şu söylenmek isteniyor. Yani NATO, OECD, Avrupa Konseyi üyesi Türkiye'nin ve AB ile tam müzakereler yürüten Türkiye'nin terör örgütü olarak tanıdığı bir terör örgütünü biz himaye edeceğiz anlamına geliyor."

"Hahn genişlemeyi engelleme komiseri olarak faaliyet yürütüyor"

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn'ın, "Türkiye'nin AB'den giderek uzaklaştığı ve üyeliğiningerçek dışı olduğu" sözleri hakkında da Çelik, Hahn'ı defalarca ideolojik önyargıları nedeniyle uyardığını kaydetti.

Çelik, "Genişlemeden sorumlu komiser olarak faaliyet yürütmüyor, genişlemeyi engelleme komiseri olarak faaliyet yürütüyor. Avusturya'nın çıkarlarına göre, AB genişleme ve komşuluk perspektifini yönlendirmeye çalışan birisi. Ona zaten defalarca, 'Genişleme Komiseri gibi konuşmuyorsunuz, Avusturya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü gibi konuşuyorsunuz' diye söyledim. Türkiye ile bir fasıl açıldığı zaman veya Türkiye ile AB arasında olumlu bir gelişme olacağı zaman kriz geçiren birisidir." diye konuştu.

"Türkiye'nin rejimi bellidir, demokratik bir cumhuriyettir"

Çelik, şunlara dikkati çekti: 

"Bizde parlamenter sistem deneyimi var deniyor. Nerede var bizde parlamenter sistem deneyimi? Sürekli olarak, çok partili hayata geçtiğimizden bu yana darbelerle kesintiye uğramış. Parlamenter sistem bir tek AK Parti'nin iktidara geldiği 2002'den sonra kesintisiz bir biçimde bugüne kadar uygulanabildi. Onda da bir kapatma davası açıldı, 27 Nisan'da bir muhtıra teşebbüsü oldu, bilindik, bilinmedik bir sürü siyasi sisteme ve istikrara karşı suikast teşebbüsü, FETÖ'nün darbe girişimi. Dolayısıyla öyle bir parlamenter sistem geleneğinden bahsetmeleri doğru değil."

Rejim değişikliği iddiaları hakkında ise Çelik, "Türkiye'nin rejimi belidir. Demokratik bir cumhuriyettir. Rejim değişikliği cumhuriyetin içinden cumhuru çıkarmaktır, egemenliğin millete ait olması yetmez, kayıtsız şartsız olması gerekir. Cumhuriyetin özel bekçilere, koruyuculara ve muhafızlara ihtiyacı yoktur. Cumhuriyetin koruyucusu ve sahibi cumhurdur." ifadelerini kullandı.

"Diktatörlük ve tek adamlık" iddiaları hakkında Çelik, "Siyasi tarihte diktatör dediğin millete karşı tankın arkasına saklanır, bizim cumhurbaşkanımız milletiyle beraber tankın önüne çıkmıştır." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim