• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

AB Bakanı Bozkır: Türkiye - AB ilişkilerinde kartlar yeniden dağıtılıyor

AB Bakanı Bozkır: Türkiye - AB ilişkilerinde kartlar yeniden dağıtılıyor
AB Bakanı Volkan Bozkır, Avrupa'nın karşı karşıya kaldığı düzensiz göç krizinden dolayı Türkiye'ye farklı bir yaklaşım sergilendiğini söyledi.

AB Bakanı Volkan Bozkır, Avrupa'nın karşı karşıya kaldığı düzensiz göç krizinden dolayı Türkiye'ye farklı bir yaklaşım sergilendiğini söyledi. Bozkır, "Bugün, belki de ilk kez "ortak çıkarlar" temelinde samimiyetle yoğun ve sonuç odaklı çaba gösteriliyor. Deyim yerindeyse; Türkiye-AB ilişkilerinde kartlar yeniden dağıtılıyor" dedi. Bozkır, vize serbestisi konusunda makul sürede hayata geçirilmemesi durumunda Türkiye'nin Geri Kabul Anlaşması'nı feshedeceğini duyurdu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı, Türk Akreditasyon Kurumu ve AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'nın bütçe, kesin hesap ile Sayıştay Raporları görüşülmeye başlandı. AB Bakanı Volkan Bozkır, komisyon üyeleri ile tek tek tokalaştıktan sonra bakanlık ve bağlı kuruluşların çalışmalarına dair bir sunum gerçekleştirdi.

Türkiye - AB ilişkileri açısından son derece yoğun ve tarihi bir süreçten geçildiğini kaydeden Bozkır, "Türkiye ile AB arasında bu yeni dönemin başlamasında elbette birden çok faktör etkili olmuştur. AB'nin karşı karşıya bulunduğu düzensiz göç krizi, terör tehdidi ve ekonomik kriz, Avrupa Projesi'nin kendi gelecek tasavvuru ve istikrarı bakımından Türkiye'nin önemini gözler önüne sermiştir. Bugün gelinen noktada belki de ilk kez Türkiye'nin AB üyeliği stratejik bir zeminde ele alınıyor ve yine belki de ilk kez ortak çıkarlar temelinde samimiyetle yoğun ve sonuç odaklı çaba gösteriliyor. Deyim yerindeyse; Türkiye-AB ilişkilerinde kartlar yeniden dağıtılıyor. Son dönemde AB ile ilişkilerimizde de ortak konuların geçmişe dönük değil, gelecek perspektifinden konuşulmasına olanak verecek yeni bir zemin yakalamış bulunuyoruz. Bu yeni zemin, Türkiye - AB ilişkilerinde bir paradigma değişimini de beraberinde getirmiştir." ifadelerini kullandı.

'VİZE SERBESTİSİNİ EKİM 2016'DA HEDEFLİYORUZ'

Brüksel'deki zirvede alınan kararlar çerçevesinde yılda iki kez olmak üzere Türkiye - AB zirvelerinin gerçekleştirileceğine dikkat çeken Bozkır, Türk vatandaşlarına uygulanan Schengen vizesinin kaldırılması sürecinin hızlandırılmasının, Türkiye - AB zirvesinde alınan en önemli kararlar arasında yer aldığını kaydetti. Türkiye'nin yerine getirmesi gereken 72 yükümlülükten sadece 10'unun henüz tam olarak yerine getirilmemiş olduğunu belirten Bozkır, geri kalanların ya tamamen ya da kısmen yerine getirildiğini söyledi. Bozkır, ilgili AB tüzüğünde gerekli değişikliğin yapılmasının ardından Türk vatandaşlarına uygulanan Schengen vizesinin Ekim 2016 itibariyle kaldırılmasının hedeflendiğini kaydetti.

'VİZE SERBESTİSİ, MAKUL SÜREDE GERÇEKLEŞMEZSE GERİ KABUL'Ü FESHEDECEĞİZ'

Volkan Bozkır, "Ancak burada bir hususunun altını özellikle çizmek istiyorum. Vize serbestisi, Geri Kabul Anlaşması'nın üçüncü ülke vatandaşları bakımından yürürlüğe girmesinden makul bir süre sonra gerçekleşmediği takdirde Türkiye'nin Geri Kabul Anlaşması'nı Anlaşmasının 24. maddesi çerçevesinde feshedeceği, vize serbestisi Mutabakat Metni'nin imzalanmasından önce Komisyon'a yazılı olarak iletilmiştir." şeklinde konuştu.

'SURİYELİLERE AB'DEN BU YIL İÇİN 3 MİLYAR EURO BEKLİYORUZ'

Zirve'nin önemli bir çıktısının da Türkiye - AB Ortak Göç Eylem Planı'nın hayata geçirilmesi olduğunu ifade eden Bozkır, AB'nin Türkiye'de geçici korumadan yararlanan Suriye vatandaşlarının ihtiyaçlarına yönelik olarak bu yıl için 3 milyar Euro yardım sağlanması üzerinde mutabakata varıldığını ve bu meblağın en kısa sürede ulaşacağını beklediğini söyledi.

'2016, AB ODAKLI YOL OLACAK'

Bozkır, ayrıca Gümrük Birliği kapsamının kamu alımları, hizmetler ve tarım sektörünü de içine alacak şekilde genişletilmesi için 2017 yılın başında müzakerelere başlanmasını öngördüklerini kaydetti. Bozkır, 2016 yılının reform ve "AB Yılı" olacağını savundu.

AB Bakanı Bozkır: Türkiye - AB ilişkilerinde kartlar yeniden dağıtılıyor

AB Bakanı Bozkır: Türkiye - AB ilişkilerinde kartlar yeniden dağıtılıyor

AB Bakanı Bozkır: Türkiye - AB ilişkilerinde kartlar yeniden dağıtılıyor

AB Bakanı Bozkır: Türkiye - AB ilişkilerinde kartlar yeniden dağıtılıyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim