• BIST 9094.06
  • Altın 2324.793
  • Dolar 32.3663
  • Euro 34.9559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

AA'nın Kürtçe yayını başlıyor

Anadolu Ajansı yarın Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde haber servis etmeye başlayacak.
Anadolu Ajansı (aa), yayın dilleri arasına Kürtçe'yi de katıyor. aa yarın, Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde haber servis etmeye başlayacak.
 
Kuruluşunun 100. yılında, 11 dilde haber üretmeyi hedefleyen aa, çok dilli yayın çalışmalarını sürdürüyor. 
 
Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Arapça, BSH (Boşnakça, Hırvatça, Sırpça) ve Rusça yayın yapan aa, Mart ayında başladığı Kürtçe yayın projesini tamamladı.
 
Hazırlık sürecinde bölge medyasına yapılan ziyaretler ve talepler doğrultusunda, Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde yayın yapma kararı alan aa, Ankara ve Erbil merkezli bir çalışma yürüttü.
 
Erbil'de büyük bir ofis tutan aa, Kuzey Irak'ın bir başka büyük kenti olan Süleymaniye'de de büro açtı. Kerkük'te ise büro açma çalışmaları devam ediyor.
 
Kürtçe Haberler Servisi için başvuru yapan ve Kürtçe'nin Kurmancca ile Soranca lehçelerinde yeterli olduğu belirlenen personel, Anadolu Ajansı Haber Akademisi'nde eğitimden geçirildi. Mardin Artuklu ve Muş Alparslan üniversitelende görevli akademisyenler ile deneyimli gazetecilerden ders alan personel, deneme yayınları tamamlayarak, yayına hazır hale geldi.
 
Kürtçe Haberler Servisi, politika, ekonomi, spor, turizm, yaşam, kültür-sanat başlıkları altında Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmeleri, Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde, fotoğraflı ve görüntülü olarak bölge medyasına servis edecek.Türkiye ve Irak Kürt Bölgesinde meydana gelen gelişmeler de, Türkçe, Arapça, Rusça ve Boşnakça olarak dünya medyasına ulaştırılacak.
 
KÜRTÇE AA'NIN 6. YAYIN DİLİ OLACAK
 
Kürtçe haber üretiminin başlamasıyla, Anadolu Ajansı'nın yayın dili sayısı 6'ya çıkmış olacak.
 
Kürtçe üretilen haber, foto ve görüntüler, Kurmancca lehçesinde, Anadolu Ajansı'nın "http://www.aa.com.tr/kk", Soranca lehçesinde ise "http://www.aa.com.tr/ks" adresli web siteleri üzerinden takipçilerine ulaştırılacak.
 
Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden medya kuruluşlarına bir süre ücretsiz verilecek haberler, daha sonra abonelik sistemiyle medya kuruluşlarına servis edilecek.
 
Çalışmalarını ''güvenilir, tarafsız, etik ve hızlı'' ilkeleri üzerine kuran Anadolu Ajansı, Kürtçe yayınıyla, bölge medyasına yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim