• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

945 yıllık ağacın sahibi: Tarladayken herkes habersizdi, şimdi milyonlar biliyor

945 yıllık ağacın sahibi: Tarladayken herkes habersizdi, şimdi milyonlar biliyor
İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Bademli köyündeki 945 yıllık zeytin ağacının, sökülerek Antalya'daki Expo alanına taşınması, tartışmaları da...

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Bademli köyündeki 945 yıllık zeytin ağacının, sökülerek Antalya'daki Expo alanına taşınması, tartışmaları da beraberinde getirdi. Ödemiş'teki yerel bir gazeteye konuşan ağacın sahibi Cengiz Candan, taşınmasını savundu. Yeşil Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin ortaklarından da olan Candan, "Bizim tarladayken kimsenin bu ağaçtan haberi yoktu, şimdi milyonlara mal oldu." dedi.

Tarihî bir değeri tanıttıklarını söyleyen Candan, "Zeytin işiyle uğraşanlar bilirler, zeytin ağaçları belli bir yaşa kadar verimli olur, yani tıpkı insanlar gibidirler. Yüzyıllardır ayakta duran ağaçlar bir tarih barındırır, görsel olarak çok iyi değerlendirilebilir ancak zeytin verimi söz konusu değildir. Bizim bu ağacımız da tarlamızın tam ortasında bulunuyordu. Bu ağaçtan herhangi bir zeytin verimi alamıyorduk ancak elbette kesilmesine, yok olmasına, odun olarak kullanılmasına gönlümüz hiçbir zaman razı olmadı, olamazdı da. Bizim tarlamızda bu ağacı kaç kişi görecekti? Kaç kişi, yüzyıllardır gelen o güzelliği yaşayabilecekti? Biz istedik ki bu ağacımız yok olmasın, en güzel şekilde değerlendirilsin. Buradan hareketle bu ağacımızın ve bu şekilde olan diğer ağaçlarımızın fotoğraflarını belli yerlere gönderdik, değerlendirilmesini istedik. Şimdi binlerce kişi bu güzelliği görecek." şeklinde konuştu.

'ÖZEL BİR EKİP GÜNLERCE UĞRAŞTI'

Antalya Expo 2016 Fuarı ajansının işlerini yürüten firmanın kendilerine ulaştığını aktaran Cengiz Candan, "Yaklaşık bir ay önce kalabalık bir ekip, ağacın bulunduğu alanda günlerce çalıştı. Özel vinç getirtilip özel hazırlanmış bir TIR ile oldukça zor olan arazimizden ağacı muntazaman taşıdılar. Bu çok zor ve maliyetli bir işti ama başarıyla yapıldı, bu da bizi sevindirdi. Bir tarih, yok olmadan kurtarıldı." dedi.

'BİR TARİHÎ MİRASI KURTARMIŞ OLMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ'

Ağacın taşınmasıyla ilgili tartışmalara da değinen Candan, şunları söyledi: "Biz bir değeri yok olmaktan kurtardık. Bahçemizde bu şekilde olan onlarca ağaç var, keşke bunları da yok olmadan kurtarabilsek. Bizler üreticiyiz; ana hedefimiz verimli ağaçlarımızı korumak, verimsiz olan ağaçlarımızı ise değerlendirmektir. Ege Bölgesi'nde binlerce yıllık zeytin ağaçları var. Kaç kişi bu ağaçların farkında ve koruma çabasında, orası tartışılır. Bizim amacımız, yok olacak bir değeri kurtarmaktı ve başarılı bir yöntemle taşıyarak, birebir olarak binlerce kişiye ulaşabildik. Medya yoluyla da milyonlarca kişi artık bu kültür değerinden haberdar olmuş oldu." Candan, kooperatifin ağacın fuara verilmesinden herhangi bir gelir elde etmediğini sözlerine ekledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim