• BIST 9548.09
  • Altın 2499.755
  • Dolar 32.4879
  • Euro 34.5554
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

9 Şubat Milat Olsun

9 Şubat Milat Olsun
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, sigaranın her gün ortalama 300, her yıl ise ortalama 100 bin can aldığını belirterek, sigara...

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Adana Şube Başkanı Mehmet Aslanbaba, sigaranın her gün ortalama 300, her yıl ise ortalama 100 bin can aldığını belirterek, sigara tiryakilerinin "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nde bu bağımlılıklarına son vermelerini istedi.

Aslanbaba, yaptığı açıklamada, 9 Şubat tarihinin tüm dünyada sigarayı bırakma günü olarak kutlandığını belirterek, sigaranın insan sağlığına olan zararlarına vurgu yaptı. Dünya genelinde her gün ortalama 300, her yıl da 100 binden fazla insanının sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Aslanbaba, Türkiye'de milyarlarca liranın sigaraya ve bir o kadar paranın da sigaraya bağlı hastalıkların tedavisinde kullanıldığına dikkat çekti.

"SİGARA TERÖRÜ HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR"

Sigara içenlere göre içmeyenlerin daha büyük tehlike altında olduğunu belirten Aslanbaba, "Sigara ve tütün ürünleri kullanımı halk sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardandır. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinmektedir. Bu nedenle sigara terörünün de durdurulması gerekiyor. İçinde 69 tanesi kanser yapıcı olmak üzere 4 binden fazla kimyasal madde bulunan sigara dumanına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle, sigarayı bırakmak, hayata yeniden dönmektir" dedi.

"TEDBİR PAKETİNİN HEPSİNİ UYGULAYAN İLK ÜLKEYİZ"

Sağlık Bakanlığı'nın sigaraya karşı çok ciddi bir mücadele programı yürüttüğünü belirten Aslanbaba, "2008 yılında Dünya Sağlık Örgütü'nce küresel tütün salgınıyla mücadele için önerilen ve "MPOWER" olarak kodlanan tedbirler paketinin tamamını uygulayan ilk ülke Türkiye'dir. Buna rağmen, ülkemizde sigaradan hayatını kaybeden insanları örneklerle aktaracak olursak; her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor. Her yıl yüz bin nüfuslu bir şehrimize bir atom bombası atılıyor. Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor, kimse sağ kalmıyor" diye konuştu.

"DÜNYADA HER YIL 6 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR"

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO/DSÖ) dünyada en büyük sağlık sorununun sigara olduğunu ilan ettiğini dile getiren Mehmet Aslanbaba, "Dünya Sağlık Örgütü'nün istatistiklerine göre "sigara içmek" dünya çapında bir problem olup, tahminen her 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Sigara içme akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktördür. Sebep olduğu diğer kanserler, kalp-damar ve solunum hastalıklarıyla birlikte her yıl yaklaşık 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir" ifadelerini kullandı.

Sigara tiryakileri için "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nün bir milat olması dileğinde bulunan Başkan Aslanbaba, sigara ile vedalaşmak isteyenlerin ilk olarak bu konuda kararlı olması gerektiğini ifade etti. Başkan Aslanbaba, "Sigarayı bırakmayı düşünenlerin en kısa zamanda Sigara Bırakma Poliklinikleri'ne başvursunlar. Sağlık Bakanlığımız bu konuda büyük destekler sağlıyor. Gelin siz de bu yıl kendinize büyük bir iyilik yapın ve sigarayla vedalaşın." dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim