• BIST 9473.71
  • Altın 2495.182
  • Dolar 32.5987
  • Euro 34.8369
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü
Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden birisinin sigara olduğunu...

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden birisinin sigara olduğunu söyledi.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü adı altında düzenlenen etkinliklerin amacının, sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Dr. Kişioğlu, "Önemli sağlık sorunlarına yol açan sigara kullanımı aynı zamanda vatandaşlarımızı ve ülke ekonomimizi de olumsuz yönde etkilemektedir" dedi.

"SİGARA KULLANANLAR DAHA SIK GRİBE YAKALANIRLAR"

Dr. Kişioğlu, sigara içildiği andan itibaren vücudun olumsuz yönde etkilenmeye başladığını dile getirerek, "Nabız sayısı yükselir, kişi daha hızlı nefes alıp vermeye başlar, kan dolaşımı yavaşlar. Sigara, içine yaklaşık 3 bin 700 zehirli madde barındıran bir karışımdır. Bunların büyük bir bölümü kanserojendir. Bu maddelerin en zararları karbonmonoksit, hidrojen siyanid ve amonyaktır ve bu zehirli kimyasal maddeler, bir nefes sigarayla kan dolaşımına karışmaktadır. Bunun sonucunda zaman içinde birtakım akciğer ve diğer organlarla ilgili rahatsızlıklara yol açmaktadır. Sigara kullanan kişiler daha sık grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara maruz kalmaktadırlar" ifadelerini kullandı.

"SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN KANSER OLMAYI BEKLEMEMELİYİZ"

Her yıl dünyada yaklaşık 2 milyon 500 bin kişinin sigaranın sebep olduğu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini hatırlatan Dr. Kişioğlu, "Sigaranın sebep olduğu en önemli ölüm sebebi akciğer kanseridir, bunu kalp hastalıkları ve diğer kanser türleri takip etmektedir. Tüm bu olumsuz etkilerine rağmen sigara bırakıldığı andan itibaren vücut kendi kendini tamir etmeye başlar. Ancak on yıl içinde vücut hiç sigara içmemiş bir insanın vücudu haline gelebilmektedir. Sigarayı bırakmak için kanser ya da kalp hastası olmayı beklememeliyiz. Zira böyle bir durumda vücudunuzun kendini tamir etmesi için yeterli vaktimiz olmayabilir" şeklinde konuştu.

"ALO 171 SİGARA BIRAKMA HATTI ARANARAK DESTEK İSTENMELİDİR"

Dr. Kişioğlu, sigara içilen bir ortamda bulunmanın ve bu ortamdaki kirli havayı teneffüs etmenin pasif sigara kullanımı olarak ifade edildiğini belirterek, "Pasif sigara kullanımı, yani sigara içilen bir ortamda bulunmakta, aktif sigara kullanımının sebep olduğu hastalıklara aynı oranlarda yol açabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ile mücadele kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. İlimizde de aynı tema ile birtakım aktiviteler düzenlenecektir. 9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarımızın desteğine de çok ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda en yakın sağlık kurum ve kuruluşlarımıza müracaat edilerek veya Bakanlığımızın "Alo 171 Sigara Bırakma Hattı" aranarak destek istenmelidir" diye konuştu.

"SİZLER SİGARAYI BIRAKMAYA DAVET EDİYORUM"

Kapalı alanlarda ve toplu yaşam alanlarında, sigara ile mücadele konusunda vatandaşların desteğine ihtiyaçları olduğunu değinen Dr. Kişioğlu, "Vatandaşlarımız tarafından kapalı alanlarda sigara içildiğinin tespit edilmesi halinde, Sağlık Bakanlığımızın "184" numaralı telefonu aranmalıdır. Sizler de hemen Sağlık Bakanlığımızın 7 gün 24 saat hizmet veren ALO 171 Sigarayı Bırakma Danışma hattını arayabilirsiniz ya da Edirne KETEM ve Sigarayı Bırakma Polikliniklerine başvurabilirsiniz. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nde sizleri sigarayı bırakmaya davet ediyorum. Ailenizi, çocuklarınızı sevindirin, torunlarınızı görme şansınız olsun ve onlara anlatabilecek birçok anınız olsun" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim