• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü”

“9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü”
Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Dünya üzerinde yaşayan insanların...

Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri sigara kullanımıdır" dedi.

Dr. Yılmaz, açıklamasının devamında, önemli bir sağlık sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır olduğunu belirtti. Tütünün, kullanıcılarının yaklaşık yarısını öldüren bir ürün olduğunu ve ortalama 15 yıl kadar erken ölüme yol açtığını anlatan Dr. Yasin Yılmaz, "Halen dünya genelinde her 10 ölümden bir tanesi sigara kullanımı nedeniyle olmaktadır. Yılda 5,4 milyon kişi sigara kullanımının neden olduğu sağlık sorunları yüzünden ölmektedir. Acil önlemler alınmadığı takdirde 2030 yılına gelindiğinde tütün kullanımı nedeniyle ölen kişi sayısı 8 milyonu geçecektir. Benzer şekilde Türkiye'de her 6 dakikada bir kişi, günde 275, yılda ise en az 100 bin kişi tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle kaybedilmektedir. Sigara dumanında şu ana kadar 4 bin "den fazla kimyasal madde bulunmuştur. 9 Şubat tarihi, sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır. Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de çok ihtiyaç duyulabilir" ifadelerine yer verdi.

"SİGARAYI BIRAKMADA SİZE YARDIMCI OLACAK İLAÇLARI DOKTORUNUZA DANIŞIN"

Açıklamasının devamında, sigara içenlere tavsiyelerde bulunan İl Müdürü Dr. Yılmaz, "Son yıllarda geliştirilen ilaçlarla beyindeki nikotine bağımlı alanları düzeltmek ve sigarayı bıraktıktan sonraki eksiklik belirtilerini yok etmek mümkündür. Nikotin bantları ve nikotin sakızları da kanda nikotin düzeyini yükselterek nikotin yoksunluğuna bağlı belirtileri azaltabilir. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 gün en zor dönemdir. Nikotin yoksunluk belirtileri olan huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü, depresyon ve büyük bir sigara içme arzusu bu dönemde ortaya çıkabilir. Bu durumların geçici olduğunu ve 3-4 hafta içinde azalarak ortadan kalkacağını bilmek önemlidir. Bu dönemde aktif olmak, kafeinden uzak durmak, sigarayı akla getirecek ortamlarda bulunmamak, sakız çiğnemek, kuruyemiş yemek bu dönemi kolay atlatmaya yardımcı olacaktır. İlimizde ve tüm illerde sigarayı bırakma polikliniklerinde ilgili uzmanlar tarafından gerekli tüm hizmetler verilmektedir. Ayrıca Alo 171 sigara bırakma danışma hattından da yardım alınabilir" dedi.

SİGARAYI BIRAKMANIN FAYDALARI

Son olarak sigaranın bırakmanın faydalarını anlatan Yılmaz, "Yaşamınıza yıllar katar. Akciğer kanseri, amfizem, bronşit ve kalp krizi riskiniz azalır. Sigara öksürüğü azalır ve kaybolur. Spor yaparken kendinizi daha dinç ve enerjik hissedersiniz, dayanıklılığınız artar. Sigaranın neden olduğu baş ve mide ağrıları kesilir. Körelen koku alma duyusu yeniden gelişir. Yemeklerin lezzetini yeniden tam olarak alırsınız. Dumansız odalarda yaşarsınız. Nefesiniz sigara kokmaz. Harcayacak daha fazla paranız olur. Diş ve parmaklarınızdaki sarı lekelere veda edersiniz. Elbise ve mobilyalarınızdaki sigara yanıklarından kurtulursunuz. Yakınlarınıza iyi örnek olursunuz. İradenizin gücünü kanıtlamış olursunuz. Kurum olarak mevcut ve gelecek nesillerin sağlığının korunmasına yönelik hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere tüm halkımızdan tütün kontrolü yasa ve kurallarına uymasını ve sahip çıkmasını temenni ediyor; tütün ürünlerine bağımlılığı devam eden vatandaşlarımızın da öncelikle çocuklarımıza ve gelecek nesillerimize karşı sorumluluk duyma hassasiyetiyle 9 Şubat 2014 Dünya Sigarayı Bırakma Gününü milat kabul ederek Dumansız Hava Sahası'na dâhil olmalarını arzu ediyorum" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim