• BIST 9708.11
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

8 milyon kaçak hap yakalandı

2013’ün ilk 10 ayında Türkiye’ye kaçak yolla sokulan 8 milyon hap ve ilaca el konuldu. İlaçlarda zehirli atıkların olduğu iddia edildi...
Vücut geliştirme sporcusu Şahin İrencin’in, sporcular arasında “dinamit” olarak bilinen ve izinsiz olarak satılan doping ilacını kullandıktan sonra hayatını kaybetmesi, gözleri Türkiye’deki kaçak ilaç-hap sektörüne çevirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) şube ekipleri 2013’ün ilk 6 ayında Türkiye’ye kaçak yollarla sokulan veya “merdivanaltı” olarak üretilen 6 milyon 471 bin hap ve ilaç ele geçirdi.
 
Bu operasyonlarda Sivas birinci, Tekirdağ ikinci, Gaziantep de üçüncü sırada yer aldı. Ele geçirilen maddeler arasında doping maddeleri, zayıflama, takviye gıda, vücut geliştirme ve cinsel gücü artırdığı öne sürülen ürünler bulunuyor. Hap ve ilaçların Türkiye’ye kaçak yollarla sokulduğu ya da “merdivenaltı” olarak tabir edilen şekilde üretildiği belirtildi.
Türkiye’ye yasadışı yollarla sokulan hap ve ilaçların gümrüklere başka maddelermiş gibi beyan edilerek sokulduğu kaydedildi. Hap ve ilaçların büyük çoğunlunun paket ve kutularında içerisinde hangi maddelerin ne kadar olduğunun açıklanmadığı ve etken maddelerinin miktarının belirtilmediği kaydedildi. Ayrıca hap ve ilaçların üzerinde yan etkileri hakkında da açıklayıcı bilgi bulunmadığı belirtildi.
 
Türkiye’de satışı yasak
 
İnsan sağlığı gözetilmeden üretilen bu maddelerin aynı bileşenlerden üretilmesine karşın, değişik isimlerde piyasaya sürüldüğü ifade edildi. Türkiye’de satışı yasak olan bu hap ve ilaçların içerisinde yer alan etken maddelerin endüstriyel, kimyasal ve tarım sektörlerinde kullanıldığı belirtildi. Bu alanlarda kullanılan maddelerin zehirli atık olduğu belirtiliyor. Bu hap ve ilaçların yakalamalarının 2013’ün ilk 10 ayı itibarıyla ise 8 milyona ulaştığı belirtiliyor. Ele geçirilen bu hap ve ilaçlar arasında İrencin’in hayatını kaybetmesine neden olan maddelerin bulunduğu kaydedildi.
 
www.istanbulhaber.com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim