• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

8 Mart’a Özel Ücretsiz ‘Suffragette-diren’ Filmi

8 Mart’a Özel Ücretsiz ‘Suffragette-diren’ Filmi
İngiltere'de 1900'lerin başında tarihin ilk feminist hareketlerinden birini başlatan kadınların, seçme ve seçilme hakkı için hükümete karşı yürüttükleri...

İngiltere'de 1900'lerin başında tarihin ilk feminist hareketlerinden birini başlatan kadınların, seçme ve seçilme hakkı için hükümete karşı yürüttükleri amansız mücadeleyi anlatan "Suffragette" (Diren) filmi, Mersin Kent Konseyi Kadın ve Siyaset Komisyonu tarafından ücretsiz olarak gösterilecek.

Mersin Kent Konseyi Kadın ve Siyaset Komisyonu, kuruluşunun ardından ilk etkinliğini 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çerçevesinde gerçekleştirecek. Kadın ve Siyaset Komisyonu, 2016'nın başında vizyona giren ve dünyada ses getiren filmlerden biri olan, kadınların tarihteki hak mücadelesinden bir kesiti alan "Suffragette" filmini, 7 Mart Pazartesi günü Mersinli izleyicilerle buluşturacak. İngiltere yapımı, Yönetmen Sarah Gavron imzalı filmde, İngiltere'nin öncü kadın hareketlerini yürüten ve süfrajet adını alan ilk örgüt olan Kadınların Sosyal ve Politik Birliği'nin, kadınların seçme ve seçilme hakkı adına verdikleri mücadeleyi anlatıyor.

Mersin Kent Konseyi Kadın ve Siyaset Komisyonu Başkanı İlksen Sorguç Dinçer, yazılı bir açıklama yaparak, ilk faaliyetlerinde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği olarak hazırladıkları farklı bir çalışmaya imza atacaklarını belirtti. İngiltere'de kadınların oy hakkı mücadelesini konu alan "Diren'-'Suffragette" filmini 7 Mart 2016 Pazartesi günü saat 13.00'te Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda, Mersin'liler ile buluşturacaklarını ifade eden Dinçer, "Bu özel gösterimde "Osmanlı'da Kadın Hareketi" kitabının yazarı, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serpil Çakır, tarihimizde çoğunluğun bilmediği bir sayfayı aralayacak ve Osmanlı süfrajetlerinin mücadelesini çeşitli örneklerle anlatan bir sunum yapacak" dedi.

Türkiye'deki kadın hareketi tarihinin henüz sinemanın konusu olmadığına dikkat çeken Dinçer, "Ama Suffragette filminin ele alındığı dönemde, 1900'lerin başında Osmanlı kadınları da kendi hakları için dergileri ve dernekleriyle mücadele verdiler. Tarihten önemli bir kesiti beyazperdeye taşıyan bu filmin gösterimi öncesi Prof. Dr. Serpil Çakır'ın sunumu aracılığıyla kadın hareketindeki bu paralelliğe dikkat çekmeyi hedefliyoruz. Sarah Gavron imzalı, Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Anne Marie Duff, Meryl Streep ve Brendan Gleeson'ın rol aldığı Suffragette'i , Osmanlı'da oy hakkı mücadelesi veren kadınları anarak hep birlikte izleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

8 Mart’a Özel Ücretsiz ‘Suffragette-diren’ Filmi

8 Mart’a Özel Ücretsiz ‘Suffragette-diren’ Filmi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim