• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C

79 Günlük Yasağın Ardından Cizre

79 Günlük Yasağın Ardından Cizre
Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Aralık'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı bugün itibariyle belirlenen saatler arasında kaldırıldı.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Aralık'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı bugün itibariyle belirlenen saatler arasında kaldırıldı. Yasağın ilan edilmesiyle birlikte evlerini terk eden vatandaşlar, sabah saatlerinden itibaren ilçeye gelmeye başladı. Yasak süresince yaşanan çatışma ve patlamalarda birçok evin harabeye döndüğü ilçede, enkaz da ortaya çıktı.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Aralık'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile birlikte, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti tarafından yönetilen "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci Operasyonu" yasağın 59'uncu gününde sona ermişti. İlçedeki sokağa çıkma yasağı ise, tuzaklı patlayıcıların temizlenmesinin ve çalışmaların sona ermesinin ardından 7'uncu gününde 05.00 ile 19.30 saatleri arasında kaldırıldı.

Yasağın kaldırılması ile birlikte ilçedeki enkaz ortaya çıktı. Başta Cudi olmak üzere Sur, Nur ve Yafes Mahallelerindeki neredeyse tüm bina ve evlerin yaşanan çatışma ve patlamalar yüzünden enkaza döndüğü görüldü. Bazı evlerin duvarlarında büyük delikler açılırken, bazı evler ise yerle bir oldu. Çok sayıda binada kolonlarının zarar görmesi nedeniyle yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. İlçedeki çok sayıda işyeri de kullanılamaz hale geldi. Yaşananlardan cami ve okullar da etkilendi. PKK'lıların karargah olarak kullandığı ve güvenlik güçlerinden kaçarken ateşe verip, tuzakladıkları patlayıcıların infilak ettiği okul ve kamu binalarında da büyük hasar oluştu.

Yasağın kaldırılacağının dün Şırnak Valiliği'nce duyurulmasının ardından vatandaşlar da 78 gün önce terk ettikleri ilçeye sabah saatlerinden itibaren ilçeye gelmeye başladı. Cizre'nin 3 giriş ve çıkışında yaklaşık 5 kilometrelik kuyruklar oluştu. İlçenin giriş yolunda güvenlik güçleri araç ve vatandaşların üst aramasını yaparak, GBT sorgulamasının ardından ilçeye alındı. Ancak vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında büyük şaşkınlık yaşadı. Oturacak evi kalmayan vatandaşlar çaresizce enkaza baktı. Bazı vatandaşlar ise gözyaşları içerisinde evlerinden arta kalan sağlam eşyalarını enkaz ve molozların altından çıkarmaya çalıştı.

Yıkılan binaların molozlarının temizlenmesi için çalışma da başlatıldı. Molozlar, Cizre Belediyesi ile Şırnak Özel İdaresi'ne ait iş makineleri ile Dicle Nehri kenarına döküldü.

Cizre'de güvenlik güçlerinin operasyonlarında çoğu el yapımı patlayıcılarla tuzaklı 699 barikat kaldırılmış, 252 hendek kapatılmış, bin 425 el yapımı patlayıcı imha edilmiş, 666 PKK'lı terörist ise etkisiz hale getirilmişti.

79 Günlük Yasağın Ardından Cizre

79 Günlük Yasağın Ardından Cizre

79 Günlük Yasağın Ardından Cizre

79 Günlük Yasağın Ardından Cizre

79 Günlük Yasağın Ardından Cizre

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim