• BIST 9094.06
  • Altın 2324.793
  • Dolar 32.3663
  • Euro 34.9559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

7.sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu Gümüşhane’de

7.sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu Gümüşhane’de
Sarıkamış harekatının 101.yılı nedeniyle Türkiye Bisiklet Federasyonu ve İstanbul Bisiklet İl Temsilciliği tarafından düzenlenen 7. Sarıkamış Şehitlerini...

Sarıkamış harekatının 101.yılı nedeniyle Türkiye Bisiklet Federasyonu ve İstanbul Bisiklet İl Temsilciliği tarafından düzenlenen 7. Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turuna katılan sporcular Gümüşhane'den ayrıldı.

"Vefakar Gençlik, Fedakar Ecdadını Unutmayacak" sloganıyla yola çıkan ve Sarıkamış'a kadar sporcuların toplam bin 840 kilometre pedal çevireceği etkinlikte Gümüşhane'de Atatürk Anıtı önünde toprak teslim töreni gerçekleştirildi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunarak Türk Bayrağının göndere çekilmesiyle başlayan programda konuşan İstanbul Bisiklet İl Temsilcisi Tuna Akyüz, 6 yıl önce 1915 Zemheri aylarında bugünleri yaşatmak için canları uğruna şehit olmuş ecdadımız için bisiklet sporcularıyla pedal çevirmeye başladıklarını hatırlattı.

"GEÇMİŞİNE SAHİP ÇIKMAYAN GELECEĞİNİ İNŞA EDEMEZ DÜŞÜNCESİYLE YOLA ÇIKTIK"

Alanda bulunan gençlere hitaben yaptığı konuşmada bisiklet ailesi olarak gençlerin dikkatini çekmek için İstanbul'dan ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen sporcularla pedal çevirmeye başladıklarını söyleyen Akyüz, "Sizlere bırakılan vatanın değerini bilmeniz için, geçmişimize sahip çıkmanızı sağlamak için dikkatini çekmek istiyoruz. Geçmişine sahip çıkmayan, geçmişini bilmeyen geleceğini inşa edemez düşüncesiyle yola çıktık. Biz bisiklet ailesi olarak ecdadımıza minnet borcumuzu pedal çevirerek ödemeye çalışıyoruz. Sizlerin de kendi potansiyelinizde minnet borcunuzu ödemeniz için en azından tarihimizi ve bugünlere nasıl geldiğimizi irdelemenizi istiyoruz. Buna dikkat çekmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Rize-İspir-Erzurum yolunun kapanması nedeniyle 24 saat içerisinde yapılan değişiklikle Gümüşhane'ye geldiklerini ifade eden Akyüz, Gümüşhane'de kendilerine ikram edilen yenilebilir enerji kaynağı pestil ve köme ile enerjilerini depoladıklarını belirterek, Gümüşhane'de kendilerini ağırlayan ve katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

"BU TÜR ETKİNLİKLER DUYARLILIĞIN ARTMASI BAKIMINDAN ÇOK ÖNEMLİ"

Sarıkamış harekatının 101.yıldönümü nedeniyle orada ve tarih boyunca ülkenin birlik ve beraberliği için canını feda eden bütün şehitleri rahmetle andıklarını ifade eden Vali Yücel Yavuz ise günümüzde de Türkiye'nin hiç kolay bir ortam ve coğrafyada olmadığının altını çizerek, bu tür etkinliklerin duyarlılığın artması bakımından çok büyük bir önem ifade ettiğini söyledi.

"BİZ TÜRK MİLLETİ OLARAK TARİHTE OLDUĞU GİBİ GÜNÜMÜZDE DE BAĞIMSIZLIĞIMIZI HER ZAMAN, İLELEBET MUHAFAZA EDECEĞİZ"

Atalarımızın dağda, soğukta, cephede şehit olduklarını, 101 yıl sonra da bayrağın dalgalanması, ezanın susmaması için yine şehitler verildiğini dile getiren Vali Yavuz, "İnşallah bu acı günleri tekrar yaşamayız. Biz Türk milleti olarak tarihte olduğu gibi günümüzde de bağımsızlığımızı her zaman, ilelebet muhafaza edeceğiz. Başta Mustafa Kemal Atatürk'ümüz, Türk büyüklerimiz, tarih boyunca bize bu vatanı emanet eden değerli devlet büyüklerimizin verdikleri talimatlar ve çizdikleri rotalar çerçevesinde günümüz gençliği ve yöneticileri olarak da bu bilinç ve ruhla hareket ediyoruz" dedi.

Zor şartlarda on birlerce vatan evladının donmak suretiyle Sarıkamış'ta şehit olduğunu kaydeden Vali Yavuz, "Onların şehadetiyle bu ülke, bu vatan toprağı düşman işgalinden korunmuş, önlenmiş ve set çekilmiştir. Biz o mübarek insanların torunları olarak günümüzde her yıl onların manevi ruhlarını yad etmek, onları tekrar tekrar hatırlamak ve onlara olan şükran borcumuzu ifade etmek için, o mübarek insanları hatırlamak, o zor şartları yeniden yaşamamak için, tarihten ders alıp tekerrür etmemesini temin etmek için biz bunu hem kamu kurumları hem özel sektör kuruluşları hem de sivil toplum kuruluşları olarak her yıl tarihinin belirtildiği o tarih itibariyle bunu değişik etkinliklerle tekrar gündeme taşımak suretiyle yad ediyoruz. Onların manevi ortamda rahat etmelerini sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Etkinliğin artık klasik hale gelerek Gümüşhane, Bayburt, Erzurum rotasından ilerlemesini isteyen Vali Yücel Yavuz, "Her geçtikleri ilden 2-3 temsilci katıp bu illerden de gençlerin Sarıkamış'a gitmeleri daha iyi olur diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından çeşitli hediye takdimleri gerçekleştirildi.

Sporcuların Sarıkamış'a götürmek üzere gittikleri her ilden aldıkları toprağa Gümüşhane toprağının eklenmesinin ardından sporcular Valilik binası önünden Vali Yücel Yavuz'un flamayı kaldırmasıyla birlikte ayrılarak bir sonraki durakları olan Bayburt iline uğurlandı.

Törene bisikletçilerin yanı sıra Garnizon Komutanı Albay Cezayir Danışan, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Vali Yardımcısı İsmail Özkan, İl Emniyet Müdürü Orhan Kar, Milli Eğitim Müdürü Muhammet Şahinkaya, kamu kurum müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

7.sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu Gümüşhane’de

7.sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu Gümüşhane’de

7.sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu Gümüşhane’de

7.sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu Gümüşhane’de

7.sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu Gümüşhane’de

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim