• BIST 9548.09
  • Altın 2492.474
  • Dolar 32.4886
  • Euro 34.4751
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 22 °C

7. Kastamonu Ahşap Fuarı kapılarını açtı

7. Kastamonu Ahşap Fuarı kapılarını açtı
7. Kastamonu Ahşap Fuarı'nın açılışına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Üretim Reform Paketi'yle 23 farklı kanunda değişiklikler...

7. Kastamonu Ahşap Fuarı'nın açılışına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Üretim Reform Paketi'yle 23 farklı kanunda değişiklikler yapacağız. Yatırımcının ve sanayinin karşılaştığı birçok bürokratik angaryaya son vereceğiz, üretim yapanların üzerindeki birçok mali yükü kaldıracağız" dedi.

Kastamonu Belediyesi ile Kastamonu Ağaç İşleri İmal ve Satıcılar Odasının birlikte düzenlediği 7. Kastamonu Ahşap Fuarı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla kapılarını açtı.

Temelleri dönemin valisi ve şuan ki Rize Valisi Erdoğan Bektaş tarafından atılan 7. Kastamonu Ahşap Fuarında Kastamonu Üniversitesi Halk Oyunları Ekibi gösterisini yaptı. Daha sonra sahneyi Stıhl Timbersports Grubu aldı. Son yarışmada yarı finalde Belçika'ya elenen grup, ahşap ile ilgili hünerlerini sergiledi. Grup, gösterisinde 1.18 saniye ile ayrıca Türkiye rekoru da kırarak yeni düzenlenecek olan şampiyonaya hazır olduklarını gösterdi. Grubun gösterisi davetliler tarafından büyük ilgiyle izlendi.

Kuzeykent Fuar Alanında gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, katma değeri yüksek üretim yolunun ahşaptan geçtiğini ifade ederek, ahşap geleneğini yaşatırken bir yandan da modern araçlarla beslenmesi gerektiğini kaydetti.

Güçlü bir ekonomi olmadan lider bir ülke olunamayacağını belirten Bakan Özlü, "Ekonomide son 15 yılda çok büyük mesafeler kat ettik. Ancak daha gidecek çok mesafemiz olduğu da bir gerçektir. Ekonomi, ancak üretim yoluyla, daha fazla ve daha nitelikli üretim yapma yoluyla büyüyebilir. Ekonomi 81 ilin tamamının katkısıyla büyüyebilir. Ekonomi ülke sathına yayışmış olan KOBİ'lerin başarısı sayesinde büyüyebilir. Ekonomi üretimi çeşitlendirerek, zenginleştirerek büyüyebilir. Bu fuar, KOBİ'lere hitap ediyor. Bu fuar, ahşap gibi katma değer üretme ihtimali yüksek olan bir sektöre hitap ediyor. Bu şehrin ahşap işçiliği ve işleme konusunda zaten tarihten gelen ciddi bir geleneği var. Bu geleneği bir yandan muhafaza etmemiz, ama aynı zamanda modern araçlarla da beslememiz gerekiyor. Şehrin bu sektörde sahip olduğu geleneksel yetenekler çok önemlidir. Ancak firmalarımızın ölçek büyütmesi, işlerine daha profesyonel yaklaşmaları, dışa açılmaları, kendilerini modern tüketicinin tercihleri doğrultusunda yenilemeleri gerekiyor. Bunları yapabilirsek, çok ciddi ekonomik getiri üretebileceğimize inanıyorum. Son yıllarda, geleneksel ürünlere yönelik ilgide ciddi bir artış oldu. Bu sadece Türkiye'de değil dünya genelinde de yaşanan bir süreçtir. Kastamonu gibi şehirlerin bu trendi iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Fabrikasyon ürünlerde de AR-GE, tasarıma ve markalaşmaya çok ciddi bir önem vermeliyiz. Zira yüksek katma değer üretmenin yolu buralardan geçiyor. Özellikle hazır giyim, mobilya, ahşap gibi sektörlerde tasarımlar ciddi bir fark yaratabiliyor. Bu tür sektörlerde tasarım yapan firmaların karlılık oranı, tasarım yapmayan firmaları neredeyse ikiye katlıyor. Biz bu gerçekleri bildiğimiz için, geçtiğimiz yıl çıkardığımız AR-GE Reform Paketi'nde çok önemli bir yenilik getirdik. Tasarım merkezlerinin de AR-GE merkezi gibi desteklenmesinin önünü açtık. 10 tasarım personeliyle bir tasarım merkezi kurabiliyorsunuz ve burada gerçekleştirdiğiniz çalışmalarla ilgili çok ciddi desteklerden yararlanabiliyorsunuz. Henüz Kastamonu'dan herhangi bir firmamız tasarım ofisi açmamış. Bunu ciddi bir eksiklik olarak gördüğümü müsaadenizle ifade etmek istiyorum. Özellikle bu fuara katılım sağlayan firmalarımızı tasarım merkezleri kurmaya davet ediyorum" dedi.

2016 yılının çok zor bir yıl olduğunu ve bununda geride kaldığını söyleyen Bakan Özlü, "16 Nisan referandumu ülkemiz için çok kritik bir eşikti, çok şükür o eşiği başarıyla atladık. Artık önümüze bakma ve özellikle de ekonomiye odaklanma zamanıdır. Daha fazla yatırım çekmeye, daha fazla üretmeye, teknoloji geliştirmeye, ihracatı ve istihdamı artırmaya yoğunlaşmanın zamanıdır. Kabine olarak, bu konulara yoğunlaşmış durumdayız. Biliyorsunuz, Pazar günü AK Parti olarak bir kongre yapacağız. Ve inşallah, Sayın Cumhurbaşkanımızın yeniden genel başkan olmasıyla birlikte, taşlar daha bir yerli yerine oturacaktır. Türkiye, yeniden bir şahlanış dönemine girecektir. Bu dönem, reform dönemi olacak. Bu dönem, yatırımcının, girişimcinin ve sanayicinin önündeki son engelleri de tamamen kaldırma dönemi olacak. Birçok farklı Bakanlığımız, bu açıdan farklı reform paketleri üzerinde çalışıyor. Biz de son olarak, Üretim reform Paketi'ni TBMM'ye sevk ettik. Yatırımların ve üretimin önündeki engelleri kaldıracak, iş ve yatırım ortamını iyileştirecek, ülkemizde daha fazla ve daha nitelikli yatırımlar yapılmasını sağlayacak kapsamlı bir paket hazırladık. Üretim Reform Paketi'yle 23 farklı kanunda değişiklikler yapacağız. Yatırımcının ve sanayinin karşılaştığı birçok bürokratik angaryaya son vereceğiz, üretim yapanların üzerindeki birçok mali yükü kaldıracağız. Yatırıma elverişli, lojistik imkanları iyi, altyapısı güçlü sanayi bölgeleri oluşturmak için birçok yeni aracı devreye alacağız. OSB'ler, sanayi siteleri veya Endüstri Bölgeleri gibi üretim alanlarında, sanayicilere verilen hizmetin kalitesini artıracağız. İnşallah, haftaya Salı günü, bu önemli paketle ilgili komisyon görüşmelerine başlayacağız. TBMM'den daha da zenginleşerek yasalaşacağına inandığım bu reform paketinin yatırımcılarımız ve sanayicilerimiz için şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Hükümet olarak, buna benzer adımları atmaya devam edeceğiz. Özel sektörümüzle, girişimcilerimizle, iş dünyamızla el ele vererek, bu ülkeyi layık olduğu seviyelere taşıyacağız. Türkiye'nin her şehri birbirinden ayrı güzelliklere, beceri ve yeteneklere, değişik imkan ve fırsatlara sahiptir. Bize düşen bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek ve ülkemizi geleceğe en iyi şekilde hazırlamaktır. Bize düşen, bugün bayramlarını kutlayan gençlerimize çok daha güçlü bir ülke emanet etmektir" diye konuştu.

Kastamonu'nun kendisinden bazı taleplerinin olduğuna değinen Bakan Özlü, "Benden müjde bekleniyor. Özetlersek aslında 3-4 konu var Kastamonu ile ilgili. Bunlardan birincisi ve çok söyleneni sanayi sitelerinin taşınması konusudur. Biz, bir çalışma yaptık. Gelen talepleri değerlendirdik. Öncelikle 8 ilden talep geldi, bizim sanayimizi taşıyın dediler. Daha sonra Sivas'tan bir talep geldi. Onu da dahil ettik, toplamda 8-9 il oldu. 10'uncu şehri de Kastamonu ilan ediyoruz. Öncelikle taşınmasını destekleyeceğimiz, kredilendireceğimiz, yardımcı olacağımız, kontrol edeceğimiz 10 şehir arasına Kastamonu'yu da katıyoruz. Kastamonu 10'uncu şehir oluyor. Yine OSB konusunda talepler vardı, genişletilmesi konusunda. İnşallah üretim reform paketi bu ay içerisinde yasalaşırsa, bu paketten Kastamonu'da istifade edecek. Kastamonu'daki organize sanayi bölgelerin genişlemesi, iktisat bölgelerinin kurulması konusunu destekleyeceğiz. Elimizden geleni yapacağız, kredilendireceğiz. Bunun da buradan sözünü vermiş oluyoruz. Şimdi 2 konu daha var, talepler arasında. Bunlardan birisi Ticaret Borsası'nın sahibi olduğu ve yine Avrupa Birliği IPARD fonlarından desteklenen, finansa edilen yeni mamul entegre tesisinin sermayesi ile ilgili bunu çalışacağız. Buna bir çözüm bulacağız. Şuanda bilemiyorum ama böyle bir talep var. Bu sorunu çözeceğiz" şeklinde konuştu.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Murat Demir'in Kastamonu'ya stratejik anlamda bir yatırım sözünün olduğuna atıfta bulunan Bakan Özlü, "Vekilimiz Murat Demir, bunu gerçekleştirmek istediğini söyledi. Murat Bey söz, bunu çalışacağız. Beraber çalışalım. İnşallah güzel bir alan seçeriz. Güzel bir konu seçeriz, burada büyük bir sanayi tesisinin temelini hep beraber atarız" ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından Bakan Özlü ve beraberindekiler, 7. Kastamonu Ahşap Fuarı'nın kurdelesini kesti. Açılışın ardından Bakan Özlü, stantları tek tek gezerek ürünler hakkında yetkililerden bilgiler aldı. Stantları gezen Bakan Özlü'ye, İhsangazi Belediye Başkanı Zühtü Danacı tarafından bulgurun atası olarak bilinen siyez buğdayından yapılan siyez pilavı ikram edildi. Ayrıca Bakan Özlü, stant gezisinde tamamen ahşaptan yapılan motosiklet ise büyük ilgisini çekti. SFC Entegre Orman Ürünleri ile Kastamonu Belediyesi'nin stantlarını da gezen Bakan Özlü, Kastamonu'nun yöresel ürünlerinden olan El Dokuması Tezgahını inceledi. Tezgaha oturan Bakan Özlü, görevli ile birlikte El Dokuması yaptı.

Ahşap Fuarı'nın ardından Bakan Özlü'ye, Hacının Yerinde Kastamonu'nun meşhur tatlarından olan Kuyu Kebabı ikram edildi. Kuyu Kebabından yiyen Bakan Özlü, kebabı çok beğendiğini kaydetti.

Yemeğin ardından Bakan Özlü, Kastamonu Ticaret Borsası tarafından Avrupa Birliğinin yüzde 100 hibesiyle kurulan Kastamonu Orman Ürünleri İşleme Entegre Tesisini gezdi. Tesis hakkında görevlilerden detaylı bilgi alan Bakan Özlü, ahşap panonun önünde durarak imzasını attı. Bakan Özlü, buradaki ziyaretinin ardından Tosya'ya gitmek üzere hareket etti.

7. Kastamonu Ahşap Fuarı kapılarını açtı

7. Kastamonu Ahşap Fuarı kapılarını açtı

7. Kastamonu Ahşap Fuarı kapılarını açtı

7. Kastamonu Ahşap Fuarı kapılarını açtı

7. Kastamonu Ahşap Fuarı kapılarını açtı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim