• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

'7 ilçede 2 bin 40 çukur-barikat ve 2313 bomba düzeneği imha edildi'

'7 ilçede 2 bin 40 çukur-barikat ve 2313 bomba düzeneği imha edildi'
İçişleri Bakanı Efkan Ala, Diyarbakır Sur'da yüzde 95'lere gelindiğini belirterek "Umarım yakında da olumlu neticeler alınacak ve bitecek. 7 ilçede bugüne...

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Diyarbakır Sur'da yüzde 95'lere gelindiğini belirterek "Umarım yakında da olumlu neticeler alınacak ve bitecek. 7 ilçede bugüne kadar 2 bin 40 çukur-barikat, 2 bin 313 bomba düzeneği imha edildi." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, İçişleri Bakanlığı, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün bütçe, kesinhesap ve Sayıştay raporları görüşüldü ve kabul edildi.

Milletvekillerinin sorularını cevaplayan İçişleri Bakanı Efkan Ala, Türkiye'nin küresel ölçekte iki temel sorunla baş başa olduğunu belirterek bunların küresel terör ve göç hareketleri olduğunu söyledi. "Terör, uzun zamandır mücadele ettiğimiz temel olgudur." diyen Ala, "2002'den beri bizim bir yaklaşım biçimimiz var. Hem demokratik adımlar atarken; bir yandan da terörün topyekun çözümü için bir takım projeler uyguladık." ifadelerini kullandı.

Şimdiye kadar yaptıkları hiçbir projenin topyekun yanlış olduğunu söylemediklerini vurgulayan Bakan Ala, "Biz vatandaş merkezli tüm düzenlemeleri savunuyoruz. 12 Eylül anayasasıyla bu kadar yapabiliyoruz. Meclis'te bir iklim oluşuyor. Eğer yeni anayasa inşa edilirse daha fazlasını elde edebiliriz. Teröre herkes karşı olmalı." diye konuştu.

Çözüm sürecine yönelik eleştirilere de değinen Efkan Ala, "Bunlardan bir takım olumsuz şekilde yararlanmak isteyenler olabilir. Bu, projenin yanlış olduğunu ortaya koymaz. Projeye zarar vermek isteyenlerin olumsuzluklarını ortaya koyar. 8 Mayıs 2013'te teröristler dışarı çıkıyordu ama Gezi olayları başladı; çekilme olduğu gibi durdu. Bu projenin nesi yanlış." şeklinde konuştu.

Yapılması gerekenlerin yapılması halinde sorunların elbirliğiyle çözülebileceği kanaatinde olduğunu ifade eden Ala, ortaya koydukları projelerin nihai bir hedefi olduğunu belirterek terörün Türkiye'nin gündeminden çıkacağını kaydetti. Türkiye'de bulunan mülteciler için şimdiye kadar 9 milyar dolara yakın harcama yapıldığını belirten Ala, Avrupa Birliği'nin daha yeni 3 milyon Euro vereceğini kaydetti.

Terörle mücadele kapsamında halen 3 ilçede, bir ilçede kısmen, 2 ilçede tamamen sokağa çıkma yasağının uygulandığını anlatan Ala, Cizre'de 63 gündür sokağa çıkma yasağı uygulandığını ifade etti. Patlayıcıların ve düzeneklerin temizlenmesi için sokağa çıkma yasağı uygulanmaya devam ettiğini dile getiren Ala, aksi halde can kayıplarının yaşandığına dikkat çekti.

İstatistik bilgiler de veren Bakan Ala, "Sur'da yüzde 95'lere gelmişiz. Umarım yakında da olumlu neticeler alınacak ve bitecek. 7 ilçede bugüne kadar 2 bin 40 çukur-barikat, 2 bin 313 bomba düzeneği imha edildi. Hepimizi yaralayan, Türkiye'nin enerjisini tüketen, zor durumlara sokak bu terör sorunundan elbirliğiyle çıkabiliriz ama elbette bazı iddialar gündeme getiriliyor; olabilir, sıkıntılar olabilir. Siyaset, en az maliyetle, en büyük sorunları çözme sanatıdır; şiddet ve terör kullanılmadan. Devlet hukuk içinde hareket edecektir; etmeyen cezalandırılacaktır. Ahlak içinde hareket etmelidir; etmeyen cezalandırılır. Ama siyaset, en başta teröre ve teröristlere karşı duruşunu deklare etmelidir. Biz öneri getirdik, keşke 4 parti imzalasaydı." diye konuştu.

Bütün partilerin bölgede teşkilatlanması gerektiğini belirten Ala, "Eksik teşkilat; teşkilatlanalım. Hep birlikte vatandaşa dokunalım. Orada sadece AK Parti ve HDP var. Siyasi alanı dolduralım el birliğiyle." değerlendirmesinde bulundu. Yeni nüfus cüzdanlarında cip bölümünde isteyenin din bilgisinin yer alacağını dile getiren Bakan Ala, herkesin bir kodu olduğunu belirterek bunların fişleme kodu olmadığının altını çizdi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ise Ala'ya kodunun kaç olduğunu sordu. Bakan Ala da "Ben koduma hiç bakmadım." dedi. Daha sonra iki arasında şu diyalog yaşandı:

Paylan: Benim kodum 2. Neye göre kodunuz var?

Ala: Bu tamamen teknik kodu. Eğer öyle bir şey varsa; ben yine de bakarım.

Araya giren TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, Paylan'ın kodu 2 ise kendisinin kodunun 1 olacağını söyledi. Bu diyaloglar, komisyonda gülüşmelere yol açtı.

Polis atamalarıyla ilgili soruya da Ala, eğitim alındıktan sonra polis adaylarının sınava tabi tutulduğunu, komisyondan geçenlerin polis olarak atandığını; geçemeyenlerin ise atanmadığını, yargı yolunun açık olduğunu kaydetti. Terörle mücadelede hukuka, ahlaka aykırı hiçbir muameleye izin vermeyeceklerini anlatan Ala, "Kesinlikle cezalandırıyoruz. Şimdiye kadar yanlış yanlardan ceza alanlar, görevden alınanlar oldu." dedi.

PYD'lilerin tedavi edildiğini gösteren bir sistemleri olmadığını dile getiren Ala, milletvekillerinin kanunsuz gösteri içinde olmaması gerektiğini vurgulayarak en başta koyulan kurallara kendilerinin uyması gerektiğini söyledi.

'7 ilçede 2 bin 40 çukur-barikat ve 2313 bomba düzeneği imha edildi'

'7 ilçede 2 bin 40 çukur-barikat ve 2313 bomba düzeneği imha edildi'

'7 ilçede 2 bin 40 çukur-barikat ve 2313 bomba düzeneği imha edildi'

'7 ilçede 2 bin 40 çukur-barikat ve 2313 bomba düzeneği imha edildi'

'7 ilçede 2 bin 40 çukur-barikat ve 2313 bomba düzeneği imha edildi'

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim