• BIST 8977
  • Altın 2299.033
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0707
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

7-13 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası

7-13 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası
Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, 7-13 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, hastalığın ortadan...

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, 7-13 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası nedeniyle yaptığı basın açıklamasında, hastalığın ortadan kaldırılması için fiziksel aktivitenin önemine işaret etti.

'Rahat bir nefes için harekete geçin" sloganıyla 7-13 Mart Pulmoner Rehabilitasyon Haftası'nın kutlandığını dile getiren Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, pulmoner rehabilitasyonun önemini vurguladı.

Mustafa Kutlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Günümüzde kronik solunum hastalıklarının tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edilen pulmoner rehabilitasyon, kronik solunum hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen, hasta değerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamalar bütünüdür. Pulmoner rehabilitasyonun amacı hastalığa bağlı gelişen nefes darlığı ve fonksiyonel yetersizliği ortadan kaldırması, fiziksel aktivite kapasitesinin korunması ve arttırılmasıdır. Nefes darlığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma, yaşam kalitesinde azalma veya egzersiz kapasitesinde kısıtlılığı olan tüm solunum hastalarına Pulmoner rehabilitasyon uygulanabilmektedir. Pulmoner rehabilitasyon, her yaştaki solunum hastalarına rehabilitasyon ünitelerinin özelliklerine bağlı olarak hastanede, ayaktan ya da evde uygulanabilmektedir. KOAH başta olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromusküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında pulmoner rehabilitasyon programı başarı ile uygulanabilmektedir. Sigara ve tütün ürünlerine bağımlılığı olanlarda pulmoner rehabilitasyon aktivitesi ayrı bir önem arz etmektedir.

Pulmoner rehabilitasyonun en önemli ve temel bileşen egzersiz eğitimidir. Hasta ve ailesine eğitim verilmesi, psikososyal destek, nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, iş ve uğraşı tedavisi, enerji koruma yöntemleri ve gerektiğinde beslenme desteği pulmoner rehabilitasyon programlarında yer almaktadır.

Sonuç olarak, kronik akciğer hastalığından dolayı nefes darlığı, çabuk yorulma ve güçsüzlük hissediyorsanız, günlük aktivitelerinizi yapmakta güçlük çekiyorsanız değerlendirme için Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurduktan sonra pulmoner rehabilitasyon programlarından yararlanmalısınız" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim