• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

63 canın bedeli 20 yıl!

63 canın bedeli 20 yıl!
İzmir'in Menderes İlçesi'ne bağlı Ahmetbeyli sahilinde, kaçak yollardan götürmeye çalıştıkları 36'sı çocuk 63 kişinin ölümlerine neden oldukları öne sürülen 2'si tutuklu 6 sanığın yargılandığı davada karar çıktı.

İZMİR'in Menderes İlçesi'ndeki Ahmetbeyli sahilinde, kaçak yollardan 'Sailor' adlı tekneyle Yunanistan’a götürmek istedikleri tamamı Suriyeli 36'sı çocuk 63 kişinin ölümüne neden olan 2'si tutuklu 6 sanığın 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davada karar verildi. Mahkeme heyeti tutuklu sanıklardan kaptan Burhan Yılmaz'a 20 yıl, yardımcıları Mustafa Mucuk'a 12.5 yıl, tutuksuz sanıklardan Hacı Çoban'a 5 yıl, Suriye uyruklu Sezar İbrahim ve Milat Korkis’e ise 2.5 ay hapis cezası verdi. İbrahim ve Korkis'in cezaları ertelendi, 1 sanık ise beraat etti.

Olay, 6 Eylül 2012 tarihinde 'Umut yolculuğuna' çıkan kaçakların bulunduğu teknenin Zilli Burun Mevkii'nde, karadan 25-35 metre açıkta batması sonucu meydana geldi. Tekne kaptanı Burhan Yılmaz, yardımcıları Mustafa Mucuk ve Hacı Çoban, Suriyeli organizatörler; Sezar İbrahim, Milat Korkis ve Mohammed Mardini, 15 metre boyundaki 'Sailor' adlı tekne ile tamamı Suriyeli 36'sı çocuk 63 kişiyi Yunanistan'a kaçırmak için koya geldi. Suriyeli kaçaklarla dolu tekne, koydan hareketinden yaklaşık 35 metre sonra aşırı yük nedeniyle su almaya başladı, bir süre sonra da battı. Jandarma, teknenin kaptanı Burhan Yılmaz, yardımcıları Mustafa Mucuk ve Hacı Çoban ile Suriyeli insan kaçakçıları Sezar İbrahim, Milat Korkis ve Mohammet Mardini'yi gözaltına aldı. Adliyeye sevk edilen 6 şüpheli tutuklandı. 

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Kazım Yıldız, tutuklu sanıklar; tekne kaptanı Burhan Yılmaz, yardımcıları Mustafa Mucuk ve Hacı Çoban, Suriye uyruklu organizatörler Sezar İbrahim, Milat Korkis ve Mohammet Mardini hakkında 'Göçmen kaçakçılığı yapmak', 'Sahte belge düzenlemek', 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak', 'Olası kasıt ile adam öldürme ve kasten öldürmeye teşebbüs' suçlarından 63'er kez ömür boyu ve 15-18'er yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaları için ağır ceza mahkemesinde dava açtı. Davanın ilk duruşmasında Burhan Yılmaz ve Mustafa Mucuk, dışındaki 4 sanık tahliye edildi.

İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 7'nci duruşmaya, tutuklu yargılanan Burhan Yılmaz ile Mustafa Mucuk ve tarafların avukatları katıldı. Cumhuriyet Savcısı Ahmet Şinasi Aygün, dosyaya ilişkin görüşünü açıklarken sanıların bazı suçlardan cezalandırılmalarını, bazı suçlardan ise beraat ettirilmesini istedi. Kemal Göker başkanlığındaki mahkeme heyeti, savcının görüşüne ilişkin 'Son sözleri' olup- olmadığını sordu. Sanık Burhan Yılmaz, "Daha önceki savunmamı tekrarlıyorum. Bir diyeceğim yoktur", Mustafa Mucuk ise, "Mahkemeye güveniyorum" dedi. 

Mahkeme başkanı hakim Kemal Göker, verilen kısa aradan sonra kaptan Burhan Yılmaz'a, 'Taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan 15 yıl, 'Göçmen kaçakçılığından' 5 yıl olmak üzere toplam 20 yıl, Mustafa Mucuk'a da 'Taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan 7.5 yıl, 'Göçmen kaçakçılığından' 5 yıl olmak üzere toplam 12.5 yıl hapis cezası verildiğini açıkladı. Diğer sanıklardan Hacı Çoban'a 'Göçmen kaçakçılığında'n 5 yıl, Sezar İbrahim ve Milat Korkis’e ise 'Yalan beyanda bulunmak' suçundan 2 ay 15 gün hapis cezası verildi. Milat ve İbrahim'in cezalarını hükmün açıklanması geri bırakıldı. Mardini ise beraat etti.

Mahkeme, tüm sanıkların 'Suç işlemek için örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak' suçlarından beraatlerine, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Ceza alan sanıkların avukatları kararı temyiz edeceklerini belirtti. 

44965_4185_17022014_5.jpg

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim