• BIST 8718.11
  • Altın 2246.262
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.1881
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

'60 milyon yabancı turisti konuşabilecek bir ülkeyiz'

'60 milyon yabancı turisti konuşabilecek bir ülkeyiz'
AKTOB Başkanı Yağcı, "2017 turizmde büyüme yılı oldu. Türkiye'nin 50 milyon yabancı turistten daha fazla potansiyeli var. Biz 60 milyon yabancı turisti konuşabilecek bir ülkeyiz ama bunu yapabilmek için ciddi bir çalışma yapmamız lazım." dedi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, turizm sektöründe son yıllarda yaşanan sıkıntılardan bir gerileme yaşandığını ama 2017'nin turizmde büyüme yılı olduğunu belirterek, "2018 ve 2019'da tekrar biz yabancı turist bakımından 40 milyona ulaşacağımıza inanıyoruz." dedi.

Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) aldığı bir kararla 27 Eylül'ün "Dünya Turizm Günü" olarak tüm dünyada kutlandığını, Türkiye'nin turizm başkenti Antalya'da da kutlama yapacaklarını belirtti. Yağcı, UNWTO'nun bu yıl ki Dünya Turizm Günü kutlama merkezini Katar'ın Doha kenti olarak seçtiğini ve asıl kutlamaların burada yapılacağını kaydetti.

Turizmin dünyada çok önemli bir sektör haline geldiğini anlatan Yağcı, işsizliğin ve yoksulluğun giderilmesi, çevrenin korunması, bölgeler arası eşitsizliğin giderilmesi, ekonomik büyümenin sağlanması, cinsiyet ayrımının ortadan kaldırılması, toplumlar arası barış getirmesi gibi sektörün hem ekonomik, hem sosyal, hem de çevresel olumlu etkiler yarattığını vurguladı.

Türkiye'nin turizmdeki başarısının tüm dünyada bir başarı öyküsü olarak anlatıldığını kaydeden Yağcı, "2014, 2015 yıllarında yaklaşık 40 milyon yabancı turisti ülkemizde ağırlamış bir ülkeyiz. Bu ne demek? Dünyada en fazla yabancı ziyaretçi ağırlayan ülke sıralamasında 6'ncı sırayı yakalamışız. Son yıllarda yaşadığımız sıkıntılardan bir gerileme yaşadık, ama 2017 turizmde büyüme yılı oldu. 2018 ve 2019'da tekrar biz yabancı turist bakımından 40 milyona ulaşacağımıza inanıyoruz." diye konuştu.

"50 milyon hedefine ulaşabilecek altyapıya sahibiz"

Türkiye'nin turizm sektöründe 2023 yılı hedefinin 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri olduğuna hatırlatan Yağcı, Türkiye'nin havalimanı altyapısı ve konaklama sektörünün yatak kapasitesine bakıldığında bu hedefe ulaşabilecek altyapısının bulunduğunu dile getirdi.

"Rakibimiz İspanya"

Sektörde kamu-özel sektör iş birliğinin önemine işaret Yağcı, şunları kaydetti:

"Biz bundan sonra kamu-özel sektör işbirliğini ne kadar iyi götürürsek Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine çok daha kısa sürede ulaşabiliriz diye düşünüyorum. Çünkü sektörün bunu yapabilecek bilgi birikimi ve altyapısı var. Türkiye'nin bence 50 milyon yabancı turistten daha fazla potansiyeli var. Biz 60 milyon yabancı turisti konuşabilecek bir ülkeyiz ama bunu yapabilmek için ciddi bir çalışma yapmamız lazım. Turizmde dünyada ve Akdeniz'de bence bizim rakibimiz İspanya. Yunanistan da bir turizm ülkesi ama hem yatak hem de aldığı turist bakımından Türkiye'nin rakibi değil. Biz Yunanistan'ın aldığı turist sayısını çoktan geçtik. Bizim esas rakibimiz İspanya'dır."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim