• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

6. Uluslararası İnci Kefali göçü Kültür ve Sanat Festivali başladı!

6. Uluslararası İnci Kefali göçü Kültür ve Sanat Festivali başladı!
Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek, tatlı sulara göç eden inci kefalinin "zorlu yolculuğu" başladı. Van Valisi Taşyapan: "Tabiatımızla, canlılarımızla, herşeyimizle barış içerisinde yaşayabilmemiz gerekiy

Biliyorsunuz barış sadece insanlar arasında değil, barış tabiattaki bütün unsurların birbiriyle uyum içerisinde yaşamasıdır" Erciş ilçesinde 24 Mayıs'a kadar sürecek "6. Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali" yapılan çeşitli etkinlikle başladı.

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek, tatlı sulara göç eden inci kefalinin "zorlu yolculuğunu" görmek isteyen vatandaşlar yağmura rağmen, Erciş-Van karayolu 10. kilometresinde bulunan Balık Bendi mevkisinde buluştu.

Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı, Doğa Gözcüleri Derneği, Erciş Ticaret Odası ile Erciş Ziraat Odası tarafından ortaklaşa yapılan festivalde, inci kefali eşsiz görüntüler sergiledi.

Kaçak avlanan balıkçıların hedefi haline gelmemesi için Van Valiliği öncülüğünde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğa Gözcüleri Derneği tarafından göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında alınan tedbirler, festival süresincede devam etti.

Vali İbrahim Taşyapan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, düzenlenen festivallerin inci kefalini daha iyi anlamak, daha iyi korumak ve gelecek nesillere daha iyi aktarılmasını sağlamak için yapıldığını söyledi.

Dünyanın öbür ucundan gelen bir insanın da Van Gölü'nün güzelliklerini görmesi gerektiğini ifade eden Taşyapan, "Gölün kirlenmesinden hepimiz mesulüz.

Yarınki günde göl kirlenirse burada balıklarda kalmaz. Van Gölü'nü temiz bir şekilde koruyup, gelecek kuşaklara da bu şekilde teslim etmek bizim birinci görevimizdir.

Ardından da inci kefalimizi. Çünkü bu suyun içerisinde yaşayan tek canlı. Onu da kaybedersek başka bir şey kalmayacak. Bu da 'tabiatın dengesini kökten bozmak' demek" diye konuştu.

Taşyapan, özellikle yasaklama döneminde balıkçılıkla geçinen vatandaşlardan bu canlı ile barışık olması ricasında bulunarak, şunları kaydetti:

"Onun üremesine müsaade edelim, çoğalsın, çoğaldıktan sonra da zaten o balıklar yine bizim olacak. Bunların birer emanet olduğunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamamız gerekir. Onların buraya yumurtlamak için geldiğini anlatmak bir bilgi, bir bilimdir.

Tabiatımızla, canlılarımızla, her şeyimizle barış içerisinde yaşayabilmemiz gerekiyor. Biliyorsunuz barış sadece insanlar arasında değil, barış tabiattaki bütün unsurların birbiriyle uyum içerisinde yaşamasıdır.

Biz de buna saygı duymalıyız. Bu festivalin yapılmasında emeği geçen bütün kişilere, kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyorum."

Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ise inci kefalinin dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan endemik bir balık türü olduğunu belirtti.

İnci kefalinin yavrulama dönemi olan ilkbaharda, göl suyunun tuzlu ve sodalı olması nedeniyle tatlı su yataklarını tercih ettiğini belirten Sarı, "Van çevresinin insanlık tarihi açısından 7 bin yıllık tarihi var. Bu tarih boyunca inci kefali hep odak noktasında yer alıyordu.

Van Gölü çevresi yurt olduğu günden beri inci kefali, bu bölgedeki medeniyetlerin aşı, işi ve bugün gördüğümüz bu muhteşem göçüyle de bir görsel unsuru haline gelmiş durumda" dedi.

Konuşmaların ardından festivalin açılış kurdelesini birlikte kesen Vali Taşyapan ile eşi Nesibe Taşyapan, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu, Kaymakam Mehmet Şirin Yaşar, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve kurum amirleri ardından açılan fotoğraf sergisi, el sanatları, yöresel yemekler stantlarını ve ilçenin Ulupamir Mahallesin'nde kalan Kırgız Türklerinin kurduğu yöresel çadırı gezdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim