• BIST 9046.62
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

5G yeni nesil haberleşme teknolojileri için imzalar atıldı

5G yeni nesil haberleşme teknolojileri için imzalar atıldı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Dünya dijital dönüşüm pazarı 100 trilyon dolar önümüzdeki 10 yılda ve Türkiye olarak biz bu pazardan...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Dünya dijital dönüşüm pazarı 100 trilyon dolar önümüzdeki 10 yılda ve Türkiye olarak biz bu pazardan 1 trilyon dolar pay almayı hedefliyoruz. Bütün programımızı, yol haritamızı buna göre şekillendirdik" dedi.

Türkiye, yerli malı 5G baz istasyonu ve telekomünikasyon sistemleri geliştirmek üzere kolları sıvadı. OSTİM bünyesinde 2017 yılında kurulan Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) firmaları yerli malı baz istasyonu ve tüm telekomünikasyon sistemlerini geliştirmek amacı ile çalışmalara başladı. Telekomünikasyon sektöründe Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan 17 HTK üyesi firma uçtan uca yabancı ürüne gerek kalmayacak şekilde tüm iletişim sistemlerini yerli ürün olarak piyasaya çıkarmak üzere güçlerini HTK bünyesinde birleştirdi. TÜBİTAK'ın da desteği ile proje çalışmaları başladı.

5G yeni nesil haberleşme teknolojileri imza törenine katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Burada güzel bir tablo var. Burada kullanıcılar, üreticiler, devlet desteği var. Savunma sanayinde son 15 yılda gösterdiğimiz performansı niye diğer sivil sektörde gösteremiyoruz hep bunu soruyoruz. Savunma sanayinde müşteri, kullanıcı belli. Müşteri baştan belli olunca buradaki projeler başarılı oluyor. Uzun zamandır eleştirdiğimiz bir konuda Türkiye'de biz sahipli Ar-Ge yapamıyoruz. Sahipli Ar-Ge kavramını Türkiye'ye getirin, sahipli Ar-Ge yapalım diye hep söyledik. Bugünkü manzara sahipli Ar-Ge'dir, sahipli araştırma geliştirmedir. Kimdir sahibi? Kullanıcılar" ifadelerini kullandı.

"Dijital dönüşümü ülkemizin geleceğine yön verecek en önemli enstrümanlardan biri olarak görüyoruz"

Bugün atılacak olan imzaların dijital Türkiye hedefinin çok önemli bir halkasını oluşturduğuna dikkat çeken Özlü, "Dijitalleşme sırtımızı dönmemizin mümkün olmadığı, dünyanın geleceğini yakından ilgilendiren bir süreçtir. Dijitalleşmenin ürünü olan nesnelerin interneti, sensör teknolojileri, akıllı otomasyon teknolojileri, robotik veri analitiği, yapay zeka gibi yeni teknolojiler artık hayatımızda ciddi bir biçimde rol oynamaya başladılar. Hükümet ve bakanlık olarak bu sürecin çok çok farkındayız. Dijital dönüşümü ülkemizin geleceğine yön verecek en önemli enstrümanlardan biri olarak görüyoruz. Şimdiden hedeflerimizi koyuyoruz. Projelerimizi üretiyor ve dijital dünyaya hazırlanıyoruz. Seçim beyannamemizde de yer aldığı gibi tecrübeli bir kadroyla dünyadaki eğilimleri oluşan fırsatları yeniden şekillendirme ilişkilerini dikkatle analiz ederek tek bir yol haritası ortaya koyuyoruz" şeklinde konuştu.

"Türkiye olarak biz bu pazardan 1 trilyon dolar pay almayı hedefliyoruz"

Bakan Özlü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bazen tehdit olarak ifade edilen hususlar vardır. Aslında Türkiye'nin bunları fırsat olarak görmesi lazım. Dijitalleşmeyi veya endüstrideki teknolojideki baş döndürücü değişmeyi bir tehdit değil, fırsata dönüştüreceğiz. Bu bakımdan yol haritamızla tüm sektörlerde dijital dönüşümü sağlamış kamuda ve özel sektörde kurumsal kaliteyi arttırmış bir Türkiye hedefliyoruz. Dijital Türkiye ile rekabet gücü yüksek dünyada adından her alanda söz ettiren bir ülke konumuna gelmeyi başaracağız. Dünya Ekonomik Forumu tarafından yapılan hesaplamalara göre önümüzdeki 10 yılda dünyadaki dijital dönüşüm pazarının 100 trilyon dolar olacağı hesaplanıyor. Bu rakam gerçekten afaki bir rakam değil. Dünya hızla bu yönde ilerliyor. Bizim çalışmamızda hazırladığımız Türkiye'nin sanayi devrimi, Türkiye'nin dijital dönüşümü, dijital Türkiye çalışmamızda biz bu 100 trilyon dolardan yaklaşık 1 trilyon dolar pay almayı hedefliyoruz. Dünya dijital dönüşüm pazarı 100 trilyon dolar önümüzdeki 10 yılda ve Türkiye olarak biz bu pazardan 1 trilyon dolar pay almayı hedefliyoruz. Bütün programımızı, yol haritamızı buna göre şekillendirdik. Son 1,5 yılda hummalı bir çalışma yaptık ve Türkiye'nin Türk sanayinin dijital dönüşümü, Türkiye'nin kendi sanayi devrimi yol haritasını 6 bileşenden oluşturduk. Bugünkü 5G yeni nesil imza töreni pazar payımızı arttıracak olan önemli bir hamle olarak düşünüyoruz."

7 milyar liralık bir yerlileşmeden bahsedildiğini kaydeden Özlü, Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisinin cari açık sorunu olduğunu ifade etti. Türkiye'nin yüzde 7.4 büyüdüğüne değinen Özlü, "Ama bakıyoruz cari açıkta büyüyor. Dolayısıyla cari açığı azaltmanın, yok etmenin tek yolu teknoloji üretmekten geçiyor. Ne zamanki Türkiye teknoloji üretir, Türkiye'nin dış ticaret açığı kalmaz, Türkiye'nin cari açığı kalmaz. Biz teknoloji üretmeye odaklanıyoruz" dedi.

TÜBİTAK kaynaklarına 2019 yılı için 253 milyon TL ayrıldığını söyleyen Özlü, "Önümüzdeki dönemde hem TÜBİTAK kaynaklarını arttıracağız. TÜBİTAK kaynaklarının artışına paralel bir şekilde 5G teknolojilerine vereceğimiz desteğin miktarını da arttıracağız. Önümüzdeki dönemde daha büyük kaynaklarla daha büyük bütçelerle çalışacağız" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin tek açığının teknoloji açığı olduğunu vurgulayan Özlü, "Teknoloji açığını kapatmak için hükümet olarak canla başla çalışacağız" şeklinde konuştu.

"7 milyar TL'lik bir alım söz konusu olacak"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan ise şöyle konuştu:

"Bugüne kadar sadece pazar olarak anılan haberleşme şebekelerinde artık bizde varız bizde üreticiyiz ve bundan sonra ürettiğimiz ürünleri hem kullanacağız hem de yurt dışına ihraç edeceğiz demenin imzalarının atıldığı bir gün. Uçta uca yerli ve milli 5G haberleşme şebekesi projesinde önemli bir adım bizim için. Kamu gerekli gördüğü bazı projelerin altına girerek kaldıraç etkisi yapmasının en güzel örneği olacak diye düşünüyoruz. Biz haberleşme şebekelerinde yüzde 30-40-45 gibi artan oranlarda yerlilik ve milliliği zorunlu kıldık 4.5G imtiyazımızla. Yüzde 45'ini yerli olması gereken bir pozisyon doğurdu. Şu an itibariyle en az 7 milyar TL'lik bir alım söz konusu olacak. Bu 7 milyar TL'lik alımda, yüzde 45'i 7 milyara denk geliyor. Bunu burada buraya üye ve buraya bundan sonra katılacak firmalarca sağlanmasının önü açılacak."

Konuşmaların ardından Bakan Özlü, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, BTK Başkanı Sayan, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) Yönetim Kurulu Başkanı Veli Murat Çelik, Turkcell, Türk Telekom, Vodafone temsilcileri 5G yeni nesil haberleşme teknolojileri için imzaları attı.

Geliştirilecek 5G sistemler tamamen yerli ürün olarak piyasaya çıkartılacak

Yaklaşık 253 milyon TL yatırım ile geliştirilecek 5G sistemler tamamen yerli ürün olarak piyasaya çıkartılacak. Projeye Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone da destek veriyor. Önümüzdeki yıllarda kademeli olarak yerli sistemler önce ülkemizde kullanılmaya başlanacak, daha sonra ihracatı yapılacak. Proje sayesinde hem cari açık azaltılacak hem de katma değeri yüksek 5G haberleşme teknoloji ürünleri ihracatı yapılmaya başlanacak. Ayrıca tamamen yerli altyapı ve bilgi güvenliği sistemleri sayesinde ulusal iletişim bilgi güvenliği korunmuş olacak. Projeyle tüm dünya ile aynı zamanda 2020 yılında 5G teknolojilerini öncelikle Türkiye'de devreye almak amaçlanıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim