• BIST 9079.97
  • Altın 2309.701
  • Dolar 32.3391
  • Euro 35.0977
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

520 milyon yıllık sinir sistemi

Bilim insanları, tarihin en eski ve en iyi korunmuş sinir sistemini keşfetti. 520 milyon yıllık bir fosilde bulunan sinir sisteminin, örümceğe benzeyen bir yapıya sahip olması dikkat çekti.
Araştırmacılar, 520 milyon yıllık bir fosilin gövdesinde beyin ve sinir sistemine ait çok iyi korunmuş bir yapı keşfetti.
 
Yapılan keşif, örümcekler ve akreplerin atalarının bir zamanlar akraba olduğunu ancak yarım milyar yıl önce farklı sınıflara ayrıldıklarını gösterdi.
 
Uluslararası bir ekip tarafından Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, eklembacaklıların nesli tükenen farklı bir türü, kafalarından çıkan pençeye benzeyen uzantılara sahipti.
 
‘Alalcomenaeus’ adını taşıyan yarım milyar yaşındaki fosil, Çin’in güneybatısındaki fosil bakımından zengin olan Chengjiang kentindeki kazı alanlarında bulundu. Alalcomenaeus’un, tek parça yerine birçok parçadan oluşan gövdeye sahip olduğu ve sürünmesi ile yüzmesini sağlayan yaklaşık 12 tane bulundurduğu ifade edildi.
 
Science Daily sitesindeki habre göre, Alalcomenaeus, Yunanca’da ‘megacheirans’, yani ‘büyük pençeler’ adı verilen, denizde yaşayan ve nesli tükenmiş bir eklembacaklı türüne ait.
 
a.20131017142536.jpg
 
Londra Doğal Tarih Müzesi’nden Greg Edgecombe, ‘Alalcomenaeus’un sahip olduğu sinir sisteminin hayvanların ana grupları arasında benzerlik gösterdiğini ve paleontologlara aralarındaki bağlantıyı tespit etmek adına yardımcı olduğunu’ belirtti.
 
BBC News’a açıklama yapan Edgecombe, “Sinir sistemi en güvenilir antik kaynaklardan biri... Kambriya Dönemi’ne ait iyi korunmuş fosiller üzerinde çalışıyoruz. Anatomik yapısı iyi korunmuş fosiller bize beyinler, sinir sistemi ve gözlere uzanan sinir dokusu hakkında bilgi veriyor” dedi.
 
ÖRÜMCEKLER VE AKREPLER AKRABAYDI
 
Bilim insanları, Alalcomenaeus’u CT (bilgisayarlı tomografi) taramasından geçirdi ve ardından fosilin yüzeyindeki görünmeyen yapıları ortaya çıkarmak için 3D modelini hazırladı.
 
Edgecombe, “Günümüzdeki canlıları için kullandığımız yöntemler aracılığıyla antik canlıların evrimsel süreçlerini inceleyebiliyoruz” bilgisini verdi.
 
b.20131017142555.jpg
 
Araştırmada yer alan, Doğal Tarih Müzesi’nden bir diğer yetkili Xiaoya Ma, “Yeni yöntemlerle 520 milyon yıllık bir canlının merkezi sinir sistemini inceliyor olmak çok heyecan verici” yorumunda bulundu.
 
Yarım milyar yaşındaki canlının anatomisini inceleyen ABD’nin Arizona Üniversitesi’nden Nicholas Strausfeld, “Megacheirans adı verilen canlıların günümüz atnalı yengeci ve akreplerinkine benzeyen merkezi sinir sistemi bulundurduğunu biliyoruz... Bu bilgi, Kambriya Dönemi’nin sonlarında, örümceklerin atalarının, düşmanlarıyla benzerliğe sahip olduğunu gösteriyor” dedi.
 
Pençe şeklindeki uzantıların tutmak ve kavramak için kulllanıldığından emin olduklarını ifade eden Strausfeld, “Pençelerin konumuna bakıldığında, örümceklerin ve akrabalarının ısırmaktan sorumlu ağız kısımları bu uzantılardan gelişti” bilgisini verdi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim