• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

500 yıllık tarihi taşhan aslına döndürülüyor

500 yıllık tarihi taşhan aslına döndürülüyor
Samsun'un kültürel miraslarından Saathane Meydanı'ndaki 500 yıllık tarihi taşhanın restorasyon çalışmaları başladı.

Samsun'un kültürel miraslarından Saathane Meydanı'ndaki 500 yıllık tarihi taşhanın restorasyon çalışmaları başladı.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) tarafından hazırlanan ve yürütülen proje kapsamında taşhan, orijinal haline döndürülüyor. Samsun tarihinin ilk eserlerini gün ışığına çıkaracak, kentte tarih ve kültür turizminin gelişmesine önemli katkılar sağlayacak Saathane Meydanı Projesi, yeniden başladı. ÇEKÜL Vakfı'nın yürüttüğü proje, geçmişte ara yol yapılması için bir bölümü kesilen Taşhan'a ait temellerin bulunması sebebiyle proje durdurulmuştu. Ticarethanelerden temizlenen alanda yapılan kazı çalışmalarında da Roma, Bizans, Danişmend ve Selçuklu medeniyetlerine ait kalıntılar bulan vakıf uzmanları, projeyi değiştirmek zorunda kalmıştı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün de katkılarıyla gerçekleşecek Saathane Meydanı Projesi'nde gelinen son durumla ilgili değerlendirme yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Selçuklu uygarlığının Samsun'da bulabileceğimiz ilk hatıraları Saathane Meydanı'ndadır. Saat Kulesi, cami, han, medrese ve hamam, Anadolu uygarlıklarının ilk eserleridir. Şimdi bu eserlerin restorasyonunu yapacağız. Bu nadide eserlerimiz, çevre düzenlemelerinden aydınlatmasına kadar pırıl pırıl, ışıl ışıl olacak. Samsunlular tarihinden mahrum kalmasın diye bu projeyi hayata geçireceğiz." diye konuştu.

'TARİH VE TURİZM ALANI OLACAK'

Restorasyon ve yeni peyzajla birlikte proje bittiğinde Saathane Meydanı'nın buram buram tarih kokacağını dile getiren Başkan Yılmaz, şunları kaydetti: "Saathane önemli bir dönüşüm, kültür, tarihle bütünleşme, modernizasyon projesidir. Saathane, Samsun'un vizyon projelerinden birisidir. Bu sebeple projeye büyük önem veriyoruz. Burayı Samsun'a yakışan, Samsun'u temsil edebilecek bir tarih ve turizm alanı haline getiriyoruz. Bu tarihi dokuyu, şehrimizin bu önemli merkezini kamu yararı da göz önünde bulundurularak tüm Samsun'a kazandıracağız. Bu sene sonunda burası tüm Samsun'un gurur duyacağı, hepimizin yüz akı olan, şehrin gülen yüzü olacak bir yer haline gelecek."Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim