• BIST 8718.11
  • Altın 2246.233
  • Dolar 32.3342
  • Euro 35.1742
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

50 yaş üzerindekilere ’sarı nokta hastalığı’ uyarısı

50 yaş üzerindekilere ’sarı nokta hastalığı’ uyarısı
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer, sarı nokta hastalığının 50 yaş ve üzerinde görülen, ciddi görme kayıplarına neden...

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer, sarı nokta hastalığının 50 yaş ve üzerinde görülen, ciddi görme kayıplarına neden olan ilerleyici bir göz hastalığı olduğunu söyledi.

Sarı nokta hastalığı hakkında bilgi veren Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Dinçer, "Görmede azalma, merkezi görme kaybı ve çarpık görme en sık görülen belirtilerdir. Hastalıkta erken tanı önemli, 50 yaş ve üzerinde olanların mutlaka düzenli olarak göz muayenesi yaptırması gerekmektedir" dedi.

Yaşam kalitesini etkiliyor

Makula dejenerasyonu yani sarı nokta hastalığının görme merkezinin yaşa bağlı olarak bozulması, görme merkezinin bulanmasına neden olan bir hastalık olduğunu ifade eden Dinçer, "Bulanma, gözün arkasındaki küçük bir bölge olan makulanın zarar görmesinden dolayı olur. Makula, gözlerinizin odaklandığı noktadaki ince detayları görmenize yardımcı olur. Hastalığın genellikle 50 yaştan sonra ortaya çıkar ancak daha genç insanları da etkileyebilir. Hastalıkta genetik özellikler, beslenme şekli, çevresel faktörler, uzun süre güneş ışığına maruz kalma, şişmanlık, sigara ve hipertansiyon etkin rol üstlenmektedir. 70 yaş üstü popülasyonun yaklaşık yüzde 1/3'ünü etkileyen hastalık tamamen körlük yapmasa da kişinin yaşam kalitesini oldukça etkilemektedir. Yavaş ilerleyen hastalık, görmede bulanıklık, renklerde bozulma, bakılan alanın ortasında sis görülmesiyle ve çizgileri eğri ve çarpık görmeyle ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Tek başına sokağa çıkamazlar

Sarı nokta hastalığının ihmale gelmeyen bir hastalık olduğunun altını çizen Dinçer, "Bu tür hastalar tek başına sokağa çıkamadıkları gibi baktığı noktayı göremedikleri için araba, bilgisayar ve telefon kullanamaz, televizyon izleyemezler. Yani karşısında duran bir kişinin yüzünü göremez ama kolunu bacağını görebilirler. Bazı işleri yapmada başkalarından yardım almak zorunda kalabilirler. Göremedikleri için okuyamaz ve yazamazlar. Rutin göz muayenesinin yanı sıra, OCT (optik koherans tomografisi) ve FFA (retina anjiopatisi) ile konur. Tetkikler tedavi kararında son derece etkilidir. Sarı nokta hastalığı, makulanın gözün keskin, merkezi ve renkli görmesinden sorumlu olan kısmının hastalığıdır. Genellikle iki gözü etkiler. Hastalıkta tedavide amaç, mevcut görmenin korunması ve kısmen görmede artış sağlanmasıdır. Bunun için mutlaka bir göz doktoruna düzenli olarak muayene yaptırılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim