• BIST 9524.59
  • Altın 2489.438
  • Dolar 32.5583
  • Euro 34.6329
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

50 bin TL'lik semaver!

50 bin TL'lik semaver!
Erzurum Bakır Atölyesi’nde üretilen 182 ayrı geleneksel bakır işlemesi el ürünleri dünyaya satılıyor. Atölyede 46 kilogram bakır kullanılarak üretilen dev semaver 50 bin TL’ye satıldı.

 Erzurum Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Erzurum Belediye Tanzim Satış Tic. Ltd. Şti (ERTANSA) tarafından kurulan Erzurum Bakır Atölyesi’nde unutulmaya yüz tutmuş bakır işlemeciliğinin gün yüzüne çıkarılarak üretilen 182 ayrı geleneksel bakır işlemesi el ürünleri, başta İran ve Dubai olmak üzere tüm dünyaya satılıyor. Erzurum bakırı projesiyle üretimi yapılan bakır işlemesi ürünler ayrıca başta Antalya ve Muğla olmak üzere turistik yerlere de satılıyor. İbrik, cezve, tabak, semaver, şekerlik, bardak, fincan gibi hediyelik ürünlerin üretildiği bakır işleme atölyesindeki çalışanlar bakıra yeniden hayat veriyor. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren ERTANSA Genel Müdürü Yasin Deniz, “Erzurum kültürüne mal olmuş bakır ve bakır işlemeciliğini tekrardan gün yüzüne çıkarıyoruz. Bu zamanla ölmüştü ve bu atölyemizi kurarak tekrardan canlandırdık. Giderek büyüyen atölyemizde 35 kişiyi istihdam ediyoruz. 182 çeşit ürünün üretildiği atölyemizde üretim potansiyelimiz de giderek artıyor” dedi.

ÜRÜNLERİ DÜNYAYA SATIYORUZ

Amaçlarının bu kültürü yeni nesillere aktarmak olduğunu vurgulayan Deniz, “Erzurum bakırı projemiz giderek gelişecek. Yaptığımız ürünleri yurtdışına da pazarlamaya başladık. İran ve Dubai’ye mal gönderdik. Genelde başta Antalya ve Muğla olmak üzere turistik bölgelere satışlarımız var. Talep oldukça fazla. Biz bu taleplere daha fazla karşılık verebilmek için çalışan sayımızı arttırarak atölyemizi büyüttük. İnşallah bunu uluslararası alanda da yaymaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Ayrıca 50 bin TL’ye satılan özel semaverle ilgili Deniz, “1.5 ay boyunca 10 kişinin el emeği olan ürünümüz 6 ayrı işlemden geçti. Selçuklu motiflerinin işlendiği 2.5 metre yüksekliğindeki ürünümüz 50 bin TL’ye satıldı” sözlerini sarf etti.

İki yıldır bakır işlemeciliği yaptığını ifade eden Mahmut Selim, “Buradan daha fazla birşeyler öğrenerek bunu geliştirmeyi amaçlıyoruz. Ustalarımızla birlikte çalışarak onlardan daha fazla şeyler öğreniyoruz. İnce işçilik fazla olduğundan zaman zaman zorlanıyoruz. Buna rağmen yaptığımız işten oldukça keyif alıyoruz” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim