• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

5 yılda 2 milyar dolar yatırım yapacak

5 yılda 2 milyar dolar yatırım yapacak
TÜRK sanayisinin önde gelen şirketlerinden Borusan Grubu’nun CEO’su Agah Uğur, 5 yılda 2 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı.

Borusan’ın 2019 yılı stratejisi ve gelecek vizyonu kapsamında iki çok önemli odağı olduğunu belirten Uğur, “En büyük hedefimiz pazarlarda ‘global’ bir oyuncu ve geliştirdiğimiz ürünlerle ‘inovatif’ bir kurum olmak” dedi.  Borusan’ın 5 yıllık stratejik planını ve 2014 çerçevesinde hedeflerini açıklayan Agah Uğur, şunları söyledi: “2014 yılı konsolide ciromuz 4.5 milyar dolara, faaliyet kârımız 328 milyon dolara ve çalışan sayımız 7 bin 600’e çıktı.

Otomotivde rekor satışa imza attık, TANAP, 3’üncü Havalimanı gibi Türkiye’nin gündemindeki önemli projelere ürün ve ekipman tedariki sağlıyoruz. Avrupa’nın en büyük karasal rüzgar enerjisi yatırımını tamamlamak üzereyiz. Borusan Grubu olarak, bir önceki yıla göre konsolide ciromuzu yüzde 9 büyüttük.

Gelirlerimizin yüzde 25’ini yurtdışı satışlardan elde ediyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz pazarlardaki olumsuz gelişmelere rağmen, brüt kârlılığı korumayı başardık. 2014 yılında faaliyet kârımız 328 milyon dolar olarak gerçekleşti.”

HEDEFİMİZ 2019 YILI

2014’te ABD Houston’da kaya gazı sondaj boruları üretmek üzere kurdukları üretim tesisini toplam 232 çalışan ile faaliyete geçirdiklerini hatırlatan Uğur, “İlk yılda 130 milyon dolar ciro elde ettik. Bu doğrultuda 2015’te petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı zor bir yıl olacağını ancak uzun vadede doğru bir yatırım yaptığımızdan eminiz.

Bu yıl 417 milyon dolarlık yatırım planımız var. 2015 yılında dolar bazında konsolide ciromuzu yüzde 5, faaliyet kârımızı yüzde 10 artırmayı hedefliyoruz. 2019 planımız ise 6.5 milyar dolar net satış, 600 milyon dolar operasyonel kâr, 2 milyar dolar yatırım” diye konuştu.

BİLANÇOYU İYİ YÖNETMELİ

Uğur, doların artışının talep ile ilgili riski arttırdığını dile getirdi. Uğur, Türkiye’de ekonominin siyasete pek de bağımlı olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Tabii kolay dönemden geçmiyoruz.

Ama dörtnala giden ekonomi seçim sonrası küçülecek, altüst olacak gibi durum yok. Seçimin ekstrem bir şey olur mu bilmem ama ekonomiyi daha olumsuz etkileyeceği kanaatinde değilim.

Bu sene yüzde 3 büyümeler var. Bilançoyu iyi yönetmeniz, kur ve faiz riskini iyi yönetmeniz, müşterinize yakın olmanız gerekiyor. Böylece daralan talep size gelsin.”

Kur endişesi talebi kısıyor

BORUSAN Holding CEO’su Agâh Uğur, kurun ekonomi için önemini vurguladı. Uğur, “Kur talep ile ilgili daha büyük bir barometre faize göre. Faiz yüksek olduğunda talep dramatik olmuyor. Ama kur yüksek olunca talep altüst oluyor, duruyor. Talebin durması da bizi daha çok endişelendiriyor” dedi.

Uğur, şöyle konuştu: “Doların bilançolar ile ilgili bir yanı var. Çok borçlu olanlar, lira geliri olup da dolardan borçlananlar çok zorlanacak. Bizim bu anlamda artılarımız var. Bizim için dolar önemli.

Çelik sektöründe dolar ve Euro önemli. Bilançoyu iyi yönetiyoruz. Sıkıntımız yok. Türkiye’de kur talebin büyük bir barometresi faize göre. Faiz, yüksek olunca talep dramatik düşmüyor. Ama kur, yüksek olunca ve kontrol edilemez olunca talep duruyor.”


Rusya’da 120 milyon $’a şirket aldı

Borusan Holding’in 11 ülkede faaliyet yürüttüğünü anlatan Uğur, “Dün itibari ile Rusya’da Caterpillar distribütörlüğü satın aldık, Amerikalı bir şirketten. 2014 itibari ile şirketin 120 milyon dolar satışı, 440 elemanı var.

Maden ve inşaat sektör için önemli bu sektör. 2016 sonrasında 120 milyon doların 200 milyon dolara geleceğini öngörüyoruz” açıklamalarını yaptı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim