• BIST 9517.4
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

5 yıl boyunca akciğerinde tavuk kemiğiyle yaşadı

5 yıl boyunca akciğerinde tavuk kemiğiyle yaşadı
Zonguldak'ta maden ocaklarından emekli vatandaşın tavuk yerken nefes borusundan akciğerine kaçan tavuk kemiği parçası, 5 yıl sonra KOAH tedavisi için gittiği...

Zonguldak'ta maden ocaklarından emekli vatandaşın tavuk yerken nefes borusundan akciğerine kaçan tavuk kemiği parçası, 5 yıl sonra KOAH tedavisi için gittiği hastanenin bronkoskopi tetkiki sırasında ortaya çıktı.

Tıp tarihine geçecek nitelikteki ilginç olay, doktorları da şaşırttı. 5 çocuk babası Ali Bora (65), ikamet ettiği Çaycuma ilçesine bağlı Çayır köyünde, 5 yıl önce öğle ezanı okunduğu sırada camiye yetişmek isterken acele bir şekilde yediği tavuk kemiği nefes borusuna kaçtı. Boğazında yanma ve küçük çaplı kanama olduğu için Çaycuma Devlet Hastanesi'ne götürülen Bora'ya yapılan tetkiklerde herhangi bir bulguya rastlanmadı. 2 -3 gün sonra normale dönen Bora, aynı zamanda akciğer hastalığı olan KOAH hastası olduğu için nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma gibi şikayetlerle zaman zaman hastanelere başvurarak tedavi gördü.

Rahatsızlığı artınca 1,5 ay önce Uzunmehmet Göğüs Hastanesi'ne başvuran Ali Bora'nın akciğerinde yara tespit edildi. Bunun üzerine ileri tetkik ve tedavi için Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'ne sevk edilen Bora'ya burada bronkoskopi yapıldı. Bronkoskopi sırasında sağ akciğerinin alt kısmında yabancı bir cisim saptandı. Doktorların yabancı cisim bulgusunu hatırlatması üzerine Ali Bora, 5 yıl önce boğazına takılan tavuk kemiğinin olabileceğini söyledi. Tavuk kemiği, akciğerinden başarıyla çıkarılan Bora, kontrol için BEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Meltem Tor'a muayene oldu.

Yaşanan ilginç olayı tıp öğrencilerine de anlatan Prof. Dr. Meltem Tor, "Hastamız bize son 5 yıl içinde giderek artan nefes darlığı ve sık tekrarlayan enfeksiyon atakları nedeniyle başvurmuştu. Bize akciğer boşluğunda lenf bezlerinde büyüme olduğu yönündeki tomografi raporuyla geldi. Biz akciğerlerinin içinde bronkoskopik bir değerlendirme yaptık. Ve hastanın sağ akciğerinin alt bölümüne inen kısmında yabancı bir cisim saptadık. Oraya saplanmış ve yerleşmiş idi. Fiberoktif bronkoskopla lokal anestezi altında bu yabancı cismi çıkarttık. Biz öncelikli olarak bir tavuk kemiği ya da diş parçası olabilir diye düşünmüştük. Hastaya sorduğumuzda, 5 yıl önce yemek yerken boğazına tavuk kemiği kaçtığını hatırladığını söyledi." dedi.

NADİR GÖRÜLEN BİR VAKA

5 yıllık süreçte bronkoskopi yapılamadığı için yabancı cismin tespit edilmediğini aktaran Tor, şu bilgiyi verdi: "Hastamız, en son şüpheli bir film olunca ileri tetkik ve araştırılmak üzere üniversite hastanemizin Göğüs Hastalıkları'na başvuruyor. Bronkoskopik inceleme yaptık. Bu incelememizde hastanın sağ akciğerine yerleşmiş ve 5 yıl boyunca orada kalıp bizim organize diye tabir ettiğimiz bir yapı şekline bürünmüş. Çıkarmak çok zor olmadı. Kemiği çıkardıktan sonra hastanın klinik olarak da rahatladığını gözlemledik. Halen antibiyotik tedavisi altında. Tabi orada 5 yıl yabancı cisim kalınca çevresinde mikroplar üremiş. Biz şu anda onu tedavi etmeye çalışıyoruz. Hastanın şikayetlerinde dramatik olarak bir azalma gözlemledik. Nadir görülen bir vaka. Çünkü hastalar bu şekilde aspirasyonla hekime başvurduklarında, normalde ilk etapta yapılan değerlendirmelerde bu yabancı cismin saptanmış olması gerekirdi. Biraz bronkoskopik işlemin gecikmesi, hastanın KOAH olarak bu süreçte değerlendirilmesi, bir yabancı cisim öyküsünün sorgulanmamış olması nedeniyle hasta bu kadar bekledikten sonra tanısını almış oldu."

Prof. Dr. Tor, kemik parçasının fark edilmemesi durumunda, kemiğin bronş denilen hava yollarını kapatarak daha sık tekrarlayan zatürre ve enfeksiyon gibi ciddi rahatsızlıklara yol açacağını sözlerine ekledi.

KEMİK ALININCA RAHATLADI

Kemik parçası alındıktan sonra rahatladığını anlatan Ali Bora, "Zaten 5 -6 yıldır KOAH rahatsızlığım vardı. Olay günü kemik kaçmış mı diye önce Çaycuma Devlet Hastanesi'ne gitmiştim. Orada boyun filmim çekildi. Boğazımda yırtılma olup mideme inmiştir diye düşünüldü. 1 -2 gün nefes alıp vermede bir rahatsızlık hissettim. Sonra kendiliğinden normale döndü. Fakat sonra ilerleyen zamanlarda balgam, öksürük fazlalaştı. Öksürük başladı, gece terlemelerim oldu. O yüzden en son Uzunmehmet Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne yattığımda yara olduğunu keşfettiler. Sonra buraya sevk ettiler. Burada da parça alınmış oldu. Ondan sonra rahatladım." dedi.

Bora, 5 yıl önceki ilginç olayı da şöyle anlattı: "Öğle vaktiydi. Ezan okunuyordu. Ben de abdest almaya giderken tabakta tavuk parçasını gördüm, oradan bir parça ağzıma attım. O acelede boğazımda bir yanma, bir takıntı hissettim. Ondan sonra su içtim ama boğazımda yanma oldu. Hemen acil bir şekilde Çaycuma'ya hastaneye gittik. Röntgen filminde bir şey olmadığını söylediler. Ondan sonra ben de pek üzerinde durmadım. Şimdi rahatım. Akciğerimdeki kemik parçası alındıktan sonra daha rahatladım."

5 yıl boyunca akciğerinde tavuk kemiğiyle yaşadı

5 yıl boyunca akciğerinde tavuk kemiğiyle yaşadı

5 yıl boyunca akciğerinde tavuk kemiğiyle yaşadı

5 yıl boyunca akciğerinde tavuk kemiğiyle yaşadı

5 yıl boyunca akciğerinde tavuk kemiğiyle yaşadı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim