• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 25 °C

5 saat ilk 3 madde tartışıldı

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 'yeni anayasada değiştirilemez maddeler olmalı mı olmamalı mı?' konusunu tartışmak için toplandı ancak 5 saat süren toplantıdan uzlaşma çıkmadı.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu mevcut anayasanın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk 4 maddesinin yeni anayasada yer alıp almayacağını tartıştı ancak uzlaşamadı.
 
AK Parti ve BDP, yeni anayasada değiştirilemez maddeler olmaması gerektiği düşüncesinde.
 
Komisyonun AK Partili üyesi Mustafa Şentop, “Bu anayasanın belli maddelerine dokunamıyorsak o zaman yeni anayasadan söz edemeyiz. İlk üç maddeyi değiştirilemez hale getiren Milli Güvenlik Konseyi’dir. 12 eylül darbesini yapan 5 generaldir” dedi.
 
BDP’li üye Meral Beştaş Daniş de, “Değiştirilemez hiçbir madde olduğunu düşünmüyoruz. Darbe anayasasanın bize getirdiği 4'üncü meddenin kesinlikle değiştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
CHP ve MHP ise, değiştirilemez maddelerin yeni anayasada bulunması gereken kırmızı çizgiler olarak değerlendirdi.
 
CHP’li Atilla Kart, “Bu değerler üzerinden, bunların değiştirilebilirliği üzeriden bir tartışmaya girmiyoruz. Böyle sir tarıtşmaya meydan vermek de istemiyoruz. Bu anlayışın, hassasiyetin içindeyiz” derken, MHP’li
 
Faruk Bal da, “Bu devletin ilk üç maddede temel sütunları inşa edilmiştir. Bunların değiştirilmesine karşı olduğumuzu ve yeni anayasada da bu üç maddenin değiştirilmemesi gerektiğini söyledik” ifadelerini kullandı.
 
Mevcut anayasanın birinci maddesi, Türkiye Devleti'nin bir cumhuriyet olduğunu ortaya koyarken ikinci madde ise devletin insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu hükme bağlıyor.
 
Üçüncü madde ise, "Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür" cümlesiyle başlıyor ve dilinin Türkçe, bayrağının al yıldız, başkentinin de Ankara olduğunu teminat altına alıyor.
 
Dördüncü madde ise ilk üç maddenin değiştirilemez hatta değiştirilmesi teklif dahi edilemez olduğunu belirtiyor.
 
Komisyon çalışmalarına cuma günü devam edecek.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim