• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

5. Pentex Fuarı Açıldı

5. Pentex Fuarı Açıldı
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen "5. Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı (PENTEX) düzenlenen törenle kapılarını...

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen "5. Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı (PENTEX) düzenlenen törenle kapılarını açtı.

GSO destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen 5. Penye, Tekstil ve Teknolojileri Fuarı (PENTEX)", Ortadoğu Fuar Merkezi'nde törenle açıldı. Açılış konuşmalarından önce, Akort Fuarcılığın 20. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla hazırlanan film gösterildi. GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, törende yaptığı konuşmada, tekstil sektörünün Gaziantep sanayisine yön veren en güçlü sektörlerden birisi olduğunu ifade ederek, PENTEX Fuarı'nın da katılımcı ve ziyaretçi sayısını her geçen yıl artırarak bugünkü önemli konumuna geldiğini söyledi. Gaziantep'ten son 5 yılda yapılan tekstil ihracatının yüzde 39 ve hazır giyim ihracatının yüzde 58 artış gösterdiğini bildiren Konukoğlu,'Bugün tekstil ihracatımız 1,3 milyar dolar ve hazır giyim ihracatımız 160 milyon dolar seviyesine ulaştı. İvme yukarı gidiyor. Üstelik fasoncu olarak değil kendi markamızla yola çıkarak, bu aşamaya geldik. Gaziantep bugün Türkiye toplam tekstil ihracatının yüzde 17'sini, hazır giyim ihracatının da yüzde 1'ini yapıyor. Hazır giyimde payımızı inşallah yüzde 5'lere, yüzde 10'lara doğru inşallah elbirliği ile çekeceğiz" diye konuştu.

Konukoğlu, özgün tasarımlı, inovatif ve katma değeri yüksek ürünlerle sektörün payını artıracağına vurgu yaptı. "Beyaz altın" olarak adlandırılan pamuğun önemine değinen Konukoğlu, sektörün temel hammaddesi olan pamuk üreticilerinin desteklenmesi gerektiğine işaret etti. Konukoğlu, "Türkiye'deki pamuk ithalatı aşağı çekilerek, pamuk üretimi artırılmalıdır. Çiftçiye verilecek her türlü destek, tekstilin ileri yıllara taşınmasının altyapısını oluşturacaktır. Ülke olarak 1 milyon tona yakın pamuğu ithal ederken, 600 bin ton pamuk üretimimiz var. Pamuk üreticilerine çok daha fazla destek verilmelidir" dedi.

PENTEX Fuarı'na Etiyopya, Yunanistan ve Irak'tan gelen alım heyetleri olduğunu belirten Konukoğlu, Akort Fuarcılığın 20. yılını da kutladı. Konukoğlu, "Bu azim, bu güven ve bu aşk olduğu müddetçe Gaziantep ülkede öncü olmaya devam edecektir. Şehrimizin geleceğine inanıyoruz. 2023 hedeflerimizden hiçbir şekilde taviz vermedik. Gecikmeli de olsa elbirliği ile gerçekleştireceğimize inanıyoruz" diyerek, konuşmasını tamamladı.

'FUAR FAALİYETLERİ İĞNE OYASI GİBİ İŞLENDİ'-

Akort Fuarcılığı ve ekibini tebrik eden AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer konuşmasında, bir yandan dünya ticareti gelirken, öbür taraftan Avrupa Birliği'nde kriz devam ederken ve Rusya iflasın eşiğine gelmişken, bölgesel pazarlarda büyük sorunlar yaşanırken Gaziantep'te bu fuarın açılmasının çok anlamlı olduğunu belirtti.

Gaziantep'te fuar faaliyetlerinin bugüne kadar "iğne oyası gibi işlendiğini" ifade eden Koçer, fuar faaliyetlerinin arkasında kent sanayisinin güçlü yapısı bulunduğunu kaydetti.

Irak'ın önemli bir pazar olduğunu ve yakından takip ettiğini belirten Koçer, "Irak ile şu anda çok ciddi sorunumuz yok. Ancak, aralık ve ocak ayında ihracatımız düştü. Bunun düşme nedeni bölgedeki iç güvenlikle ilgili sorunlardı, bunlar çözüldü. İnşallah şubat ayından itibaren Irak ile ihracatımız eski haline dönecektir. Suriye'ye ihracatımızın gerilemesi de yine bölgedeki gelişmelerle ilgili. Özellikle şunu söylemek istiyorum; Irak ile ilgili kriz bugün veya yarın bitecek. Burada başkanlarımızın hepsinin Irak ile ilgili A, B, C planlarını şimdiden yapıyor olması lazım. Çünkü en yakın pazar burası. Çok satacak malımız var. Ekonomik olarak çok fayda sağlayabiliriz o bölgeye. Bunların planının da şimdiden yapılması lazım. Ümitsizliğe kapılmamak lazım. AB ülkelerinin çoğu yüzde 1-1,5 büyürken, birçoğu eksilerdeyken Türkiye 2015 yılını yüzde 4 artışla kapatıyor. Bu fuarlarla inşallah Türkiye'nin büyümesine ve ihracatına katkı vereceğiz" ifadelerini kullandı.

'KALKINMA YOLCULUĞU DEVAM EDECEK'-

Vali Vekili Uğur Aladağ da fuarların güçlü ve hareketli ekonomiye işaret ettiğini dile getirerek, Gaziantep büyüdükçe ülkemizin kalkınmasına çok büyük katkıda bulunacağını söyledi.

Akort Fuarcılığın 20. yılını kutlayan ve başarılı çalışmalarını sürdürmesini dileyen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de hükümetin ihracata dayalı büyüme ve sektörel büyüme için önemli çalışmalar yaptığını, bunlardan birisinin de açıklanan Ekonomi Dönüşüm Programı olduğunu belirtti. Şahin, "Biz de yerel kalkınmada büyük gayret gösteriyoruz. Kalkınma yolculuğu devam edecek" diye konuştu.

Türkiye Moda ve Hazır giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk de tekstil ve hazır giyimi sektörünün en fazla ihracat yapan üçüncü sektör olduğuna işaret ederken, "İşimizi aşkla, sevdayla yapıyoruz. Üretimde Çin'i rakip gibi görüyoruz, ama aslında değil. Katma değeri yüksek, tasarımlı, nitelikli ürünlere yönümüzü çevirmeliyiz. Sektörde hayat standardını artırır ve üretimde altyapıya önem verirsek, bunu Gaziantep'te çok rahatlıkla yapabiliriz" şeklinde konuştu.

Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) Başkanı Mehmet Haskaya ise sektör için çok önemli olan Ünaldı bölgesini, İstanbul'da tekstilin merkezi olan Merter gibi yapmak istediklerini söyledi. Haskaya, "Gaziantep marka bir şehir. Fason üreten bir şehir değiliz. Kendi gücümüzle, çabamızla kendi markalarımızı dünyanın her tarafına tanıtmaya çalışıyoruz. Şehrimizde sosyal patlama yoksa bu sektöre çok şey borçlu. Sayın Belediye Başkanlarım zaten yapıyorsunuz ama yollarımızı düzeltir, elektriğini yer altına alarak bize biraz daha destek olursanız sektörü büyük faydası olur" ifadelerine yer verdi.

Haskaya, Irak ile Gaziantep arasında haftada en az bir kere uçak seferi konmasını talep etti.

Akort Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Akkaya ise 20 yıldır ilkelerinden taviz vermeden, dürüstlük temelinde ve müşteri odaklı yaklaşımla sayısız fuara imza attıklarını anlatarak, "Gaziantep ve bölgenin üretim gücünü ve potansiyelini fuarlarla dünyaya yansıttık. Hedefimiz, bölgedeki dengeler oturduğunda Gaziantep'i Ortadoğu'nun fuarcılık üssü haline getirmektir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek, stantları dolaştılar.

3 ÜLKEDEN ALIM HEYETİ GELECEK

PENTEX Fuarı'na, Gaziantep'in yanı sıra Adana, Aksaray, Batman, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Hatay, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Malatya ve Mersin illerinden firmaların katılımı oldu.

Penye ürünleri, konfeksiyon ürünleri, kumaş, dikiş makinaları, konfeksiyon yan sanayi ve aksesuarları, etiketleme ve desen baskı sistemleri, katlama ve paketleme makinaları, temizleme makinaları, kalite kontrol ve metraj ölçüm makinaları, ütü makine ve presleri, depolama ve askı sistemleri gibi geniş bir yelpazede ürün ve hizmetlerin vitrine çıktığı PENTEX Fuarı'nda, 250 marka temsil ediliyor

Türkiye'nin her noktasından profesyonel ziyaretçilerin yanı sıra Suriye, Irak, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetlerinden 20 bin kişinin ziyaret etmesinin beklenen fuar sırasında, GSO tarafından Etiyopya'dan sektörel alım heyeti programı düzenlendi. Ayrıca, Yunanistan ve Irak'tan da alım heyetlerinin gelerek iş görüşmeleri yapacağı bildirildi. Fuar, 21 Şubat tarihinde sona erecek.

5. Pentex Fuarı Açıldı

5. Pentex Fuarı Açıldı

5. Pentex Fuarı Açıldı

5. Pentex Fuarı Açıldı

5. Pentex Fuarı Açıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim