• BIST 9079.97
  • Altın 2308.924
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.0934
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

5 özelleştirmeye yargı affı

5 özelleştirmeye yargı affı
Aralarında Tüpraş'ın yüzde 14.76'lık hissesinin de bulunduğu beş eski özelleştirmeyle ilgili hayata geçirmenin mümkün olmadığı yargı kararlarının yok hükmünde sayılmasını düzenleyen torba tasarı maddesi TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda kabul edildi.

TBMM'de görüşülmekte olan torba yasada yer alan bir geçici maddeyle, mahkeme kararlarının gerektirdiği kuruluşların geri alınmasına yönelik işlemler yapılmayacak. Daha önce de aynı konuda karar yetkisini Bakanlar Kurulu'na veren bir kanun değişikliği yapılmış; ancak Anayasa Mahkemesi değişikliği iptal etmişti.
 
Söz konusu özelleştirme uygulamaları; Tüpraş'ın yüzde 14.6'lık hissesi, Seydişehir Eti Alüminyum, TDİ Kuşadası Limanı, TDİ Çeşme Limanı ve Balıkesir SEKA İşletmesi'ni kapsıyor.

Özelleştirme Kanunu'na eklenmesi öngörülen geçici madde, "Teslim ve devir işlemlerinin tamamlanmasının üstünden beş yıl geçmiş olan özelleştirmeler hakkında verilmiş olan yargı kararları ile ilgili olarak sözleşmelerinde belirtilen haller dışında bu kuruluşların geri alınması yönünde herhangi bir işlem tesis edilemez" hükmünü içeriyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen hafta komisyonda yaptığı konuşmada, devir tamamlanana kadar alınan yargı kararlarının uygulanmamasının söz konusu olmadığını, ancak devirden sonra verilen kararların bazılarının yerine getirmenin imkansız hale geldiğini söyledi ve şöyle konuştu:

"Örneğin; bir yatırımcı santral yatırımını neredeyse bitiriyor, tam açacak; ÇED raporu iptal ediliyor...Devirden beş yıl sonra iptal geliyor. 'Tüpraş'ın yüzde 14.8'ini piyasadan geri al' diyor mahkeme kararı. Şimdi ben bunu alacağımı söylesem fiyat nereye fırlar? Kamu yararı bu mu? Burada bir sorun var, çözülmesi gerektiğine inanıyorum."

Muhalefet milletvekilleri ise, söz konusu değişikliğin anayasaya aykırı olduğunu, düzenlemenin yargı kararlarının kanun aracılığıyla hiçe sayılması anlamına geldiğini ve hangi özelleştirmeleri kapsadığının açık olmadığını belirtiyor.

Milletvekilleri, hükümetin yürüttüğü projelerde, devam eden herhangi bir yargı süreci veya yürütmeyi durdurma kararı olması durumunda işlemlere devam ediliyor olmasının bu fiili imkansızlıklara sebep olduğunu söylüyor.

Reuters'a bilgi veren üst düzey bir yetkili ise, düzenlemenin sınırlarının içine sadece beş özelleştirmeyi kapsayacak şekilde çizildiğini, geçmişe veya ileriye dönük herhangi başka bir varlığın bu madde kapsamına dahil edilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Resmi gazete'nin 28 Haziran tarihli sayısında yayınlanan yargı paketine göre, bundan sonra ÖYK kararlarıyla ilgili yargılama ivedi yargılama usulü kapsamına alınacak, karardan itibaren en çok bir ay içinde dava açılabilecek; davalar üç ay içinde karara bağlanacak.

Komisyona sevk edildiğinde 61 madde olan ve hafta sonu verilen yeni önergelerle 18 maddenin eklenmesiyle 147 maddeye ulaşan torba tasarının komisyon görüşmelerine bu hafta da devam edilecek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim