• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C

5 Nisan Avukatlar Günü

5 Nisan Avukatlar Günü
Avukat İbrahim Avşar, avukatların benzeri mesleklerin sahip olduğu sosyal ve ekonomik haklardan yoksun durumda olduklarını vurgulayarak "Emeklilik, ücret...

Avukat İbrahim Avşar, avukatların benzeri mesleklerin sahip olduğu sosyal ve ekonomik haklardan yoksun durumda olduklarını vurgulayarak "Emeklilik, ücret pasaport gibi kimi sosyal konularda emsallerinden oldukça geri konumdalar, bu açık adaletsizlik ve eşitsizliğin giderilmesi gerekiyor" dedi.

Avukat Avşar, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, avukatlığın ,oldukça vasıflı ve zor bir meslek olduğuna dikkat çekerek," Yargı sistemimizin iddia, savunma karar mekanizmasında en önemli unsurlarından birisi. Meşakkatli, çok çalışmayı gerektiren uzun zorlu bir eğitim sonrasında elde edilmesi mümkün olabilmekte. Son yıllarda Vakıf ve devlet Üniversitelerinde kurulan Hukuk fakülteleri nedeni ile mezun sayısı katlanarak artıyor. Yüksek öğretim kurumunun Hukuk Fakültelerine girişte taban puan uygulaması eğitim kalitesinin daha fazla düşmesine engel olacağını umuyoruz"ifadesi kullandı.

İyi avukat olabilmek için iyi bir hukukçu olmanın yanında; kurulacak hukuk ofisinde aynı zamanda iyi bir idareci, bütçeyi doğru oluşturan ve iyi yöneten mali yönetim, müvekkillerle ilişkilerde sosyal bilimci, yasal değişiklikleri, içtihatları ve doktrindeki yenilikleri günlük takip eden çok okuyan araştıran ve analitik düşünmek gibi benzeri pek çok vasıfların da olmasının elzem olduğunu vurgulayan Avşar, şunları kaydetti:

"Ülkemiz genelinde Avukat sayısı seksen bini geçmiş durumda. Bunun büyük bir bölümü İstanbul, Ankara ve İzmir'de görev yapıyor. Nerede ise yarıdan fazla sayıda Avukat üç büyük şehirde faaliyet gösteriyor. Gelinen son ahvalde Avukatlık mesleğinin çok önemli meseleleri birikmiş halde. Baroların, Türkiye Barolar Birliği'nin katkısı ve Adalet Bakanlığı elbirliğive uyumlu çalışmaları ile bu problemleri çözmek için gayret göstermeleri zaruri.

Serbest çalışmanın bütün zorluklarını göğüslemekle kalmayıp çok önemli görev ifa eden meslektaşlarımız; benzeri mesleklerin sahip olduğu sosyal ve ekonomik haklardan maalesef yoksun durumdalar. Emeklilik, ücret pasaport gibi kimi sosyal konularda emsallerinden oldukça geri konumdalar, bu açık adaletsizlik ve eşitsizliğin giderilmesi gerekiyor. Bakanlığın ve baroların birlikte çalışması ile pek çok mesele pratik bir şekilde çözüme kavuşturulabilir. Özellikle emekli aylıkları konusunda emsallerinden oldukça geri kalmış halde Avukatların durumu. Bu konuda Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar birliğinin ortak çalışması ile acilen düzeltmeye gidilmesine ihtiyaç bulunuyor."

Ulusal Yargı Ağı Projesi'nin hizmete girmesi devrim niteliğinde yenilikler getirdiğini söyleyen Avşar şöyle devam etti:

"Ancak halihazırda bazı konularda giderilmesi gereken pek çok önemli eksiklikler mevcut. Avukatların mesleklerini icra ederken, duruşma bekleme esnasında oldukça fazla zaman kayıpları oluyor. Son zamanlarda yeni Mahkemeler kurularak iş yoğunlukları azaltılma hedeflendi, ancak vaktinde alınamayan duruşmalar nedeni ile halen saatlerce beklenmekte. Yeni çıkarılan Hukuk Muhakemeleri Kanunu tensip ve tahkikat aşamasında dosya yazışmalarının sağlanması ile bu eksiklikler önemli oranda giderilmek amaçlandı. Ancak hâlâ çok fazla zaman kaybı oluyor maalesef. Tahkikat aşamasında deliller toplanırken yapılan duruşmalar mahkemelere ve avukatlara gereksiz ek yük getiriyor, zaman kaybına neden oluyor. Bu eksikliklerin giderilmesi sadece Hukuk Mahkemeleri Kanununda yapılacak düzenlemeler yeterli olmuyor, devletin ilgili diğer tüm kurumlarının da hızlı, etkin ve ne yaptığını bilerek çalışması zaruri.

Yeni yapılan mahkeme binalarında Avukatların çalışmalarını kolaylaştıracak alanlar oluşturuldu ancak yeterli olmadığı ve her geçen gün sayıların artması ile amacın gerisinde kaldığı görülüyor.Tüm meslektaşlarımızın ve hukuk camiasının Avukatlık Günlerini tebrik ediyoruz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim