• BIST 9615.36
  • Altın 2479.702
  • Dolar 32.4978
  • Euro 34.6277
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C

5 milyon Euro zarar eden havalimanına çare aranıyor

5 milyon Euro zarar eden havalimanına çare aranıyor
Yeterli yolcu sayısına ulaşamadığı için zarar eden Bölgesel Zafer Havalimanı'nın (Afyon, Uşak, Kütahya) verimli kullanılması için arayışlar sürüyor.

Yeterli yolcu sayısına ulaşamadığı için zarar eden Bölgesel Zafer Havalimanı'nın (Afyon, Uşak, Kütahya) verimli kullanılması için arayışlar sürüyor. Sayıştay raporlarında firmaya ödenen rakamlarla 5 milyon Euro'luk kamu zararı oluştuğu açıklanmıştı.

Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, şehrin ciddi bir kültür ve turizm potansiyeli olduğunu bunun harekete geçirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'deki termal turizm yatak kapasitesi olarak 20 bin civarında nitelikli yatağa sahip olduğunu, ortalama geceleme oranının 1,5 gün civarında olduğunu vurgulayan Vali Güner, bu sayıyı arttırmaya çalıştıklarını ayrıca ildeki spor tesislerinin kamp turizmine çevrilebileceğini kaydetti. Hakan Yusuf Güner, "Bunun dışında İstanbul'a turlar çeşitlenerek arttırılabilir. İlimizde asker sayısı çok fazla, öğrenci sayısı çok fazladır. Üniversitemizde 40 bin öğrenci var, askerlerle topladığımızda 60-70 bin kişi, il dışından sürekli seyahat edebilecek insan kapasitesi var. Bu çerçevede acaba İstanbul'a bir ilave tur konabilir mi?" dedi.

Afyonkarahisar Valisi, havalimanından yurtdışı uçuşları artırarak sağlık turizmi alanından daha çok pay elde elde edilmesi gerektiğini ifade ederek, bu konuda turizmciler, sanayicilere ve sivil toplum örgütlerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.

29 YILLIĞINA İŞLETECEK

Yap-işlet devret modeli ile yapımı gerçekleştirilen Zafer Havalimanı'nda işletmeci şirketle yapılan anlaşmaya göre vaat edilen yolcu sayısına ulaşılmazsa, eksik kalan kısmı devlet tarafından ödeniyor. 28 Temmuz 2010'da gerçekleştirilen ihalede, tek teklif veren IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş ihaleyi 29 yıl 11 ay işletme süresi karşılığında kazandı. Yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli havalimanı 24 Kasım 2012'de hizmete girdi. Ancak, vatandaş havalimanına rağbet etmedi. Bu yüzden işletmeci firmaya verilen garanti hazineden karşılanıyor. Sayıştaş raporlarına göre iç hatlarda 570 bin garanti edilen yolcuya karşılık 28 bin 439, dış hatlar için garanti edilen 398 bin 843 yolcuya karşılık 13 bin 437 olarak gerçekleştiği ve bu farktan dolayı firmaya yaklaşık 5 milyon Euro'luk ödeme yapıldığı Sayıştay raporlarına yansımıştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim