• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

45 dakika kalbi duran hasta hayata geri döndürüldü

45 dakika kalbi duran hasta hayata geri döndürüldü
Sabah işe giderken bindiği servis aracında geçirdiği kalp krizi sonucu kalbi ve solunumu durmuş bir şekilde Acıbadem Adana Hastanesi Acil Servisi’ne getirilen 52 yaşındaki 2 çocuk babası Kadir Doğan 45 dakika sonra hayata geri döndü.

3 sene önce kalp by-pass ameliyatı olması gerektiği doktorlarca söylenen ancak ameliyat olmayan Kadir Doğan’ı kalp krizi sabah işe gitmek için bindiği servis aracında yakaladı. Servis şoförünün hızlıca karar vermesi ile hastaneye getirilen Doğan’a ilk müdahaleyi gerçekleştiren Acıbadem Adana Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mustafa Karaboğa ve ekibi hayata geri döndürmek için tam 45 dakika aralıksız mücadele verdi.

İLK YARDIM EKİBİ PES ETMEDİ!

Kalbi ve solunumu duran Kadir Doğan’a acil müdahale ekibi tarafından kalp masajı yapılırken beyin fonksiyonlarının zarar görmemesi için de solunum desteği sağlandı. Tam 45 dakika boyunca aralıksız yapılan müdahale sonrasında hayata geri döndürülen Kadir Doğan, yaşam fonksiyonlarının geri gelmesinin ardından yoğun bakım ünitesine alındı. Yoğun bakım servisinde uyutularak takibine devam edilen Doğan’ın doktorları aradan geçen 1 günün ardından hastanın uyandırılmasına karar verdi.

Doktorlar tarafından uyandırılan Kadir Doğan’ın yapılan kontrollerinde herhangi bir nörolojik kaybının olmadığının görülmesi ilk müdahalesini gerçekleştiren doktoru Mustafa Karaboğa tarafından adeta bir mucize olarak nitelendirilirken hastanın ailesi de sevince boğuldu

BU SEFER BY-PASS AMELİYATINA İKNA OLDU!

Kadir Doğan’ın hayata geri dönmesinin ardından Acıbadem Adana Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi ekibindeki doktorlar tarafından by-pass ameliyatının olması gerektiği kendisine tekrar anlatıldı ve hasta ameliyata alındı. Kalp Damar Cerrahisi ekibi Prof. Dr. Bülent Kısacıkoğlu, Op. Dr. Bülent Bolat ve Op. Dr. Ömer Ulular tarafından başarılı bir ameliyatla 4 damarına by-pass uygulanan Kadir Doğan 4 gün KVC yoğun bakım ünitesinde kaldıktan sonra taburcu edildi.

DR. KARABOĞA: YAŞANAN OLAYIN MANEVİ DEĞERİ ÖLÇÜLEMEZ

Geçirdiği krize bağlı kalbinin ve solunumunun durması sonucu Kadir Doğan’a 45 dakika kalp masajı yapılmış olmasına rağmen herhangi bir nörolojik olumsuzluğu olmaksızın sağlığına geri kavuşmasının sıra dışı bir durum olduğunu belirten Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mustafa Karaboğa, “Bu pek sık rastlanan bir olay değildir. Burada ilk yardım ekibinin azmi ve hastayı hayata geri döndürebilmek için umutsuzluğa kapılmadan yapılan müdahalenin önemi büyük. Eğer ilk yardım ekibi olarak biz ‘hastayı kaybettik’ diye müdahaleyi sonlandırmış olsaydık hastamız şu an hayatta olmayacaktı. Ama ne mutlu ki şu an kendisi sağlığına kavuşmuş bir şekilde evinde nekahet dönemini geçirmekte. Bunun manevi değerinin ise biz hekimler için ölçülemez olduğu muhakkak.” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim