• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

400 Yıllık Su Değirmeni Yeniden Çalışacak

400 Yıllık Su Değirmeni Yeniden Çalışacak
Balıkesir'in Sındırgı ilçesindeki 400 yıllık tarihi su değirmeni belediyenin katkılarıyla faaliyete geçecek.

Balıkesir'in Sındırgı ilçesindeki 400 yıllık tarihi su değirmeni belediyenin katkılarıyla faaliyete geçecek.

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 400 yıllık su değirmeni doğal afetlere karşı direnemedi. Sındırgı'ya bağlı Kınık Mahallesi'nde yaşayan ve babasından devraldığı su değirmenini ayakta tutmak isteyen 63 yaşındaki Hasan Gökdeniz, değirmenin işletimini sürdürebilmek için Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş'tan yardım istedi. Su arıklarında meydana gelen göçükleri kendi imkanları ile onarıp değirmeni çalıştırmak isteyen Gökdeniz, başarılı olamayınca Kınık Mahalle Muhtarı Halil Çetinkaya aracılığıyla Başkan Yavaş'tan yardım talebinde bulundu. Tarihi dokulara sahip çıkan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, gerekli araştırmanın yapılması için Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Salih Durak'ı görevlendirdi.

Sındırgı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Salih Durak, Mahalle Muhtarı Halil Çetinkaya ile birlikte Kınık Mahallesi'ne giderek değirmende incelemelerde bulundu. Muhtar Çetinkaya, değirmenin çalışması hakkında Durak'a bilgi verdi. 300 yıllık su değirmeninin sahiplerinden Hasan Gökdeniz de değirmene gelerek değirmeni gelecek yıllara taşımak istediklerini ifade etti.

Su değirmenini fabrikalar çıkınca bıraktıklarını ifade eden Gökdeniz, "Babamdan kalan bu değirmeni 15 sene bekledim. Fabrikalar çıkınca bırakıp Manisa'ya gittim. Orada çalışıp emekli olduktan sonra 2008 yılında tekrar su değirmenini canlandırmak istedim. Değirmenin kaç yıllık olduğunu bilmiyorum 400- 500 yıllık olduğunu tahmin ediyorum. Bu değirmeni daha önce Çiçekliler, Sindelliler çalıştırmış. Sonra bizim dedeler almış. Biz de 3 kuşak bu değirmeni çalıştırdık. Biz son dönemleriyiz. Değirmenin çalıştığı dönemlerde Manisa'nın ilçelerinden ve çevre köylerden insanlar un için gelirdi. Burada 3 tane daha değirmen vardı hepsi yıkıldı. Biz baba mesleğine sahip çıkmak istediğimiz için değirmen çalışmasa da bakıyoruz. Geçtiğimiz yıl amcaoğlu değirmeni çalıştırmak istemiş ancak su arıklarında ki bozukluğu giderememiş ve bırakmış. Her şeyiyle doğal olan bu değirmeni tekrar hayata geçirmek istiyoruz" dedi.

Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Durak ise yaptığı konuşmada, "Sındırgı'da tarihi dokuları gün ışığına çıkarmak isteyen Belediye Başkanımızın gayretlerini bugün de değirmeni faaliyete geçirerek devam edeceğiz. 10-15 sene önce faal olan bu değirmen su arıklarının göçmesiyle faaliyetine ara vermiş. Belediye Başkanımız Ekrem Yavaş'a konu iletilince başkanımız sorunun tespiti için görev verdi. Biz de bu su arıklarındaki göçüklere boru döşeyerek değirmene su getirerek tarihi su değirmenini tekrar faaliyete geçirip mekan sahiplerinin burada öğüttüğü ununda pazarlamasına katkı sağlayacağız. Sındırgı'da her şeyiyle organik olan bir değirmeni de faaliyete geçirecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

400 Yıllık Su Değirmeni Yeniden Çalışacak

400 Yıllık Su Değirmeni Yeniden Çalışacak

400 Yıllık Su Değirmeni Yeniden Çalışacak

400 Yıllık Su Değirmeni Yeniden Çalışacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim