• BIST 9079.97
  • Altın 2322.902
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9788
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

'4' Rabia işareti nedir? tepki çığ gibi...

Mısır'daki darbe karşıtlarının, cuntaya karşı direnişi sırasında fotoğraflara yansıyan sembol işaret 'Rabia' gündeme oturdu.
Darbeye karşı o işaret dünya çapında yayılıyor. Türkiye'deki kampanya kapsamında "R4bia.com" adlı internet sitesi kuruldu. Twitter'da da #WhatisR4BIA" hastag'i ile tepki dile getiriliyor.
 
Mısır’da, darbe karşıtı gösterilerin sembolü olan "Rabia" işareti dünya gündemine oturdu. Kanlı saldırılara sahne olan Rabiatül Adeviyye Meydanı'nın adındaki "‘Rabia" (dört) kelimesine izafeten oluşturulan sembol, sosyal medyada son yılların en etkili darbe karşıtı kampanyasına ilham kaynağı oldu.
 
TWITTER'DA GÜNDEM RABİA
 
Türkiye’deki darbe karşıtı aktivistlerin öncülük ettiği kampanya kapsamında ilk önce "R4bia.com" adlı internet sitesi kuruldu. Ardından da eş zamanlı olarak "twitter"da, ‘Whatisr4bia’ etiketi oluşturuldu.
 
Etiket Türkiye’de rekor sayılabilecek bir hızda TT (Trending Topics-Çok konuşulanlar) oldu, ardından da dünya listelerine girdi. Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Amerika’ya dünyanın dört bir yanından kullanıcıların büyük ilgi gösterdiği etiket global ölçekte de TT haline geldi.
 
RABİA İŞARETİNİN ANLAMI NEDİR?
 
Darbe karşıtlarının ilk toplandığı meydanın ismi, Rabiatul Adeviyye adında dindar Müslüman bir kadından esinlenerek konulmuş. Rabia'tül Adeviye Tabiin (sahabeleri görüp onların sohbetinde bulunanlara verilen isim) devrinde yetişen büyük kadın evliyalardan. Ailenin dördüncü çocuğu olduğundan ismini bu manaya gelen Rabia koydular. 
 
Gösterilerle birlikte bu ismin taşıdığı anlam Mısırlılar arasında yeni bir sembolün doğmasına neden oldu. Tahrir Meydanı'nda bulunanların zafer işareti yaptığı dönemde Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndakiler ismin anlamına atıf yapmak ve Tahrir'deki darbe taraftarı göstericilerden ayrışmak için elleriyle dört işareti yapmaya başladılar. İşaret de hızla yayıldı.
 
MURSİ DE 4. CUMHURBAŞKANI
 
Meydandaki göstericiler o işareti AA muhabirine şöyle anlatmıştı: "Bunun Adı "Rabia İşareti"dir. Meydanın adı olan "Rabia" Arapçada "dördüncü, dört" demektir. Bu meydanın adına vurgu yapmak için bu işareti yapıyoruz. İkinci önemli konu Muhammed Mursi, Nasır, Sedat ve Mübarek'ten sonra dördüncü Cumhurbaşkanı oldu. Onu da hatırlamış oluyoruz. Ayrıca Tahrir Meydanı'nda darbeye destek vermek için toplananlar zafer işareti yapıyor. Biz onlarla bir olamayız. Onlardan ayrılmak için bu işareti yaygınlaştırıyoruz." 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim