• BIST 8748.65
  • Altın 2242.596
  • Dolar 32.3344
  • Euro 35.1496
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

4 bin portakal ağacınını yaşatmak için mücadele ediyor

4 bin portakal ağacınını yaşatmak için mücadele ediyor
Bodrum’da 1951 yılında mandalinacılığa başlayan 90 yaşındaki Ömer Aras, kendi elleriyle diktiği 4000 mandalina ağacını betonlaşmaya teslim etmiyor.

Şuan Bodrum’un Ortakent Mahallesi’nde bulunan bahçelere 1951 yılında, o zamanki ismi ile Müsgebi beldesinde 125 yerli mandalina fidanı dikerek mandalinacılığa başlayan Ömer Aras, her yıl diktiği fidanların sayısını arttırmış ve 1960 yılında içerisinde Satsuma, Klementin ve Portakal ağaçlarının da bulunduğu 4000 ağaç ile çiftçilik yapmış. Çocuklarını Bodrum mandalinasından kazandığı paralarla büyüttüğünü belirten Ömer Aras, bu ağaçların turizme ve gereksiz betonlaşmaya yenilmemesi içinde hala direniyor.

“ÇOCUĞUM ONLAR BENİM”

Ortakent’te bulunan mandalina bahçelerine sık sık giderek kendi elleriyle diktiği mandalina ağaçlarının meyvelerini ve üretimi yerinde kontrol eden 90 Yaşında olan Ömer Aras, emek verildiğinde mandalinadan hala para kazanılabileceğini belirterek şunları söyledi: “Ha çocuk, ha ağaç… İkisini de emek vererek büyütürsün. Çocukla ağaç arasında şu fark var ki, çocuk bir süre sonra kendi ayakları üstünde durmayı öğrenir, kendi yuvasını kurar. Ağaçlar, sen yaşadıkça seninle birliktedir. Sen ağacı ne kadar seversen, ağaç da sana o kadar meyve verir. Artık mandalina kazandırmıyor. Buna rağmen tek bir ağacımı dahi kesmedim. Kendi ellerimle diktim onları. Çocuğum onlar benim. Kim çocuğunu yola atar. Üstelik onlar bana meyvelerini veriyor. Mandalina para etmiyorsa suç mandalina ağaçlarının mı”

İNTERNETTEN SATIŞA BAŞLANDI

Bodrum’da yıllık 600-700 bin ton olan yıllık üretimin şu sıralar 5-6 bin tonlara düştüğünü belirten Ömer Aras’ın oğlu Erman Aras’ta mandalina bahçelerini korumak ve bu üründen üreticilerin yeniden para kazanması için uğraş veriyor. Son olarak bodrummandalini.com internet sitesi üzerinden online Bodrum Mandalini satışına başlayan Erman Aras “ Şu an başlattığımız proje bodrummandalini.com ise son bir çaba. Umarım gelecek nesiller Bodrum Mandalini’ni müzelerdeki ağaçlarda görmezler” diyerek üreticilerin çok zor şartlarda üretime devam ettiğini hatta zarar edilmesine rağmen üretime devam edildiğini söyledi.

YENİ YIL HEDİYESİ BODRUM MANDALİNİ

Bodrummandalini.com isimli internet sitesine verilen siparişleri özenle hazırlanırken mandalinalar tek tek kontrol edilerek paketleniyor. Yeni yılda sevdiklerine Bodrum Mandalini göndermek isteyenler bodrummandalini.com internet sitesine verdikleri siparişlerde kutlama mesajlarını da yazıyor. Paketlerin içine konulan kutlama mesajlarının bazıları ise şu şekilde; “Bu Mandalinalar Kadar Tatlı Bir Yıl Dileğiyle, Afiyet Olsun”, “Arkadaşım, Yarasın Afiyet Olsun, Yeni Yılın Kutlu Olsun”, “….. Ailesine Mutlu Bir Yıl Diliyorum, Afiyet Olsun” 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim