• BIST 9112.89
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

30 bin Yezidi soykırım tehditi altında

30 bin Yezidi soykırım tehditi altında
Irak'ın Musul kenti Sincar İlçesi'ni ele geçiren IŞİD'den kaçan bazı Yezidi aileler, Şırnak'ın Silopi İlçesi'nden Irak'a açılan Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı.

IŞİD'in saldırdığı Sincar (Şengal) bölgesinde yaşayan Yezidiler, can korkusuyla taşıyabildikleri eşyalarını alarak bölgeden kaçışlarını sürdürüyor. 

Kuzey Irak’ın Zaho kentinde toplanan Yezidilere Silopi’deki taksi şoförleri de destek vererek, ücretsiz olarak Habur Sınır Kapısı üzerinden Silopi otogarına gelmelerini sağlıyor. 

Günde 1000'e yakın Iraklı vatandaşın giriş yaptığı Habur Sınır Kapısı'nda, son günlerde büyük yoğunluk yaşanıyor. Yolcu yoğunluğundan ötürü otobüs firmaları önünde uzun bilet kuyrukları oluşuyor. Otogarlarda bekleyen ve maddi durumu iyi olmayan Iraklı Yezidiler’e otogardaki firma çalışanları yiyecek ve içecek yardımında bulunuyor. Şengal’deki saldırılardan kaçan bir Yezidi'nin yalın ayak olduğu dikkat çekti.

Otobüs firması işletmecisi İdris Akyel, son 5 günden beri Yezidilerin ölüm korkusuyla Türkiye'nin batı illerine göç ettiğini belirterek, "Yezidiler, 5 gündür Irak’ın Sincar İlçesi'nden geliyorlar. IŞİD köylerini ve evlerini bastığı için mağdur bir şekilde buraya geliyorlar. Ailece, çoluk çocuk ayaklarında ayakkabıları olmadan, hiçbir şey almadan Şengal’dan Silopi’ye, buradan da Aksaray, Isparta ve yakınlarının bulunduğu bir çok il veya ilçeye gidiyorlar. Bazıların ise sığınacağı bir yeri olmamasına rağmen Aksaray’ı tercih ediyor. Aksaray’da tanıdıkları, güvendikleri yerlere gidiyorlar. Silopi’de 4-5 gün içerisinde 4 bine yakın Iraklı geldi ve gitti. Çoğu da kendi imkanları olmadığı için Silopi’deki taksiciler tarafından ücretsiz olarak Zaho’dan Silopi'ye getiriliyor. Burada da otobüslerde yer olmadığı için aktarmalı gidiyorlar. Çok perişan ve mağdur bir durumdalar" dedi.

Silopi ile Kuzey Irak'ın Zaho kenti arasında taksicilik yapan Selim Babat ise, "Irak’ta IŞİD’in bulunduğu bütün bölgelerden kaçıp geliyorlar. Türkiye’nin her hangi bir tarafına gidebildikleri yere kadar gidiyorlar. Bir çoğunun parası yok. Biz de arkadaşlarla onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim