• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

30 Ağustos Zaferi'nin 92.yıldönümü

30 Ağustos Zaferi'nin 92.yıldönümü
Bugün Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin 92. yıldönümü...

26 Ağustos 1922'de başlayıp, 30 Ağustos’ta Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 92. yılını bugün kutlanıyor. Tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, yüksek yargı kurumu başkanları, bakanlar kurulu üyeleri, kuvvet komutanları ve diğer devlet erkanının 262 metre uzunluğundaki Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı. 

Törende MHP lideri Bahçeli yoktu. Bahçeli bugün Afyon'da Dumlupınar'daki törenlere katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Atatürk'ün mozolesine, üzerinde ay yıldız motifleri bulunan çelenk bırakmasının ve saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı ve deftere yazdığı metni okudu. 

Erdoğan, şunları kaydetti: 
“Aziz Atatürk, büyük zaferin 92. yıl dönümünde bizlere miras olarak bıraktığın cumhuriyeti yine bizlere hedef olarak gösterdiğin muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmak için tüm gücümüzle çalışıyor, gayret gösteriyoruz. Milletimizin istiklaline ve istikbaline sahip çıkma iradesinin en önemli sembollerinden biri olan büyük zaferin kazanılmasında emeği geçen, başta zatı aliniz olmak üzere tüm komutanlarımızı, subaylarımızı, askerlerimizi, halkımızı minnetle anıyorum. Büyük zafer, milletimizin bin yıllık vatanı Anadolu'nun ebedi yurdumuz olduğunu tüm dünyaya bir kez daha göstermesi bakımından da ayrı bir öneme sahiptir. Kurtuluş Savaşımız boyunca dünyanın dört bir yanından dualarıyla ve verebildikleri her şeyle milletimize destek olan tüm kardeşlerimize de bu vesileyle bir kez daha şükranlarımı ifade ediyorum. Vatan topraklarının düşman işgalinden kurtarılması ve korunması uğrunda mücadele eden şehitlerimize ve gazilerimize milletim adına Allah'tan rahmet diliyorum. Ruhun şad olsun."

KILIÇDAROĞLU ÇANKAYA'YA KATILMADI 
Erdoğan, Anıtkabir'deki törenin ardından Çankaya Köşkü'ne geçti. 

Devlet erkanı ve diğer davetliler, Köşk'ün Küçük Resepsiyon Salonu olarak adlandırılan bölümünde törenin başlamasını bekledi. Bu sırada, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile sohbet etti. 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları ile diğer bazı üst düzey askeri yetkililer, bazı milletvekilleri ve Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga'nın da aralarında bulunduğu üst düzey bürokratlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebriklerini sundu. 

Türkiye'de görev yapan büyükelçiler ve yabancı misyon şefleri de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hem göreve başlamasından dolayı "hayırlı olsun" dileklerini ilettiler hem de Zafer Bayramı'nı kutladılar. 

Her rütbeden asker, askeri öğrenci temsilcileri ile Genelkurmay Başkanlığı'ndan bazı sivil personel de törene katılarak, Erdoğan'a tebriklerini iletti. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, günlük programında yer almasına rağmen törene katılmadı. 

Daha önce Genelkurmay Başkanlığında yapılan tebrik kabul töreni, ulusal ve resmi bayramlara ilişkin yönetmeliğin Zafer Bayramı kutlamalarıyla ilgili bölümünde yer alan, "Cumhurbaşkanı tarafından Cumhurbaşkanlığında tebrikat kabul edilir" maddesi uyarınca, ilk kez geçen yıl Çankaya Köşkü'nde yapılmıştı.
Zafer Bayramı nedeniyle yayınlanan mesajlar şöyle: 

VESAYET ZİNCİRİNİ KIRMANIN GURURU 

Tayyip Erdoğan - Cumhurbaşkanı: 30 Ağustos Zaferi, aziz milletimizin gücünün ortaya koyulması bakımından da büyük anlam ifade etmektedir. Milletimizin aynı kararlılığı sergilemeye devam etmesi sayesinde bizler, artık her türlü vesayet zincirini kırmış olan, yarınlarından kaygı duymayan bir ülkede yaşamanın gururu içerisindeyiz. Yeni Türkiye vizyonumuzdaki hedefleri gerçekleştirmek, toplumsal refahı daha da artırmak, ordumuzun imkan ve kabiliyetlerini daha da yükseltmek suretiyle, ülkemizi dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri haline getireceğiz. 30 Ağustos Zaferi vesilesiyle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, İstiklal Savaşımızın tüm kahramanlarını, tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. 

TARİHİMİZİN ŞEREFLİ SAYFASI 
Cemil Çiçek - TBMM Başkanı: Tarih boyunca şerefiyle yaşayan milletimiz, varlığını muhafaza etmek için bütün mazlum milletlere örnek olacak büyük bir mücadeleye imza atmış ve kendisine biçilen esaret rolünü reddederek, dünya milletler ailesi arasındaki saygın yerini korumuştur. 30 Ağustos Zaferi tarihimizin şerefli sayfalarındaki yerini almıştır. Bu zaferle, bayrağımız özgürce dalgalanacağı gönderdeki yerine yeniden çekilmiş ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilk adımları atılmıştır. 

Ahmet Davutoğlu - Başbakan: 30 Ağustos 1922, İstiklal mücadelesi boyunca, milli egemenlik yolunda kazanılan en şanlı zafer. Türkiye dönemin mazlum milletlerine umut ışığı oldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Anadolu’nun uzun süredir sabırla ve derin bir tevekkül ile sürdürdüğü bu kutlu mücadeleyi, takdire şayan bir zaferle taçlandırarak, ezelden ebede kadar iftihar vesilesi olmuşlardır. 

‘YOK EDİN KULA KULLUĞU’ DAVETİ 

Kemal Kılıçdaroğlu - CHP Genel Başkanı: Tarihimize altın harflerle yazılan 30 Ağustos Zaferi, her şeyden önce, bağımsızlığa, kardeşliğe, laik Cumhuriyet’e, demokrasiye ve kadın erkek eşitliğine giden yolları açmıştır. Bu duygu ve düşüncelerle Zafer Bayramı’nı kutlarken, başta Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, şehitleri ve gazileriyle Kurtuluş Savaşı’nda canını, kanını vermiş Mustafa Kemal’in tüm silah arkadaşlarını minnetle, şükranla anıyor, Kuvayi Milliye destanında olduğu gibi, ‘Yok edin insanın insana kulluğunu’ diye hem bir davette bulunuyor, hem de bu davetimin gereği için herkesi kol kola, omuz omuza mücadele etmeye çağırıyorum. Çağırıyorum ki, bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçe yaşayalım. 

TÜRK ULUSUNU HESABA KATMADILAR 
Orgeneral Necdet Özel - Genelkurmay Başkanı: Ebedî Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Türkiye Cumhuriyeti yalnız iki şeye güvenir. Biri millet kararı, diğeri en elîm ve zor şartlar içinde dünyanın takdirine hakkıyla layık olmak niteliği kazanan ordumuzun kahramanlığı’ sözünde ifade ettiği güvenine layık olmak, yüce milletimize en güzel şekilde hizmet için var gücümüzle çalışmaya devam etmekteyiz. Türk vatanını parçalayarak topraklarını işgal etmeyi hedeflemişlerdi. Ancak; Türk Ulusu’nun destanlaşan bağımsızlık tutkusunu, bayrak sevgisini hesaba katmamışlardı. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim