• BIST 9079.97
  • Altın 2324.473
  • Dolar 32.3318
  • Euro 34.8419
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

3. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri açılış töreni gerçekleşti

3. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri açılış töreni gerçekleşti
Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği tarafından düzenlenen,...

Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği tarafından düzenlenen, 3. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri, yapılan açılış töreni ile başladı.

İki gün sürecek olan programın açılış törenine, Vali Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, Erzurum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, Türkiye'den ve yurtdışından öğretim üyeleri ve misafirler katıldı.

Törenin açılışında konuşan Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, ülkemizin organ naklinde her geçen gün daha ileri gittiğini ve dünyada hak ettiği yere emin adımlarla yürüdüğünü söyledi.

Bugün Atatürk Üniversitesi'nde Organ Nakli Yapılabiliyorsa, Bu Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Gücünü Gösterir

Katılımcılara Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi hakkında bilgi veren Öztürk, merkezin yaklaşık 13 yılda 500'ün üzerine böbrek ve karaciğer nakli yaptığını belirterek şöyle konuştu: "Bugün Atatürk Üniversitesi'nde organ nakli yapılabiliyorsa, bu Türkiye Cumhuriyeti Devletinin gücünü gösterir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde dahi organ nakilleri vatandaştan bir takım ücretler talep edilerek veya ciddi prosedürlerden sonra yapılabilirken, devletimiz vatandaşından organ nakli için hiçbir ücret talep etmemektedir. Bugün üniversitemizde organ nakli yapılabiliyor olması, üniversitenin ve hastanenin bulunduğu kalite düzeyini göstermesi açısından da oldukça önemlidir. Biz merkez olarak bölgemize oldukça ciddi bir sağlık hizmeti vermekteyiz. Bölgemiz insanına burada hizmet veriyor olmak ve insanımızın başka şehirlerde tedavi arayışına gerek duymamasını sağlamak bizim için hayati öneme sahiptir. Sadece bölgemizde ve Türkiye'de değil, Nahcivan, Azerbaycan ve Kırgızistan'da transplant yapılan ve takipleri süren hastalarımız da mevcuttur" dedi.

Türkiye'de gerçekleşen organ nakilleriyle ilgili istatistik verileri misafirlerle paylaşan Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, bu tür toplantıların çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Başkan Eldegez: "Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Malatya ile birlikte organ nakline öncülük etmektedir. Bu konuda desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Çomaklı'ya teşekkür ediyorum.

2002'den bu yana organ bağışları artış gösterirken 2016 yılına geldiğimizde bu organların kullanabilme oranlarında yüzde 69'luk bir düşüş yaşandı. Bu toplantının amaçlarından biri de bu durumu tartışmak olacak. Normalde organ sayısı ve bağışı artmasına rağmen, kullanılan organ sayısında bir gerileme var. Geçen yılın verilerine baktığımızda organ bağışıyla ilgili bütün değerler artmış" dedi.

"Organ bağışı canlıdan ziyade kadavra olmalı" diyen Eldegez, "Bizim kadavra sayısını arttırmamız gerekiyor. Ülkemizde organ bekleyen binlerce hasta var. Bu ihtiyacı karşılamamız için insanlığın hep birlikte olmasına ihtiyaç var. Transplantasyon bir mozaik. Burada hep beraber olmamız gerekiyor. Birbirimize destek verdiğimiz müddetçe başarmamamız için hiçbir neden yok. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, "Birlik ve beraberlik ölümden başka her şeyi yener" şeklinde konuştu.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nin 2004 yılında kurulduğunu ve aynı sene içerisinde ilk canlı vericiden böbrek nakli yaptığını belirterek, 13 yıl içerisinde birbirinden başarılı operasyonlara imza atıldığını söyledi.

Kuruluşundan itibaren hem canlı vericilerden hem de kadavra vericilerden toplamda 220 karaciğer ve 310 böbrek naklinin gerçekleştirildiğini ifade eden Çomaklı, canlı vericili böbrek nakli ameliyatların laparoskopik yöntemle yapıldığını belirtti.

Merkezimiz, Türkiye ve Dünyadaki Diğer Merkezlerle Yarışabilecek Durumdadır

Çomaklı:" Merkezimiz karaciğer nakli, hem erişkinlerde hem de çocuklarda başarıyla yapılmaktadır. Elde ettiğimiz başarılı sonuçlar, Türkiye ve dünyadaki diğer merkezlerle yarışabilecek durumdadır. Hastanemizde şu anda karaciğer ve böbrek nakli dışında, kornea nakli de başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Önümüzdeki dönemde pankreas, ince bağırsak, kalp ve akciğer nakillerinin gerçekleştirilmesi için arkadaşlarımıza sınırsız destek vereceğiz.

Son olarak, başarılı operasyonları gerçekleştiren arkadaşlarımıza özverili hizmetlerinden dolayı çok teşekkür ediyor, Gürkan Bey ve ekibine başarılar diliyorum. Ayrıca merkezimizin ilk nakillerinin gerçekleşmesinde yardımcı olan Prof. Dr. Uluğ Eldegez ve Prof. Dr. Şükrü Emre ile birlikte ülkemizin çeşitli merkezlerinde organ nakliyle uğraşan kıymetli hocalarımızı da aramızda görmekten ve üniversitemizde ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'de 1960'lı yıllarda başlayan organ nakli çalışmalarında, günümüzde Avrupa ve dünyada örnek teşkil eden sayısız başarılı cerrahi gelişmeler elde edildiğini söyleyen Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ülkemizde organ nakli verimliliğini artırmak amacıyla Sağlık Bakanlığı'nın denetiminde organ nakli araştırma ve uygulama merkezlerinin kurulduğunu söyledi. Atatürk Üniversitesi'nde organ nakli yapılmasından gurur duyduğunu ifade eden Başkan Sekmen, en yakın zamanda kalp ve akciğer naklinin de olması gerektiğini vurguladı.

Vali Seyfettin Azizoğlu, Erzurum'da organ nakliyle ilgili bir toplantının yapılması, şehrin gelmiş olduğu noktayı çok güzel ifade ettiğini belirterek, çeşitli merkezlerden gelen misafirlere Erzurum'u tanıttı. Vali Azizoğlu, son yıllarda Erzurum'da turizm ve sanayi hamlesinin başladığını vurgulayarak, konukları gelecekte kış turizmini değerlendirmeleri için Erzurum'a davet etti.

Açılış töreninin ardından Vali Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı tarafından, 3. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri'ne katkı sağlayan akademisyenlere plaket takdim edildi.

Programın ilk gününde konuklar, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı'yı ziyaret ettiler. Rektörlük makamında gerçekleşen ziyarette Çomaklı, değerli bilim adamlarını ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, konuklara ziyaretleri için teşekkür etti.

3. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri açılış töreni gerçekleşti

3. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri açılış töreni gerçekleşti

3. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri açılış töreni gerçekleşti

3. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri açılış töreni gerçekleşti

3. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri açılış töreni gerçekleşti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim