• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C

3 bin öğretmene mühendislik müjdesi!

3 bin öğretmene mühendislik olma şansı doğdu. Yükseköğretim Kurumu’nun (YÖK) teknik öğretmenlere “mühendislik tamamlama” şansı tanımasıyla birlikte, yerleştirme sonuçları önceki gün açıklandı.
YÖK 7 Haziran’da yaptığı duyuruda, Teknik Eğitim Fakültelerinden mezun öğretmenlerin mühendis olabileceklerini bildirmişti. YÖK’ün, 1992 tarihli "Teknik Öğretmenler İçin Düzenlenecek Mühendislik Programlarının Uygulama Esas ve Usulleri Yönetmeliği” uyarınca, 21 Temmuz’da sınav gerçekleştirildi.
 
Bilgisayar, Bilgisayar Sistemleri, Bilgisayar ve Kontrol, Döküm, Elektrik, Elektronik, Elektronik ve Bilgisayar, Elektronik ve Haberleşme, Enerji, Kalıpçılık, Kontrol, Makine Resim ve Konstrüksiyon, Mekatronik, Metal, Mobilya ve Dekorasyon, Otomotiv, Talaşlı Üretim, Tasarım ve Konstrüksiyon, Tekstil, Tekstil Terbiye, Telekomünikasyon, Tesisat ve Yapı öğretmenliği mezunlarının katıldığı sınava ilişkin yerleştirme sonuçları önceki gün açıklandı.
 
5 ÖĞRETMENDEN BİRİ MÜHENDİS OLACAK
 
Sınav sonuçlarına göre 100 üzerinden 50 ve üzeri puan alan 14 bin 926 aday tercih yaptı. 2 bin 971 öğretmen de bir mühendislik programına yerleştirildi. Yerleştirme sonuçlarına göre mühendislik tamamlama kontenjanlarının tamamı doldu. Mühendis adayı öğretmenler iki yarı yıl (1 yıllık) eğitimlerini başarıyla tamamlamaları durumunda mühendis unvanı alabilecek.
 
TMMOB TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
 
Sınav duyurusunun yapıldığı dönemde ÖSYM, “Mühendislik Tamamlama Sınavı Örnek Sorular” başlığı altında 8 soruluk matematik testi yayımlamıştı. Örnek soruların çok basit olduğunu vurgulayan TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, “Türkiye’de her dört mühendisten biri neredeyse işsiz. Üniversiteye giriş sınavlarında adaylar mühendislik fakülteleri için yüksek puanlar almak zorunda. Öte yandan ‘örnek soru’ adıyla yayınlanan matematik soruları SBS adayı ortaokul öğrencilerinin bile çözebileceği düzeyde. Böylesine basit sorularla mühendislik tamamlama hakkının tanınması bilime aykırı. YÖK, bu uygulamadan bir an önce vazgeçmelidir. Aksi halde gereken çalışmalarımızı yapıp hukuki süreç başlatacağız” diyerek tepki göstermişti.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim