• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

28 Avrupa ülkesi için Türkiye yanacak!

28 Avrupa ülkesi için Türkiye yanacak!
Türkiye şu sıralar 1995 yılında Avrupa Birliği ile imzalanan anlaşmada konulmayan bir maddenin sıkıntısını ve tedirginliğini yaşıyor.

Avrupalılar kendi çıkarları için Türkiye'yi adeta ateşe atıyor. 1995 yılında imzalanan anlaşma yüzünden Türkiye çok ciddi bir mağduriyetin eşiğine geldi.  Söz konusu anlaşmanın imzalanması halinde Türk sanayicileri haksız bir rekabet ile karşı karşıya kalacak ve bu haksızlıktan dolayı Türkiye’nin yıllık kaybı 3 milyar doları bulacak.

ÜYELİK İÇİN GÖZ YUMDU 

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında ticareti geliştirmeye yönelik ilk adim 1995 yılında atıldı. TürkiyeAvrupa Birliği ile birliğe üye olma görüşmeleri çerçevesinde Gümrük Birliği anlaşmasına imza attı. O dönem Gümrük Birliği bu kadar uzun planlanmamış anlaşmanın peşinden Avrupa Birliği’ne üyeliğin de hemen geleceği belirtilmişti. Türkiye ise bu beklenti çerçevesinde anlaşmaya konulmayan çok kritik bir maddeye de adeta göz yumdu. Ancak anlaşmanın üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen Türkiye bir türlü Avrupa Birliği’ne alınmadı. Türkiye birliğe alınmadı alınmasına ama anlaşmaya konulmayan ‘’AB’nin başka ülkelerle imzaladığı anlaşmalar Türkiye için geçerli olmaz’’ maddesi yüzünden çok ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kaldı.

28 ÜLKENİN ÇIKARI İÇİN TÜRKİYE YANACAK

Çünkü bugün gelinen noktada AB ile Amerika arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması gündemde. Avrupa Birliği'nin 28 üyesinin çıkarını düşünerek aldığı bu karar 29. Ülke Türkiye’yi de bağlıyor. Türkiye gümrük birliği anlaşması gereği 3. Ülkelere  menşeisine bakmadan AB ile aynı vergiyi uygulamak zorunda. Örneğin; Çin’den ürün İtalya’ya geldi oradan da Türkiye’ye geliyorsa biz ona Çin menşeili diye yüksek vergi uygulayamıyoruz. İtalya’dan gelen her hangi bir ürün olarak adlandırıp vergisiz ithal etmek durumunda kalıyoruz.

3 MİLYAR DOLARLIK KAYIP KAPIDA!

İşte bu nedenlerden ötürü ABD ile AB’nin serbest ticaret anlaşması yapması ve Türkiye’yi de bu anlaşmanın dışında tutması halinde, Amerika, Türkiye’ye gümrük bedelli yolladığı ürünleri AB ile yapılan anlaşmadan ötürü gümrük bedelsiz gönderme avantajını elde etmiş olacak. Olası böyle bir durumda ise Türkiye'nin ithalat-ihracat dengesi bozulacak, Gayri Safi Milli Hâsıla da yüzde 4’lük, ticarette ise 3 milyar dolarlık bir kayıp meydana gelecek.

BAKAN’DAN ‘’ASKIYA ALIRIZ’’ RESTİ!

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada AB'ye restini net olarak çekti. Bozkır, AB ve ABD arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanması ve Türkiye’nin bu anlaşmaya dahil edilmemesi durumunda Gümrük Birliği anlaşmasının askıyalınabileceğini söyledi.

‘’HATA YAPTIK!’’

AB ile ABD arasında yapılacak olan serbest ticaret anlaşmasını haber7'ye yorumlayan İstanbul İhracatçılar Birliği Başkanı Zekeriya Mete ise, anlaşmanın Türkiye’yi her açıdan sıkıntıya sokacağını dile getirerek şöyle konuştu;

‘’Türkiye’nin ihracatında Avrupa Birliği’nin payı bir hayli fazla. Dolayısıyla Amerika’nın böyle bir anlaşma yapması bizi by pass etmesi Amerika’nın ön plana çıkması anlamına geliyor. Avrupa Birliği’nin çifte standart hareketlerini her zaman şikâyet ediyorduk. Gümrük Birliği anlaşmasına bu kadar bağlı kalarak ve taviz vererek hata yaptık. Bu noktada Cumhurbaşkanımız da çok defa sitemini dile getirdi. Avrupa Birliği büyüyen ve gelişen bir Türkiye’yi hiçbir zaman arzu etmemiştir bu da bunun bir göstergesidir.’’

DENGELERİ VE REKABETİ BOZACAK

Anlaşma ile ABD’nin AB üzerinden Türkiye’ye mal satışı yapabileceğini ve iç piyasadaki dengeleri bozup rekabeti de ortadan kaldıracağını öne süren Mete,  AB’de olmayıp Amerika’da olan ürünler var. Dolayısıyla bunlar AB üzerinden rahatlıkla geçiş yapabilecek. Belki Amerika ile bizim aramızda böyle bir anlaşma olmadığı için ticaret olamıyordu ama artık bu vesile ile gerçekleşmiş olacak. O yüzden bu anlaşma muhakkak bizim aleyhimize olacak. ‘’ dedi.

EN FAZLA ZARARI TÜRKİYE GÖRECEK

AB’nin söz konusu müzakereleri yalnızca 28 üye devleti değil aynı zamanda Türkiye’yi de içine alan gümrük birliği alanı adına yürüttüğünü ve bundan dolayı da Türkiye’nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTYO) sürecinden doğrudan etkileneceğinin beklendiğini söyleyen İktisadi Kalkınma Vakfı Kıdemli Uzmanı Selen Akses ise konuyla ilgili Almanya Münih merkezli IFO Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

ÇARPICI RAPOR!

Akses, yapılan araştırmaya göre; Türkiye’nin söz konusu transatlantik anlaşmanın dışında kalması durumunda, genel refah düzeyinin yüzde 2,5 oranında düşmesinin beklendiğini belirterek, ‘’Hızla gelişmekte olan diğer ülkelere kıyasla, Türkiye’nin TTYO’den daha fazla zarar göreceği tahmin ediliyor. Bu bakımdan başka ülkeler açısından da örnek vermek gerekirse, örneğin Çin’de refah kaybının yüzde 0,39; Arjantin’de 1,79; Brezilya’da 2,11 ve Rusya’da 2,13 oranlarında gerçekleşmesi bekleniyor.’’ diye konuştu.

KAYNAK:HABER7-Kenan Biter

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim