• BIST 9524.59
  • Altın 2524.253
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.6057
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

27. Dr. İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışma Ödülleri sahiplerini buldu

27. Dr. İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışma Ödülleri sahiplerini buldu
27. Dr. İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışma Ödülleri TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik'in katılımı ile sahiplerini buldu.

MEF Okulları ve MEF Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen; fizik, kimya ve biyoloji alanlarındaki yetenekli lise öğrencilerini bilimsel araştırmalara özendirmeyi amaçlayan “27. Dr. İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu.

Türkiye dahil 15 ülkenin 90 proje ile finale kaldığı yarışmanın ödül törenine onur konuğu olarak katılan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, söz konusu yarışmanın ülkemizde eğitim ve girişimciliği harmanlayan köklü bir platform haline geldiğine dikkat çekti.

Bu yıl ilk defa büyük eğitimci ve MEF Eğitim Kurumlarının Kurucusu Dr. İbrahim Arıkan’ın adı ile anılan ve 8-11 Mayıs 2018 tarihleri arasında MEF Üniversitesi’nde gerçekleşen yarışmada sergilenen projeler arasında Türkiye’den fizik alanında Gelişim Koleji (İzmir), kimya alanında Özel Kültür Fen Lisesi (İstanbul) ve biyoloji alanında Özel SEV Lisesi (İstanbul) öğrencileri birincilik ödülüne layık görüldüler.

Yarışmaya yurt dışından katılan projeler arasında yapılan değerlendirme sonucunda ise fizik alanında Slovenya, kimya alanında Polonya, biyoloji alanında ise Gürcistan birincilik ödülünün sahibi oldular.
İnovasyon ödülünü ise Cağaloğlu Anadolu Lisesi (İstanbul) kazandı.

MEF Eğitim Kurumları tarafından, 1991 yılından bu yana, lise öğrencilerini bilimsel araştırmalara teşvik etmek amacıyla düzenlenen ve bu yıl ilk defa büyük eğitimci ve MEF Eğitim Kurumlarının Kurucusu Dr. İbrahim Arıkan’ın adı ile gerçekleşen “27. Dr. İbrahim Arıkan MEF Eğitim Kurumları Araştırma Projeleri Yarışması”nın ödül töreni 11 Mayıs 2018 Cuma günü, MEF Okulları İstanbul, Ulus Kampüsü’nde TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik’in onur konuğu olarak katılımı ile gerçekleştirildi.

Tüm Dünya’dan başvuruda bulunan toplam 766 proje arasında yapılan ön eleme sonucunda Türkiye dahil 15 ülkenin 90 proje ile finale kaldığı yarışmanın ödül töreninde yaptığı konuşma ile dikkat çeken TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, söz konusu yarışmanın ülkemizde eğitim ve girişimciliği harmanlayan köklü bir platform haline geldiğine değinerek şunları söyledi: “Eğitim, TÜSİAD’ın, kuruluşundan bu yana, en çok önem verdiği konuların başında geliyor. Ülkemizin küresel rekabet gücünü artırmaya odaklı bir iş dünyası kuruluşu olarak, eğitimin ülkemizin kalkınmışlık seviyesinin önemli bir ölçütü olduğunu düşünüyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gençlerle ülkemiz gençlerinin bilim ve araştırma eksenli bir proje yarışmasında kaynaşması, bilgi ve heyecanlarını paylaşması ve bu geleneğin 30’uncu yılına yaklaşması kıvanç duyulacak bir başarıdır.” Bilecik, gençlere de seslenerek bazı tavsiyelerde bulundu: “Sevgili gençler, emin olun, katıldığınız etkinliğin adı bir yarışma olsa da burada kazanan hepinizsiniz. Sizlere bazı tavsiyelerim olacak: Eğitimin ve öğrenmenin ömür boyu devam ettiğini hiç unutmayın. Uzmanlaşmak istediğiniz alanları iyi seçin. Asla size hazır olarak sunulanla yetinmeyin. Dünyayı, farklı ülkeleri, farklı kültürleri tanımaya çalışın. Bu deneyiminizin ve girişimci ruhunuzun, yaşamınız boyunca en büyük gücünüz olacağını unutmayın. Daima hayal kurun, sorgulayın, planlayın ve harekete geçin. Hayata nasıl bakarsanız o da size öyle cevap verir. Hiçbir şeyden korkmayın. Çok çalışın, şimdiden hedefleriniz olsun. Daima daha iyi yerlere, daha yükseklere hedef koyun.” 

MEF Üniversitesi’nde 8 Mayıs 2018 tarihinden itibaren üç gün boyunca sergilenerek kamuoyuna ve jüriye sunulan projelerde bu yıl en fazla, lise öğrencilerinin veri işleme teknolojileri ile yaşamın kolaylaştırılması, biyolojik ve doğayla uyumlu arıtma teknikleri, çevre dostu yeni tedavi ve sağlık destek bileşikleri, ekonomiye etkisi olan zararlılarla doğal savaş ile mikroişlemci destekli kontrol sistemleri ve ölçüm düzenekleri kullanarak geliştirdikleri projeler dikkat çekti. Yapılan ön değerlendirme sonucunda 152 öğrencinin hazırladığı 90 projenin sergilenmeye değer görüldüğü yarışmada jüri üyelerinin ortak görüşü, günümüz sorunlarına bilimsel çözüm önerileri getiren ve hayata geçirilebilecek birçok proje olduğu yönündeydi.

MEF Eğitim Kurumları’nda okuyan öğrenciler dışında tüm gençlerin katılımına açık olarak gerçekleştirilen yarışmanın 27’ncisine katılan öğrencilerin seçtikleri araştırma konularına bilgi birikimleri ile son derece hakim oldukları ve kendi ihtiyaçlarına göre sistem kurabildikleri de ayrıca gözlemlendi.

Başta Türkiye olmak üzere Azerbaycan, Bulgaristan, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, İngiltere, İsveç, İsviçre, Karadağ, Makedonya, Malezya, Polonya, Rusya, Slovakya ve Slovenya’nın da da katıldığı yarışmada yurt dışından gelen öğrenciler de uluslararası arenada ülkelerini temsil etmenin heyecanını ve onurunu yaşadılar.

YARIŞMADA BİRİNCİ OLAN PROJELER (ULUSAL)

Fizik: Gelişim Koleji / İzmir
Manyetik Alan İle Ayarlanabilen Sıvı Mercek Yapımı ve Mikroskop Tasarımı

Kimya: Özel Kültür Fen Lisesi/ İstanbul
Elektroeğirme Yöntemiyle Yumurta Kabuklarından Doğal Hidroksiapatit Takviyeli, Biyouyumlu ve Biyobozunur Nanobiyokompozit Damar Doku Eldesi

Biyoloji: Özel Sev Lisesi / İstanbul
Tip 2 Diyabet Ve Hipertansiyon İlaçlarının Etken Maddeleri Metformin Ve Captopril’in Sinerjistik İlişkisinin İncelenmesi

YARIŞMADA BİRİNCİ OLAN PROJELER (ULUSLARARASI)

Fizik: Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik/ Slovenya
Radyoamatör Ekipman ile Radyoastronomi

Kimya: Batory High School/ Polonya
Yağ şalgamı, karabuğday, çam balı ve propolis gibi farklı bal türlerinin antioksidan özelliklerinin incelenmesi

Biyoloji: Tbilisi Classical Gymnasium/ Gürcistan
Labaratuvar fareleri üzerinde, karaciğer dokusu mitotik indeksine bazı gıda katkı maddelerinin etkileri

1-(1).jpg2-(1).jpg3-(1).jpg4-(1).jpg5-(1).jpg

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim