• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

260 yıldır fırçaladığını rahatlatıyor

260 yıldır fırçaladığını rahatlatıyor
1750'li yıllarda Burdur'a getirilen ve 5. nesil berbere kadar ulaşan yaklaşık 260 yıllık çalışır haldeki asırlık fırça halen hizmet veriyor.

1750'li yıllarda Burdur'a getirilen ve 5. nesil berbere kadar ulaşan yaklaşık 260 yıllık çalışır haldeki asırlık fırça halen hizmet veriyor. 5 nesil önceki ustaları tarafından kullanılan asırlık fırçaya, Burdur merkezdeki salonunda sahip çıkan Burdurlu Berber Ersan Karael, en büyük hayalinin asırlık fırça ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın saçlarını taramak olduğunu söyledi.

Burdur'da yaşayan Berber Ersan Karael, 1750'li yıllarda Fransa'dan getirilen ve atın kuyruk kılından yapılmış saç fırçasının, 1920'li yıllarda sosyete berberi olarak adlandırılan en büyük ustaları Mustafa Sönmez tarafından kullanıldığını daha sonra ustası Mehmet Tolu tarafından kendisine emanet kaldığını söyledi.

Asırlık fırça ile devlet büyüklerinin saçlarını taramışlar

Berber Karael, 1930'lu yıllarda ise ustası Mehmet Tolu'nun Valiliğe çağırılarak, Burdur'u ziyaret eden devlet büyüklerini tıraş ettiğini ve asırlık fırça ile saçlarını taradığını söyledi. Ustası Mehmet Tolu'nun anlattığına göre asırlık fırça ile Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Adnan Menderes gibi devlet büyüklerinin saçlarının tarandığını anlatan Berber Ersan Karael, "1981 yılında bu dükkana çırak olarak girdim, 37 yıldır bu dükkanda hizmet veriyoruz. Bizim bu fırçamız 250 yılı geçiyor şu anda, 1750'li yıllarda Fransa'dan getirmişler fırçayı, benim ustamın ustasının, ustasının ustası, 5'inci nesil berberiz, benim rahmetli ustam Mehmet Tolu, onun ustası Mehmet Sönmez, onun ustası Mustafa Sönmez baba oğul, 1920-30'lu yıllarda Burdur'da berberlik yapan, Burdur'un en sosyete berberiymiş, ustamın anlattığına göre, hem lokman hekimi hem berberi, kan alır, diş çeker, ustamın ustaları aynı zamanda bunları da yaparlarmış. Hatta 1930-40'lı yıllarda Burdur'a gelen bürokratları tıraş etmeye Valiliğe giderlermiş, o zamanlar bu fırçayla Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Adnan Menderes gibi siyasetçilerimizin ve devlet adamlarımızın saçlarını taramışlar" dedi.

İstanbul Feshane'de tanıtıldı

Burdur Valiliğinin daveti üzerine asırlık saç fırçasıyla İstanbul Feshane'de düzenlenen Burdur Tanıtım Günlerinde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bakan ve milletvekillerinin saçlarını taradıklarını anlatan Berber Ersan Karael, "Orada bakanlarımızı, Numan Kurtulmuş'u, Gülsel Tekin gibi milletvekillerimizin saçlarını tarama şansımız oldu" diye konuştu.

Asırlık fırçanın özellikleri

Yaklaşık 260 yıllık asırlık fırçanın özelliklerini anlatan Berber Ersan Karael, "Fırçamızın özellikle atın kuyruk kısmından yapılmış, o bakımdan saçın elektriğini alıyor, saç derisine masaj yapıyor, kan damarlarını harekete geçiriyor, saç tıraşından sonra saçın içindeki saç kırıklarını temizliyor, kıvırcık saçları düzleştiriyor, bir nevi eskiden fön makinesi olarak kullanılıyormuş, fırçanın kullanma yöntemi manueldir, kol çelik marka, elinle döndürüyorsun, bu fırçayı şu anda Burdur'da bir ben kullanıyorum, bir be benim yetiştirdiğim oğlum kullanıyor, dünyada bir tane bu fırça, öyle de bir özelliği vardır, bu fırçayı 1750'li yıllarda Fransa'dan getirmişler, tekabül olarak 250-260 seneliktir" ifadelerini kullandı.

En büyük hayali Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın saçlarını taramak

Asırlık fırça ile birçok devlet adamının saçlarını taradığını ifade eden Berber Ersan Karael, en büyük hayalinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın saçlarını asırlık fırça ile taramak olduğunu dile getirdi. Berber Karael, "Bizim en büyük hayalimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın saçlarını, milletin evinde Külliye'de bu fırçayla saçını fırçalamak inşallah" şeklinde konuştu.

'Başımın ağrısı geçti, çok rahatladım'

Tıraş olduktan sonra asırlık fırça ile saçları taranan Müşteri Halil Yılmaz ise baş ağrısının geçtiğini söyledi. Müşteri Yılmaz, "Çok dinlendiriyor, çok rahatlatıyor, rahatladım, kafamın ağrısı geçti, çok güzel masaj yapıyor" dedi.

260 yıldır fırçaladığını rahatlatıyor

260 yıldır fırçaladığını rahatlatıyor

260 yıldır fırçaladığını rahatlatıyor

260 yıldır fırçaladığını rahatlatıyor

260 yıldır fırçaladığını rahatlatıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim