• BIST 9057.99
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

26 ülkeden 187 entelektüel Kartepe Zirvesi’nde darbeyi konuşacak

26 ülkeden 187 entelektüel Kartepe Zirvesi’nde darbeyi konuşacak
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 26-28 Ekim'de 26 ülkeden 187 entelektüelin katılımıyla düzenlenecek Kartepe Zirvesi'nin detaylarını kamuoyu...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 26-28 Ekim'de 26 ülkeden 187 entelektüelin katılımıyla düzenlenecek Kartepe Zirvesi'nin detaylarını kamuoyu ile paylaşan Başkan Karaosmanoğlu, "Kartepe Zirvesi, entelektüel dünyanın yeni buluşma adresi olacak" dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenleyeceği Uluslararası 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu-Kartepe Zirvesi'ne sayılı günler kaldı. Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, 26-28 Ekim tarihleri arasında Kartepe Green Park Otel'de yapılacak sempozyum öncesinde detayları kamuoyu ile paylaştı. Başkan Karaosmanoğlu, "15 Temmuz'da Türkiye'de yazılan destan dünyada yaşanan darbe fırtınasına karşı insanlığın çaresiz olmadığını göstermiştir. Türkiye'nin sahne olduğu darbeye karşı 15 Temmuz direnişinden, bütün dünya faydalanmalıdır. Kartepe Zirvesi'ni düşünen insanların, çare üreten seslerini bütün dünyaya duyuracak yeni bir platform, yeni bir kürsü, yeni bir buluşma noktası yapmaktır" dedi.

Geniş katılım bekleniyor

Kartepe Green Park Otel'de düzenlenen basın toplantısına Başkan Karaosmanoğlu'nun yanı sıra Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Saraybosna Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan Zuhri Sarıkaya, Sakarya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Haluk Selvi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yılmaz Bingöl ve zirveye destek veren kurumların temsilcileri katıldı. Ulusal ve yerel basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği basın toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu, zirve hakkında bilgiler verdi.

"Kocaeli doğal bir zirve adresidir"

Zirvelerin kıtalar, ülkeler, kültür ve diller buluşması olduğunu söyleyerek sözüne başlayan Karaosmanoğlu, "Kocaeli coğrafyası ve tarihi ile Doğu'nun ve Batı'nın buluşma noktasıdır. Şehrimiz doğal bir zirve adresidir, Kocaeli, bilim, sanayi ve teknolojide uluslararası bir markadır. Şehrimiz bilim ve sanayinin, ilim ve irfanın, alın ve akıl terinin buluşma adresidir. Kartepe Zirvesi'ne; Kocaeli'nin; yolları, insanları, medeniyetleri birleştiren konumu hayat vermiştir" diye konuştu.

"Dünya 5'ten büyüktür"

Zirve'nin ilham kaynaklarından birinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya 5'ten büyüktür" sözü olduğunu ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, "Bu söz, yeni bir dünya vizyonudur. İnsanlığın adil bir dünya düzenine duyduğu ihtiyacın ifadesidir. Dünya düzeninin bugünkü yapısı ve işleyişiyle dünyaya huzur ve barış getirmesinin mümkün olmadığı açıktır. Doğrusu, dünyanın 5'ten büyük olduğunu göstermek için bize, ülkemize ve uluslararası topluma çok iş düşüyor. Kartepe Zirvesi'yle eninde sonunda kurulacak olan Yeni Dünya Düzenine Türkiye'den, Kocaeli'den katkı sunmayı arzu ediyoruz" şeklinde konuştu.

"Zirvenin ana teması 15 Temmuz"

Zirvenin içeriği hakkında bilgi veren Başkan Karaosmanoğlu, "Zirveyi her yıl farklı bir temayla organize edeceğiz. Her zirve sonunda zirve deklarasyonu yayınlayacağız. Çabamızın sonuçlarını ulusal ve uluslararası kamuoyu ile paylaşarak misyonumuzu ifade edeceğiz. Kartepe Zirvesi'nin 2017 ana temasını 15 Temmuz ve Darbeler olarak belirledik. Bu kapsamda Uluslararası 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumunu medya, akademi ve siyasetin önemli isimlerinin katılımıyla gerçekleştireceğiz. Dünyadaki darbeler ve 15 Temmuz Darbe Girişimini bütün boyutlarıyla masaya yatıracağız. İnsanlığın bugün yaşadığı buhranın en önemli nedenlerinden biri darbelerdir. Son 60 yılda her yıla neredeyse 10 darbe düşmektedir. Böylesi bir darbe fırtınası altında insanlık için politika geliştiremezsiniz. Yatırım yapamazsınız. Açlığı, yoksulluğu, gelir adaletsizliğini çözemezsiniz. Darbeyi durduramamış bir dünyayı, buhrandan çıkarmak mümkün değil" ifadelerini kullandı.

"15 Temmuz direnci insanlığa bir reçetedir"

Darbe direnişinin tecrübesini insanlığın istifadesine açacaklarını dile getiren Karaosmanoğlu, "15 Temmuz'da ülkemizin maruz kaldığı FETÖCÜ darbe - işgal girişimi Dünya Darbeler Tarihi içinde bir dönüm noktası, bir milattır. Kurtuluş Savaşında verdiğimiz bağımsızlık mücadelesi bütün dünya halklarına nasıl ilham verdiyse 15 Temmuz da darbeye, işgale ve sömürüye direnen bütün toplumlar için ilham verici bir zaferdir. 15 Temmuz'dan sonra darbeler milletlerin korkup sineceği, kolayca teslim olacağı bir veba salgını olmaktan çıkmıştır. 15 Temmuz ruhu darbelerin panzehiridir. Kartepe Zirvesi, 15 Temmuz'da ülkemizin gösterdiği direnci bir reçete olarak insanlıkla paylaşacağı bir buluşmadır. FETÖ gibi yapılar taşeron terör örgütleridir. Dünya düzeni bu terör örgütlerini kuruyor, geliştiriyor, kullanıyor. Katliamlara imza atmış teröristleri göz göre göre himaye ediyor. Bu örgütlerin darbeler için Turuva Atı gibi kullanıldığını herkes biliyor. FETÖ'nün örgütlenme biçimi deşifre edildiğinde bu tür yapıların maskesi düşecek, arkasındaki tüm güçlere rağmen darbe yapma ihtimalleri kalmayacaktır. Kartepe Zirvesi uluslararası toplumu 15 Temmuz birikiminden hareketle FETÖ tipi terör örgütlerine karşı bilinçli olmaya davet edecek, mücadele için yöntem ve öneriler geliştirecektir. Darbe; ajanlaştırılmış, devşirilmiş ve kendi ülkesine, kendi devletine düşman kadroların, kurtarıcı olarak sunulmasıdır. Kirli algı operasyonlarının en yıkıcısıdır" açıklamasını yaptı.

"İnsanlığın temel sorunları konuşulacak"

Kartepe Zirvesi'nde insanlığın temel sorunlarının da konuşulacağını söyleyen Başkan Karaosmanoğlu sözlerini şöyle devam etti:

"Yeni ve adil bir dünya düzeni için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin paydaşlarıyla birlikte aldığı bir inisiyatiftir. Zirvenin birinci yılında düzenlediğimiz sempozyumda Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Yıldırım Beyazıt ve Uluslararası Saraybosna Üniversiteleri akademik paydaş olarak bize güç verdi. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, TRT ve Anadolu Ajansı hem birikimlerini paylaştı; hem de Zirve'nin ulusal ve uluslararası alanda tanınmasını sağladı. Zirvemizin Onursal Başkanlığını Kültür ve Turizm Bakanımız Prof. Dr. Sayın Numan Kurtulmuş üstlendi. Kartepe Zirvesi'nde 26 akademik oturum gerçekleşecek. 26 ülkeden 187 konuşmacı, görüşlerini dünya ile paylaşacak."

"Darbeler hakkında gerçekleştirilmiş en kapsamlı buluşma"

Siyaset, medya ve akademik çevrelerden yerli, yabancı çok değerli düşünce insanlarının katılımıyla 8 özel oturum düzenleyeceğiz. Ülkemize ve şehrimize yeni bir uluslararası Zirve kazandırmış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Zirve'nin ulusal ve uluslararası çevrelerden büyük ilgi görmesi hepimiz için sevindiricidir. Çok sayıda kıymetli tebliğ başvurusunu maalesef bu yıl kabul edemedik. İlgi gösteren bütün bilim insanlarına teşekkür ediyoruz. Zirve darbeler hakkında dünyada bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı buluşma kimliği kazanmıştır. Büyük bir memnuniyetle ifade etmeliyim ki; Kartepe Zirvesi şimdiden; düşünen insanlar için yeni bir buluşma adresidir."

26 üniversiten 187 konuşmacı katılacak

Onursal Başkanlığını Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'un yaptığı Kartepe Zirvesi; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Yıldırım Beyazıt ve Uluslararası Saraybosna Üniversiteleri ve medya kuruluşlarının koordinatörlüğü tarafından gerçekleştiriliyor. Kartepe Zirvesi'ne medya, siyaset ve akademik çevrelerden 187 konuşmacı katılıyor. Konuşmacılar arasında; İbrahim Kalın, Günter Verhaugen, Wadah Khanfar, Mohsin Majid Mughal, Stelyo Berberakıs, Abdallah Zakaria, Mehmet Ali Şahin, Ali Saydam, Hande Fırat, Oğuz Haksever, Fatih Er, Muhammed El Adil, Prof. Dr. Saida Latmanı, Nevzat Çiçek, Nedim Şener, Okan Müderrisoğlu, Nudzejma Obralic, Prof. Dr. Kemal İnat, Prof. Dr. Şukru Karatepe, Prof. Dr. Nilufer Narlı, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, Prof. Dr. Haluk Selvi, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Prof. Dr. Davut Dursun, Prof. Dr. Yılmaz Bingöl, Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Prof. Dr. Fuat Keyman, Prof. Dr. Atilla Yayla, Prof. Dr. Haşim Ahmet Nghaumesh, Prof. Dr. Didi Saleck gibi dikkat çeken isimler bulunuyor.

26 ülkeden 187 entelektüel Kartepe Zirvesi’nde darbeyi konuşacak

26 ülkeden 187 entelektüel Kartepe Zirvesi’nde darbeyi konuşacak

26 ülkeden 187 entelektüel Kartepe Zirvesi’nde darbeyi konuşacak

26 ülkeden 187 entelektüel Kartepe Zirvesi’nde darbeyi konuşacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim