• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C

23 yıl sonra yeniden Tillo oldu!

Hükümetin açıkladığı Demokratikleşme Paketi'yle birlikte ilk somut adım atıldı. Evliyalar yatağı olarak bilinen Siirt'in Tillo ilçesi 1990'da verilen Aydınlar isminden kurtuldu ve yeniden adına kavuştu.
Demokratikleşme Paketindeki önemli adımların ilki Siirt'i sevindirdi. Kentin Evliyalar Diyarı olarak bilinen ilçesi Aydınlar paketle gelen düzenlemeyle birlikte gerçek ismine yani Tillo adına kavuştu. Peki ülke gündeminin üst sıralarına tırmanan, özellikle tasavvuf dünyasında çok önemli bir yeri bulunan Tillo nerededir, özellikleri, tarihsel geçmişi nasıldır.
 
1990'DA İSMİ DEĞİŞTİRİLDİ
 
Siirt’in en önemli ilçelerinden olan Tillo kente sadece  7 km uzaklıkta.  1514'te Yavuz Sultan Selim'in Çaldıran seferinde Osmanlı egemenliğine giren Tillo uzun yıllar nahiye olarak varlığını korudu. 18 Mayıs 1990 tarihinde ilçe olduktan sonra Aydınlar adını aldı.Süryanice  “Yüksek Ruhlar” anlamına gelen Tillo, her döneminde bölgenin en önemli kültür ve eğitim merkezi, ilim ve irfan yurdu oldu. Dini ilimlerin yanı sıra fen ilimlerinin okutulduğu medreselerinde büyük ilim adamları yetişti.
 
EVLİYALAR DİYARI
 
İlçe türbe ve ziyaret yerlerinin çok oluşu nedeniyle yöre halkının ve diğer bölgelerden gelen ziyaretçilerin akınına uğramakta hala. Yörede Yaşamış ve İlçe'de türbesi bulunan bazı alim ve evliyalar ise :
 
İsmail Fakirullah Hz.,İbrahim Hakkı Hz., Şeyh Hamza El Kebir Hz., Şeyh Mücahit Hz., Gavsul Memduh Hz., Zemzemul Hassa Hz.(Kadın Evliya) olarak öne çıktı. . İlçe, tarihi seyri içinde özellikle Osmanlı Döneminde önemli kültür ve eğitim merkezi olma vasfını korudu. Medreselerinde dini ilimlerin, zamanın ilerisinde bir seviyede verilen fen ilimleri (astronomi, matematik,fizik,kimya,biyoloji ve tıp) ile beraber günümüzün bilim adamlarını ve görenleri hayret içinde bırakacak nitelikte verildiği bir ilim merkezi olmuştur.
 
PEYGAMBERİMİZİN SOYUNDAN GELENLER VAR
 
Tillo, Asurlulardan Urartulara, Perslerden Araplara, Selçuklulardan Osmanlılara kadar, birçok medeniyetin gelip geçtiği bir belde oldu hep. Hz. Ömer’in Halit bin Velit komutasında gönderdiği İslam ordusu Tillo için bir dönemin başlangıcı oldu. Buraya Hz. Halit ve Peygamber Efendimizin Amcası Abbas’ın soyundan gelen bazı aileler yerleşti. Onların soyundan İsmail Fakirullah hz., Gavsu’l-Memduh, Şeyh Hamza el-kebir ve Mucahit hazretleri gibi önemli alimler çıktı. 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim