• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

23 Ülke, Mülteciler İçin Sokağa Çıkacak

23 Ülke, Mülteciler İçin Sokağa Çıkacak
Mülteci hakları savunucuları, 27 Şubat Cumartesi günü 23 ülkede 100'den fazla şehirde eş zamanlı olarak sokağa çıkacak ve devletlerden sığınmacılara...

Mülteci hakları savunucuları, 27 Şubat Cumartesi günü 23 ülkede 100'den fazla şehirde eş zamanlı olarak sokağa çıkacak ve devletlerden sığınmacılara sınırları açmasını isteyecek.

Mülteci hakları savunucuları, Ege denizinde devam eden mülteci ölümlerine karşılık Avrupa Birliğinin güvenlik önlemlerini daha da artırması, Avrupa'ya varan mülteciler için gerekli asgari yaşam standartlarının sağlanması için harekete geçiyor. Sosyal medya üzerinden örgütlenen ve İspanya ve Portekiz ülkelerinden başlayan "European March for the Refugees Rights" (Mülteci Hakları için Avrupa Yürüyüşü) hareketi, kısa sürede Avrupa'ya yayıldı. 20 Avrupa ülkesinden 100'den fazla şehirde mülteci hakları savunucuları hareketi sahiplendi. Hareket, Amerika, Kanada ve İsrail ülkelerinde de yankı buldu. European March for the Refugees Rights, ilk olarak 27 Şubat'ta eş zamanlı sokak eylemleri yapacak. Eylemlerin temel sloganı #safepassagenow (güvenli geçiş şimdi) olacak. Eylem, Türkiye'de de şimdilik üç kentte yapılacak. İzmir ve Muğla Bodrum'da sokağa çıkılacak, Ankara'da forum yapılacak. Bodrum'daki eylemi, Bodrum'da İnsanca Yaşam Derneği 13.00'de Bodrum meydanında düzenleyecek. İzmir'deki eylemi ise mülteciler ve insan hakları üzerine çalışma yapan kurumlar ortak düzenliyor. Eylem 18.00'de Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde olacak.

"AVRUPA, İNSAN HAKLARINI AYAKLAR ALTINA ALDI"

Eylemi düzenleyen kurumlardan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Ege denizinde devam eden insanlık krizini görmezden gelen devletler sınırları açarak güvenli geçişi sağlamak yerine, mültecilerin gelmemesi için sınır güvenliğine milyarlarca Avro harcıyor. Her defasında hukuk havarisi kesilen Avrupa, söz konusu mülteciler olduğunda insan haklarını ayaklar altına aldı. Ege denizine NATO gemilerini çağıran Avrupa Birliği, Frontex ekipleri ile birlikte sığınmacılara savaş açma hazırlığında."

"BİR MİLYONA YAKIN MÜLTECİ YOLLARA DÜŞECEK"

Mültecilerin, Avrupa'nın tamamen sınırları kapatacağının farkında olduğunu belirten Terzi, sözlerine şöyle devam etti:

"Mülteciler, kış aylarında "umut yolculuğu" için yola düştü. Uluslararası Göç Örgütünün verilerine göre, sadece 2016 yılında 80 binden fazla mülteci Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçti. Hava şartlarının kötü olması da ölüm oranlarını artırdı. 2015'in ocak ve şubat aylarında sadece dokuz mülteci Ege denizinde yaşamını yitirirken bu rakam bu sene şimdiden 324'e ulaştı. Bütün Akdeniz'de 2016 yılında gerçekleşen mülteci ölümü sayısı 413. Uzmanlara göre, önümüzdeki bahar ve yaz aylarında bir milyona yakın mülteci daha yollara düşecek. Yeni göç akını başlamadan ve Akdeniz'de yeni mülteci ölümleri yaşanmadan önce Avrupa Birliği bir an önce sınırları açmalı ve güvenli geçişi sağlamalıdır. Alınacak olağanüstü önlem geçişleri engelleyemeyeceği gibi sadece ölümleri artırmaya devam edecektir."

"SINIRLARI AÇIN"

Türkiye'nin 3 milyon kişiye insanca yasam imkanı sunmasının imkansız olduğunu savunan Terzi, şunları kaydetti:

"Hiçbir ülke böyle bir sayı ile tek başına baş edemez. Kaldı ki Türkiye'de bu insanların resmi mülteci statüleri bile yok. Orta Doğu'daki savaş ve çatışma sürdükçe göç sürecektir. Mülteci krizini durdurmanın tek yolu bu savaş ve çatışmaları durdurmaktır. Öte yandan Türkiye sınırında da on binlerce mülteci sınırı geçmek için bekliyor. Avrupa Birliği'ne yaptığımız çağrıyı Türkiye için de yineliyoruz. Türkiye'de bir an önce sınırları açmalıdır. Bütün devletler herhangi bir gerekçe sunmaksızın mülteciler için gerekli insani yaşam standartlarını sağlamalıdır. Yaşanan insanlık krizine sessiz kalmamak biz insan hakları savunucuları açısından görev ve sorumluluktur. Bütün İzmirlileri Cumartesi günü yapacağımız eyleme, mülteci ölümlerine karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim