• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

2016 Yusuf HAS Hacip Yılı Kutlandı

2016 Yusuf HAS Hacip Yılı Kutlandı
Türk Dünyası Belediyeler Birliği tarafından (TDBB) 2016 Yusuf Has Hacib Yılı açılış töreni, İstanbul'da yapıldı.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği tarafından (TDBB) 2016 Yusuf Has Hacib Yılı açılış töreni, İstanbul'da yapıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, 2016 Yusuf Has Hacib Yılı açılış törenine katıldı. Zeytinburnu Belediyesi'nin Kazlıçeşme Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törene Kırgızistan Cumhuriyeti Kültür, Turizm ve Enformasyon Bakanı Altınbek Maksutov, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. İbrahim Cunusov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve birçok davetlinin katıldığı.

Törende bir konuşma yapan TDBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Türk Dünyası'nın büyük mütefekkiri, astronom, matematik âlimi, geometrici, felsefeci, siyaset bilimci ve edebiyatçı Yusuf Has Hacib'in doğumunun bininci yılı kutlu olsun. Değerlerine ve geçmişine sahip çıkmayan milletler, yok olmaya mahkûmdur. Asırlarca dünyaya nizam vermiş, adaletle hükmetmiş atalarımızdan bizlere kalan bu dev mirasa sahip çıkmak ve onları kendi öz kaynaklarımızdan öğrenmek zorundayız" dedi.

Birlik Başkanı Karaosmanoğlu, "İlk Müslüman Türk Devleti olarak kabul edilen Karahanlılar zamanında yaşamış bulunan Yusuf Has Hacib, yazdığı Kutadgu Bilig, Türkçesiyle mutluluk veren, devlet olma bilgisi adlı eseri ile Türkçemizin en önemli eserlerinden birisini bizlere kazandırmıştır. Türk Dünyası Belediyeler Birliği olarak geçen yıl Türksoy tarafından kabul edilen 2016 Yusuf Has Hacib Yılı etkinliklerini Zeytinburnu gibi Türk Dünyası tarafından önemli bir ilçemizde başlatmanın büyük mutluluğunu duyuyorum. Dünya medeniyetine iz bırakan, onun şekillenmesinde, günümüze yansımasında çok önemli rolü olan tarihi şahsiyetler vardır. Tarihe yön veren ve kalıcı izler bırakan bu kişilerin, Aynı zamanda sadece kendi devirlerinde değil, günümüzde de aynen yaşıyormuş gibi etkileri sürer" şeklinde konuştu.

YUSUF HAS HACİB KİMDİR?

Yusuf Has Hacib, Türk dili ve edebiyatı için temel bir eser olan Kutadgu Bilig (Kutlu kılan bilgi) kitabının yazarıdır. M.S. 1017-1019 yılları arasında doğduğu sanılmaktadır. Karahanlı Türk Devleti'ndeki (Kuz-Ordu'da) Balasagun'da doğmuştur. İyi bir eğitim görmüş, çağının geçerli bilimlerinin yanı sıra Arapça ve Farsça da öğrenmiştir. 1077 yılında Kaşgar'da (bugün Çin'de) vefat etmiştir. Kutadgu Bilig 6 bin 645 beyitlik bir eserdir ve Allah'a hamd, Peygamber'e ve Dört Halifeye teşekkürle başlar. Asıl uğraştığı bilim dalı astronomi ve matematik olan Yusuf Has Hacib, felsefe, siyaset bilimi ve Türk edebiyatı alanlarında da engin bilgi sahibidir. Kutadgu Bilig Karahanlı Devleti hükümdarı Buğra Han'a, Kutadgu Bilig adlı eseri (ilk siyasetname ve mesnevi) 18 aylık sonunda 1070 yılında sunmuştur. Kutadgu Bilig'in Uygur alfabeli olan ilk nüshası 1439'da Herat'da (Afganistan'da) bulunmuştur, bulunan 2. nüshası Arap alfabelidir.

2016 Yusuf HAS Hacip Yılı Kutlandı

2016 Yusuf HAS Hacip Yılı Kutlandı

2016 Yusuf HAS Hacip Yılı Kutlandı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim