• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

2016 Yılı Mali Destek Programları Tanıtıldı

2016 Yılı Mali Destek Programları Tanıtıldı
Fırat Kalkınma Ajansı 2016 yılı Mali destek programları, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da katıldığı bir toplantı ile açıklandı.

Fırat Kalkınma Ajansı 2016 yılı Mali destek programları, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da katıldığı bir toplantı ile açıklandı. Bakan Yılmaz, kalkınmanın bütün ülke sathına yayılması gerektiğini söyledi.

Dublee tree by Hilton Otel'de gerçekleşen mali destek programları tanıtım toplantısına, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu ile daire müdürleri sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile yatırımcılar katıldı.

Toplantıda ilk olarak Fırat Kalkına Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop 2016 yılı Mali Destek Programları hakkında bilgiler verdi. İmalat Sanayinin geliştirilmesi ve Yaşam Kalitesi ve Sanayi Altyapıları mali destek programları hakkında detaylı bilgiler sunan Öztop, Yaşam Kalitesi ve Sanayi Altyapıları Mali Destek Programları çerçevesinde projelere sağlanacak toplam hibenin 7 milyon TL olduğunu ve projenin asgari destek tutarının 200 bin TL ile 1 Milyon TL arasında olduğunu söyledi. İmalat Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programın da ise toplam hibe tutarının aynı şekilde 7 Milyon TL olduğunu belirtti. Bu programda destek miktarının 100 bin TL ile 400 bin TL arasında olduğunu ifade eden Öztop, son başvuru tarihinin 4 Mart ile 11 Mart olduğunu söyledi.

Malatya Valisi Süleyman Kamçı da Fırat Kalkınma Ajansı ile kente yapılan yatırımlardan bahsetti. Geride kalan süre zarfında Fırat Kalkınma Ajansına bin 681 proje başvurusu olduğunu ve bunlardan 471'inin desteklendiğini belirten Kamçı, bu kapsamda 76 milyon TL kaynak kullandırıldığını söyledi. Proje sahiplerinin de katkılarıyla birlikte 142 milyon TL yatırım hacmi gerçekleştirildiğini belirten Kamçı, "Destek programları çerçevesinde yapılan yatırımlar neticesinde 3 bin dolayında istihdam oluşmuş veya devam eden projelerle oluşacağı öngörülmektedir" ifadelerine yer verdi.

Ajans tarafından destek verilen firmaların ihracat kapasitelerinde artışlar yaşandığını ve bu kapsamda 14 firmanın ilk kez ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Kamçı, "2010-2015 yılları arasında uygulanan mali desteklerin dağılımına göre Malatya'da 185 projeye 22,3 milyon TL hibe desteği sağlanmıştır. Ajans tarafından ilimize sağlanan destek neticesinde yaklaşık 45 milyon TL yatırım gerçekleşmiştir. Söz konusu yıllar arasında Malatya'ya sağlanan destek oranı ajansın tüm destek miktarının yüzde 29,2'üne tekabül etmektedir" şeklinde konuştu.

Toplantıda son olarak konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2016 yılı içinde ajanslara 500 milyon TL civarında merkezi idareden destek verileceğini belirterek "Tam rakam 496 milyon TL. Geçen yıla göre çok önemli bir artış yaptık. Ajanslarımız geliştikçe, kapasiteleri ve altyapıları geliştikçe bizde bu destek miktarını kademeli bir şekilde artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Kalkınma ajanslarının Türkiye'nin yeni bir tecrübesi olduğunu dile getiren Yılmaz, "Kalkınma ajansları son 10 yılda hayata geçirdiğimiz bir yapı. Şuan itibariyle 26 kalkınma ajansımız var ve 81 ilimize hizmet veriyor. Bunlardan birisi de Fırat Kalkınma Ajansı ve Malatya, Elazığ, Tunceli, Bingöl illerimizi kapsıyor. Tüm ülkemizde bu ajansları kurduk. Burada temel beklentimiz; sadece merkezde veya sadece belirli illerde kalkınma sürecinin yürütülmesi, gerçekleştirilmesi mümkün değil. Bizim kalkınmayı bütün ülke satına yaymamız gerekiyor. Ve bütün yerel aktörleri kalkınma sürecine dahil etmemiz gerekiyor. Geçmişte sadece merkezi olarak bir planlama yapılırdı ve sadece merkezdeki aktörler bu süreçlere karar verirlerdi. Şimdi son derece katılımcı ve yereli ön plana çıkaran bir anlayışla bu kurumsal yapılarımızı çalıştırıyoruz. Epey de bir mesafe almış durumayız. Kalkınma ajanslarımız bu anlamda Türkiye'nin başarılı bir tecrübesi oldu" ifadelerine yer verdi.

Yatırım destek ofislerinin Türkiye'nin 81 ilinde kurulduğunu belirten Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ajanslarımızın önemli bir yapısı, yatırım destek ofislerimizdir. Her kurduğumuz ajansın altına biz aynı zamanda yatırım destek ofislerini teşkilatlandırdık. Her ilimizde bir yatırım destek ofisi var. 81 ilimizde var. Bunları da çok önemsiyoruz. Bu ofisleri, biz yatırımcının iş ve işlemlerini basitleştirmek, yatırımcının işini kolaylaştırmak üzere kurduk. Bir yatırımcı bir ile gittiği zaman o il ile ilgili bir takım temel göstergeler almak istediğinde bir muhatabı olsun istedik. O birimden sağlıklı veriler alsın. Diğer taraftan yatırım kararı verdikten sonra iş ve işlemlerini, bürokratik işlerini takip edecek, kendisine kurumla nezdinde yardımcı olacak bir mekanizma olsun istedik. Yatırım destek ofisinin asıl misyonu da budur."

Açıklanan iki yeni mali destek programının önemli olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye genelinde 2014 sonu 2015 itibariyle 51 bin proje başvurusu aldıklarını söyledi. 14 bin projeye destek sunulduğunu ve bu kapsamda 2,7 milyar lira hibe desteği verdiklerini belirten Yılmaz, "Bununla 4,7 milyar Türk Liralık yatırımı harekete geçirmişiz. Yine yatırım destek ofislerimizden bugüne kadar 85 binin üzerinde yatırımcımız bedava bir şekilde danışmanlık hizmeti almış. Bu destek ofislerimiz, yatırımcımıza yardımcı olmuş. 2016 yılı içinde ajanslarımıza 500 milyon TL'ye yakın merkezi idareden destek vereceğiz. Tam rakam 496 milyon TL. Geçen yıla göre çok önemli bir artış yaptık. Ajanslarımız geliştikçe, kapasiteleri ve altyapıları geliştikçe bizde bu destek miktarını kademeli bir şekilde artırmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

2016 Yılı Mali Destek Programları Tanıtıldı

2016 Yılı Mali Destek Programları Tanıtıldı

2016 Yılı Mali Destek Programları Tanıtıldı

2016 Yılı Mali Destek Programları Tanıtıldı

2016 Yılı Mali Destek Programları Tanıtıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim