• BIST 8718.11
  • Altın 2244.816
  • Dolar 32.3308
  • Euro 35.1735
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

2015'te Mevlid Kandili hangi gün?

2015'te Mevlid Kandili hangi gün?
Mevlid Kandili üç aylarda yer alan ilk kutsal geceden biridir peki 2015 yılında Mevlüd Kandili ne zaman ve hangi güne denk geliyor? 2015 Mevlid Kandili tarihi...

Mevlid kandili nedir 2015 yılında ne zaman?

Mevlid Kandili üç aylarda yer alan ilk kutsal geceden biridir peki 2015 yılında Mevlüd Kandili ne zaman ve hangi güne denk geliyor? Diyanet İşleri Başkanlığı 2015 yılı için dini günler takvimini çıkarttı, buna göre Mevlid Kandili Ocak ayında ifa edilecek. 

2 Ocak Cuma günü Diyanet'in belirlediğine göre Mevlid Kandili gecesi olacak. 

MEVLİD KANDİLİ ÖNEMİ

Mevlid kelime manasıyla 'doğum zamanı' demektir. Mevlid Kandili Hazreti Muhammed'in doğduğu gece olması sebebiyle ön önemli gecelerden biridir. Kesin olmamakla birlikte Hazreti Muhammed'in Rabiu’l-Evvel ayının on ikinci gecesinde doğduğu söylenir.

Bazı din alimlerine göre Mevlid Kandili kutlaması, Hazreti Muhammed doğum gününü kutlamadığı için caiz değildir. Ancak İslam aleminde genel kanaat son peygamber Hazreti Muhammed'in doğum gününün hayırlara vesile olduğu yönündedir.

MEVLİD KANDİLİ NAMAZI! MEVLİD KANDİLİ NAMAZI NEDİR?

Mevlit Kandili'nde kılınması önerilen namazlar vardır. Tesbih Namazı kılınmalı ve Hatm-i Enbiya yapmanız gerekîr. 

Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir:

-"Yâ Rabbi, niyet eyledim rızâ-yı şerîfin için tesbîh namazına. Yâ Rabbi, bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra gark ettiğin Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz'in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle." Allâhü Ekber, diyerek namaza başlanır.

Namazda Fatiha-i şerifeden sonra zammı sure olarak bilinen herhangi bir dua okunmalı.

MEVLİD KANDİLİ DUASI

MEVLİD KANDİLİ'NDE NASIL İBADET ETMELİ?

İşte her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler:

1. Kur"ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur"ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah"a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

2. Peygamber Efendimiz (sas)"e salât ü selâmlar getirilmeli; O"nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah"ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı belirlenmeli.

6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

8. Mü"minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

10. Kişi kendine ve diğer Mü"min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va"z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.

15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk"a niyazda bulunulmalı.

17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

2015 Bayram tatili kaç gün olacak (2015 Ramazan Bayramı Tatili kaç gün, 2015 Kurban Bayramı Tatili kaç gün)  2015 Yılbaşı tatili kaç gün? 2015 oruç tarihi? 2015 yılında tam 115 gün tatil yapılacak. 2015'ün ilk tatili 31 Aralık'taki yılbaşı gecesinin ardından 1 Ocak Perşembe günü olacak. Deniz Haber Ajansı olarak 2015 resmi tatilleri ve 2015 bayramlarını okuyucularımız için araştırdık...

2015 yılında Ramazan Bayramı 17 Temmuz 2015 Cuma günü başlayacak. Üç gün sürecek olan bayram Pazar günü sona erecek ve pazartesi resmi iş başı yapılacak. Eğer, Arefe günü resmi tatil ilan edilirse, Ramazan Bayramı tatili 4 güne çıkmış olacak.

İstanbul Haber Ajansı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim