• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 27 °C

"2015'te dünyada ve Türkiye'de birçok demokrasi ve insan hakları ihlali yaşandı"

"2015'te dünyada ve Türkiye'de birçok demokrasi ve insan hakları ihlali yaşandı"
Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, geride bırakılan yılda dünyada ve Türkiye'de birçok demokrasi ve insan hakları ihlalinin yaşandığını,...

Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, geride bırakılan yılda dünyada ve Türkiye'de birçok demokrasi ve insan hakları ihlalinin yaşandığını, her gün yüzlerce insanın terör saldırılarında, savaşlarda acımasızca katledildiğini bildirdi. Tüm dünyanın gözleri önünde işlenen bu cinayetlerin hesabının sorulamadığını kaydeden Çıtırık, "Diğer yandan son 12 yılda yurdumuzda iş kazalarında ölen çalışan sayısı 13 bin 500 civarındadır. Kadına yönelik şiddet ise artık olağan gibi görülmeye başlanmıştır. Geride kalan 12 yılda işlenen kadın cinayetlerinde yaşamını yitiren kadın sayısı yaklaşık 7 bindir. Sadece 2015'in 11 ayında öldürülen kadın sayısı 180 civarındadır. Ülkemizde kadınların yüzde 65'i mirastan pay alamamaktadır. Erkeklere oranla kadınlarda işsizlik yüzdesi daha fazladır." dedi.

Çıtırık, yeni yıl mesajında, daha birçok olumsuzluğun sayılabileceğine dikkat çekerek, tutuklu gazeteci sayısının 30'u bulduğunu hatırlattı. 1959-2014 yılları arasında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına göre Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal sayısının 2 bin 733 olduğunu açıklayan Çıtırık, şöyle devam etti: "Bu, haklarında ihlal kararı verilen ülkeler içinde en yüksek rakamdır. Yani ülkemiz uluslararası kabul gören ve altına imza attığı insan hakları belgesini en çok ihlal eden ülke konumundadır. Eşitliğe dayanmayan, ötekileştiren, ayrımcı bir anlayışı reddeden insan hakları, ülkemizin derin tarihi birikimi ve kültürel varlığında da öteden beri vardır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün altı ilkesinden bir olan "Halkçılık" Cumhuriyetin ilk yıllarından beri bize devlet işlerinde eşitliği öğütleyen temel bir insani göreve dikkat çekmektedir. Mevlana'nın öğretisi ise yine insanı yücelten bir öğretidir."

"Umut ve beklentilerle yeni bir yıla merhaba" diyeceklerini vurgulayan Çıtırık, her yeni yılın, yeni başlangıçlar anlamına geldiğine işaret etti. Bu zaman diliminin aynı zamanda geçmişin değerlendirilmesi ve yeni hedeflerin belirlenmesi açısından büyük önem taşıdığını aktaran Çıtırık, "2016'nın üstünlerin değil, hukukun üstünlüğünün egemen olduğu; hukuksuzluğun yaşanmadığı, demokrasinin tüm kural ve kurumlarıyla uygulandığı ve iç barışın sağlandığı bir yıl olmasını diliyoruz." temennisinde bulundu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim