• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

2015 Yılı İhracat Rakamı Açıklandı

2015 Yılı İhracat Rakamı Açıklandı
Gaziantep, dış piyasalarda zorlu bir dönemin geçirildiği 2015 yılında toplam 6 milyar 270 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Gaziantep, dış piyasalarda zorlu bir dönemin geçirildiği 2015 yılında toplam 6 milyar 270 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

İhracat verilerini değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, 2015 yılı Aralık ayında şehrin ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18,6 oranında gerileyerek 501 milyon 63 bin dolar olduğunu bildirdi.

Konukoğlu, Gaziantep'ten 2015 yılında toplam 6 milyar 270 milyon 203 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirterek, "Gaziantep ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 5,5 oranında düştü. 2014 yılında Gaziantep'ten 6 milyar 637 milyon 497 bin dolarlık ihracat yapılmıştı" bilgisini paylaştı.

Konukoğlu, 2015 yılında en fazla ihracat yapan 10 il arasında altıncı sıradaki yerlerini koruduklarına ayrıca ihracatı en az oranda düşen şehrin Gaziantep olduğuna dikkati çekti. 2015 yılı boyunca doların değer kazanması ve hammadde fiyatlarının düşüşü gibi etkenlerin dünya ticaretini daralttığını, paritenin ihracata baskı yaptığını anımsatan Konukoğlu, özellikle Ortadoğu coğrafyasında yaşanan siyasi çalkantıların yanı sıra Rusya ile yaşanan gerilimin bu bölgedeki ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirtti. Irak'ın, Gaziantep'in en büyük ihracat pazarı olduğuna işaret eden GSO Başkanı Konukoğlu, şunları kaydetti:

'Güneydoğu'nun ihracata açılan kapısı olan Habur'un bölge ekonomisine katkısı büyük. Ancak, terör olayları nedeniyle sınır kapısının iki haftadan fazla kapalı olması, başta Gaziantep olmak üzere tüm bölge ihracatında önemli kayba neden oldu. Eğer sınır kapısında yaşanan sıkıntı olmasaydı, Gaziantep ihracatı en az 80-90 milyon dolar daha fazla olacak, aylık bazda ihracat kayımız çok düşük olacaktı.'

'BÜYÜK EMEKLE İHRACATINI SÜRDÜREN İŞ ADAMLARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİM'

Bütün dünyada en güçlü ekonomilerde bile büyük kayıplar yaşandığının altını çizen Konukoğlu, Türkiye'nin dünya ithalatından aldığı payın da bugüne kadarki rekor seviyeye ulaşarak binde 9'a yaklaştığına, dünya ithalatının gerilediği bir ortamda Türkiye'nin miktar olarak daha fazla ihracat gerçekleştirdiğine vurgu yaptı. Konukoğlu, açıklamasında şöyle dedi:

'Küresel piyasalardaki olumsuzlar ve siyasi belirsizliklerin gölgesinde geçen 2015, Türkiye ihracatı açısından zorlu bir yıl oldu. Gaziantep ihracatı da bütün bunların etkisiyle geçmiş yıllardaki rakamların altında seyretti. Özellikle yanı başımızdaki ülkelerde yaşanan birçok soruna rağmen ihracatımızın azalmasını başarısızlık olarak görmüyoruz. Dünyanın dört bir köşesine cesaret ve emekle ihracatını sürdüren, şehrimizin kalkınmasına büyük katkı sağlayan ihracatçılarımıza teşekkür ederim.'

'İHRACAT MARATONUNDA BAŞARILI OLABİLMEK İÇİN…'

Dünya ekonomisinde 2016 yılında toparlanma beklentisi, ülkemizde de gündemin yeniden ekonomiye yoğunlaşmasının ümitlerini artırdığını vurgulayan Konukoğlu, ihracatın 2016 yılında daha pozitif bir görünüm sergileyeceğine, kayıpların telafi edileceğine dair umudunu dile getirdi. Konukoğlu, ihracatı uzun soluklu bir maratona benzeterek, şöyle dedi:

'Ekonomik büyüme, ülkemiz için büyük önem arz ediyor. İhracat maratonunda başarılı olabilmek için yeni politikalar üreterek çıtayı yükseltmek, bunları kararlılıkla hayata geçirmek zorundayız. Bunun için üretimin ağırlık noktasını emek yoğun işlerden yenilikçi, marka değeri yüksek, ileri teknoloji esaslı işlere doğru kaydırmaya devam etmeliyiz. Teknolojik dönüşümü hızlandırmak için özel sektör-üniversite işbirliğini geliştirmeli, insan kaynağı avantajımızı iyi kullanmalıyız. Yeni pazarlara açılımı teşvik etmek, alternatif pazarlar yaratmak ve ihracat temposunu hızlandırmak için devlet desteklerinin artırılması da son derece önem taşıyor.'

Gaziantepli iş adamlarının ülke ihracatına büyük katkı sağlamaya devam edeceğini belirten GSO Başkanı Konukoğlu, yeni yılın daha başarılı, verimli ve üretken geçmesini dileyerek, sözlerini tamamladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim